Washington merkezli düşünce kuruluşu Freedom House (Özgürlük Evi), ‘2018 Dünyada Özgürlükler Raporu’ açıkladı. ‘Demokrasi Krizde’ başlığı verilen yıllık raporda Türkiye ilk kez ‘özgür olmayan’ ülkeler kategorisine düşürüldü. Türkiye daha önce ‘kısmen özgür’ kategorisindeydi.
#Freedom HouseABD’de insan hakları alanında çalışan önemli sivil toplum kuruluşlarından Freedom House (Özgürlük Evi) her yıl ülkelerin performanslarını değerlendiren 3 rapor hazırlıyor. Raporlardan biri basın özgürlüğüne, bir diğeri ise internet özgürlüklerine odaklanıyor. En kapsamlı değerlendirmeler ise ‘Dünyada Özgürlükler’ isimli raporda yer alıyor.
#Cansu ÇamlıbelDÜNYADA Basın Özgürlüğü raporunda, Türkiye’yi ’kısmen özgür’ düzeyinden ’özgür değil’ düzeyine indiren Freedom House (Özgürlük Evi), yayınladığı ’Dünyada Internet Özgürlüğü 2015’ raporunda, Türkiye’yi ’kısmen özgür’ olarak niteledi. Türkiye, internet özgürlüğü konusunda Hindistan, Endonezya, Kenya, Fas gibi ülkelerin gerisinde kaldı.
Freedom House örgütü, bu yılki basın özgürlüğü raporunda Türkiye’yi “özgür olmayan ülkeler” kategorisinden “kısmen özgür” kategorisine yükseltti. Ancak Türkiye’deki basın özgürlüğü problemlerinin devam ettiğine dikkat çekilen raporda, Türkiye’den Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın "otoriter eğilimlerine" vurgu yapıldı.
#Basın Özgürlüğü2006'dan beri Türkiye'de çalışan ve 2012'den bu yana da Diyarbakır'da bulunan Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink "terör örgütü propagandası yapmak" suçlamasıyla emniyete götürüldü. Yaklaşık 2,5 saat emniyette tutulan Geerdink, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı. Geerdink'in ifadesinin alındığı saatlerde Ankara'da resmi temaslarda bulunan Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders ise "Şoke oldum" dedi.
#HollandaMerkezi Washington’daki Özgürlük Evi (Freedom House) kuruluşu, "2014’ün En İyi ve En Kötü İnsan Hakları Olayları"nı açıkladı. Bağımsız düşünce kuruluşu Özgürlük Evi’nin raporuna göre, yılın en kötü insan hakları olayları arasında, Türkiye’de başta Youtube ve Twitter’a olmak üzere, internete getirilen kısıtlamalar da yer aldı.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun, ABD kökenli bağımsız düşünce kuruluşu Freedom House'un, yıllık küresel basın özgürlüğü raporunda Türkiye'ye ilk kez 'kısmen özgür' ülkeler listesinden çıkararak, 'basını özgür olmayan' ülkeler listesinde yer vermesine yönelik değerlendirmesine Washington'dan yanıt geldi.
#AbdHer yıl ülkelerin basın özgürlüğünü inceleyen Freedom House, 2014 raporunda Türkiye’yi son 15 yıldır ilk kez “kısmen özgür ülkeler”den “özgür olmayan ülkeler” kategorisine düşürdü. Gezi Olayları sonrası yaşanan işten atılmalar, sansür ve otosansür uygulamaları, şeffaf olmayan medya sahipliği nedeniyle 6 puan daha kötüleşen Türkiye bir yıl önceye göre 14 sıra daha gerileyip dünya genelinde 134’üncülüğe geldi. Böylece Türkiye, 42 ülkenin yer aldığı Avrupa’da da aynı zamanda basını özgür olmayan tek ülke oldu.
#BasınABD’nin demokrasi, insan hakları ve siyasi özgürlükler alanında çalışan saygın iki sivil kurumunun geçen hafta yayınladıkları 2013 yılına ilişkin küresel değerlendirme raporlarında karşımıza bu alanda yerinde sayan, hatta geriye giden bir Türkiye tablosu ortaya çıkıyor.
Merkezi Washington'da bulunan Özgürlük Evi (Freedom House) adlı kuruluş, 195 ülke ve 14 bölgenin durumunu değerlendirdiği son raporunda "Kısmen özgür" nitelendirilen Türkiye dahil bütün ülkelerde geçen yıl özgürlüklerin gerilediği uyarısında bulundu. Amerika'nın Sesi Radyosu, 'Özgürlük Evi' adlı kuruluşun yayınladığı yıllık raporda, geçen yıl tüm dünyada özgürlüklerin daha çok kısıtlandığını, dünya nüfusunun yarısından fazlasının ya kısmen özgür olan ya da hiç özgür olmayan ülkelerde yaşadığını bildirdi. Raporda, siyasi ve medeni hak ve özgürlükler açısından 195 ülke ve 14 bölgenin durumu ele alındı. Raporda Türkiye, "kısmen özgür" ülkeler arasında gösterilirken, yeri, geçen yılki raporda da aynıydı. Raporda Türkiye'nin "kısmen özgür" sayılmasında hükümetin Gezi Parkı olayları sırasında protestocuları sert bir biçimde bastırması ve AK Parti'nin özel sektöre, kendi politikaları çizgisinde yer alması için baskı yapmasının büyük rol oynadığı savunuldu. İhsan DÖRTKARDEŞ/DHA
#Özgür“Hans’dan Helga’dan geri kalır ne yanımız var. Biz onları aşabilecek zekâya sahibiz. Biz istiyoruz ki, Türkiye örnek gösterilen ülke olsun” diyordu Başbakan Tayyip Erdoğan. Başbakan’ın Yıldız Teknik Üniversitesi’ndeki bu konuşmasının ardından Almanya’yı az çok bilen biri olarak biraz araştırdım. Ve bakın neyimiz eksik ve neyimiz fazla, neler buldum.