Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici, Salda Gölü'nde beyaz adacıklar ve kumulları oluşturan hidromanyezit oluşumların gölde en çok oluştuğu kesimlerde su çekilmeleri yaşandığını açıkladı. Dr. Kesici, “Hidromanyezit oluşumlarının düzensiz ve gerçekleşemez olması ve bunun sonucunda beyaz adacıkların oluşamaması, kararması belirlenmiştir" dedi.
#Salda GölüDün öğlen saatlerinde Giresun açıklarında 3,9 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Deprem konusunda güvenli olarak adlandırılan Giresun’da yaşanan bu deprem başta şehir halkı olmak üzere çok fazla insanı şaşkına uğrattı. Ancak uzmanlara göre bu deprem hiç de şaşırtıcı değil. Üstelik Karadeniz’den de fay geçiyor ve ülkemizde en yıkıcı depremleri üreten Kuzey Anadolu Fayı, Karadeniz’in yerleşim yerlerine yakın mesafede. Peki deprem konusunda Karadeniz’i neler bekliyor? İşte şaşırtıcı detaylar…
#GiresunÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 3 büyük çevre projesini açıkladı. İlk etapta hayata geçirilecek “Denizler Halkındır”, “Mapa Şamandıra” ve “Depozito Bilgi Sistemi”nin detaylarını paylaşan Bakan Özhaseki, “İklim değişikliğinin ülkemizde meydana getirmiş olduğu olumsuz etkiler karşısında çözüm üretmek, çevremizi korumak ve ülkemizi yarınlara güçlü bir şekilde taşımak için yürüttüğümüz çevre projelerimizle ‘Yeşil Vatan’ımızın ve ‘Mavi Vatan’ımızın kirletilmesine izin vermeyeceğiz. Gelecek nesillere tertemiz deniz, tertemiz çevre bırakacağız.” dedi.
#Mehmet ÖzhasekiKıyılar tamamen işgal edilmiş. Yanına şezlongunu veya uzanacağı hasırı alıp gitse bile yayılacağı yer bulamayanlar var ve bulan da terk etmesi için ikaz ediliyor. Kıyı canavarları türemiş. Hepsinin cesaret aldığı da yetkililerin göz yumduğu kaçak otel kıyıları. Bu konuda Sayın Bakan Mehmet Özhaseki’den etraflı kararlar ve çözümler bekliyoruz.
#Mehmet ÖzhasekiHalka ait kıyıları işgal edip şezlong ve giriş ücreti adı altında fahiş fiyat uygulayanlara, kaçak yapılaşmalara ‘Alo İhbar Hattı’ geliyor. Bakan Özhaseki, “3-4 kişi çökmüş, büfemsi bir şey koymuş. Bir şezlonga git otur, bak kaç lira istiyor. İşgalcileri ihbar edin, gözlerinin yaşına bakmayacağız” dedi.
#Mehmet ÖzhasekiKIYILARDAKİ kaçak yapıların önlenmesi için ‘Denizler Halkın’ projesini başlatan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, turizm bölgelerindeki ‘kıyı işgaline’ yönelik yeni bir uygulamayı daha hayata geçirmeye hazırlanıyor. ‘Alo İhbar Hattı’ kuracaklarını açıklayan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, “Hiç kimse merak etmesin. Devletimiz muktedirdir, üzerine düşeni yapacaktır” dedi. Koylardaki fahiş fiyatlardan şezlong satışları ve kaçak yapılara da işaret eden Özhaseki, “3-4 kişi çökmüş, büfemsi bir şey koymuş. Orada ufak tefek bir şey satıyor ama bir şezlonga git, otur, bak kaç lira istiyor. Ailesiyle gitmiş insanlar, nasıl bu işgalcilerle muhatap olsunlar ki! Kimsenin hukuk dışı iş yapmasına müsaade etmeyeceğiz, gözyaşlarına bakmayacağız” diye konuştu.
#Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği BakanlığıGalata Projesi maalesef çok müsrif bir kullanımdır. Kıyının bir köşesine sığınıp etrafı seyredecek gençleri, talebeleri, orta şeker insanları sıkıntıya soktular. Bu yetmezmiş gibi o dar alanın önüne bile bir nehir ziyafet gemisi monte edildi. Bu meseledeki en büyük rezalet bu lokanta gemisini işleten şirketin bir de rıhtımı kendine “özel” diye ayırması, halkın geçişini engellemesi. Bu haydutlukların bitmesi lazım. Kıyıları mümkün mertebe halkın gezebilmesine açmalıyız.
#GalataportCumhur İttifakı Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Aydın Ayaydın, CNN Türk'te Muğla'ya ilişkin projelerini sıraladı. Ayaydın, "Muğla'da ilçelere hizmet gitmiyor. Yolla, suyla, trafik ile ilgili birçok projemiz var. Hem saha hem anketler başarılı sonuç alacağımızı ortaya koyuyor. Bütün Muğlalılar mevcut belediyeden umudunu kesmiş." dedi.
#Aydın AyaydınYağışların azalması ve artan buharlaşmayla Van Gölü havzasındaki baraj, göl, gölet gibi su kaynaklarının su seviyesi düşerken, havzada yüzlerce kuş türünün konaklandığı sulak alanlar da kuraklıktan nasibini aldı. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özdemir Adızel, kuraklığın havzadaki sulak alanları olumsuz etkilediğini belirterek, "Kuraklık nedeniyle bu yıl özellikle flamingolar kışın havzayı terk etmedi. Küresel ısınmayla ilgili tüm dünyanın acil önlem alması gerekir" dedi.
#YağışMeteoroloji Genel Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre bugünden itibaren kış kendini iyice hissettirecek. Önümüzdeki hafta yurdun Balkanlar üzerinden gelecek olan soğuk ve yağışlı sistemin etkisi altına girmesi bekleniyor. İstanbul için kar yağışı tahmini ise değişti. CNN TÜRK Meteoroloji Danışmanı Orhan Şen, yaptığı açıklamada "İstanbul'da kar olasılığı ortadan kalkmaya başladı. Zaten düşük olasılıkta devam ediyordu. Sıcaklık "ısı adası" etkisinden dolayı kar sınırına düşmüyor" dedi. Öte yandan Meteoroloji 17 ili bugün için sarı kodla uyardı.
#KarBazı ülkeler vardır, adını duymuşsunuzdur. Güzel olduğunu tahmin edersiniz ama kendi gözlerinizle görene dek sizi ne kadar etkileyeceğini bilemezsiniz. İşte Sri Lanka benim için böyle ülkelerden biri. Yaptığım aktivitelerden bedenim yorgun düştü ama ruhum her saniye beslendi. Dünyanın başka hangi ülkesinde sabah leoparları görebilir, öğlen okyanusta yüzebilir, akşam dağlarda çay tarlalarının arasında huzurla konaklayabilirsiniz ki!
#Sri LankaKüresel ısınma kaynaklı yağış rejiminin değiştiği Doğu Karadeniz’de yapılan araştırmalarda, ilerleyen yıllarda buharlaşmanın bölgeye düşen yağış miktarından fazla olacağı öngörülüyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı, Afet Yönetimi Enstitüsü ve İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “İklim değişikliğinde en çok etkilenecek yerlerden biri Karadeniz. Karadeniz’de yıl boyunca her ay yağışlar, buharlaşmadan daha fazladır. İlk defa 2040 yıllarında buharlaşma yağışın üstüne çıkacak” dedi.
#KaradenizKüresel ısınma kaynaklı yağış rejiminin değiştiği Doğu Karadeniz’de yapılan araştırmalarda, ilerleyen yıllarda buharlaşmanın bölgeye düşen yağış miktarından fazla olacağı öngörülüyor. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Bölüm Başkanı, Afet Yönetimi Enstitüsü ve İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, “İklim değişikliğinde en çok etkilenecek yerlerden biri Karadeniz. Karadeniz’de yıl boyunca her ay yağışlar, buharlaşmadan daha fazladır. İlk defa 2040 yıllarında buharlaşma yağışın üstüne çıkacak” dedi.
#Mikdat KadıoğluEEG’nin baharları güzel olur. Temmuz, ağustosun o tatil yoğunluğu biter, kıyılar sakinleşir ve gerçek tatilciler yerlerini alır. Eylül de, ekim de harika geçer.Bu senenin diğerlerinden farkı olabilir.Çünkü yerel seçimler yaklaşıyor.Ve siyasi kulisler bir hayli hareketli...
#1Son dönemin turizm politikası, İspanya’nın çoktan terk ettiği bir “kale turizm tesisleri”ne dönüşmüştü. Birileri gelip otel kuruyor, manzarayı kapatıyor, sıkılmadan kıyıları da kapatıp çeviriyor. İleriki Türkiye bugünkü gibi bilinçsiz olmayacak ve bu binalar yıkılacak. Fakat tahrip ettikleri tabiat o kadar çabuk düzelemeyecek.
#TurizmGeçmişi bin 700 yıl öncesine dayanan Bodrum süngerciliğinin yaşayan efsanesi, derin suların avcısı, Ege ve Akdeniz’de dalmadık deniz dibi bırakmayan, Halikarnas Balıkçısı’nın kitaplarında anlattığı ötelerin çocuklarından Aksona Mehmet, Bodrum’un değerine değer katıyor. Ama eski Bodrum’u özlediğini söylemeden de geçemiyor.
#1