Türkiye bal üretiminde Çin’den sonra dünya ikincisi. Ancak son yıllarda arı görmemiş ballar piyasayı kaplıyor. 60 bin üreticiyi temsil eden Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, “Merdivenaltı sahte bal piyasayı kapladı. Otellerin çoğunda sahte bal var. Denetim yetersiz. Çare üretilen ürünün kayıt altına alınması” diyor.
#Jale ÖzgentürkTürkiye bal üretiminde Çin’den sonra dünya ikincisi. Ancak son yıllarda arı görmemiş ballar piyasayı kaplıyor. 60 bin üreticiyi temsil eden Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, “Merdivenaltı sahte bal piyasayı kapladı. Otellerin çoğunda sahte bal var. Denetim yetersiz. Çare üretilen ürünün kayıt altına alınması” diyor.
#Bal ÜretimiMuğla’da küresel iklim değişiklikleri nedeniyle arı ölümlerinin artması, bal üreticilerini çıkmaza soktu. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birlik ve Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, "400 bine varan arı kaybı için devlet arıcılara destek eli uzatmalı" dedi. Şahin kilogramını 11.40 liraya mal ettikleri balı, 7- 7.5 liraya satmak zorunda kaldıkları için zarar ettiklerini de söyledi.
#Arı- Türkiye'nin değişik bölgelerinden arılarını kışlatmak ve gelişimlerini sağlamak için uygun hava şartları olması nedeniyle ekim ayında Muğla'ya gelen arıcılar, daha sıcak olan Adana, Mersin, Antalya gibi illere göç etmeye başladı- Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği İkinci Başkanı Şahin:- "Kışlaktan dirençli bir şekilde çıkan arılar, gelişim süreçlerini tamamlamak ve bal üretimine katılmak için Anadolu'ya göç ediyorlar. Özellikle meyve çiçeklerinin bol olduğu bölgelere gidiyorlar. Anadolu coğrafyasına baktığımız zaman arıcılarımız profesyonel arıcılığın gereğini yerine getiriyorlar"
- Adilcevaz ilçesinde arıcılık yapan Orhan, kovanlarındaki arıları 15 yıldır kar kalınlığının bir metreyi geçtiği Süphan Dağı eteklerinde kışlatıyor - Bitlis Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Avcil: "Kar altında kışlatma, eskiden gelen ilkel bir yöntem. Bu zamanda az sayıda arıcı bu yöntemi kullanıyor"