Kar altında arılarını kışlatıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Kar altında arılarını kışlatıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Ocak 22, 2015 11:31

- Adilcevaz ilçesinde arıcılık yapan Orhan, kovanlarındaki arıları 15 yıldır kar kalınlığının bir metreyi geçtiği Süphan Dağı eteklerinde kışlatıyor - Bitlis Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Avcil: "Kar altında kışlatma, eskiden gelen ilkel bir yöntem. Bu zamanda az sayıda arıcı bu yöntemi kullanıyor"

Haberin Devamı

BİTLİS (AA) - Adilcevaz ilçesinde arıcılık yapan Ömer Orhan, diğer arıcılardan farklı olarak arıları kış mevsiminde Süphan Dağı eteklerinde kışlatıyor.

Doğu Anadolu Bölgesi'nde arıcılık faaliyeti yürüten bal üreticileri, genel olarak arı kovanlarını yazın bölgedeki bitki florası zengin bölgelere bırakıp, kışın ise batıdaki sıcak bölgelere götürüyor.

Adilcevaz ilçesinde 15 yıldan bu yana arıcılık yapan Ömer Orhan ise arılarını sürekli ilçede tutuyor. Kışın kar kalınlığının bir metreyi geçtiği Süphan Dağı eteklerinde arılarını kışlatan Orhan, arıların soğuktan etkilenmemesi için kovanlara bal bırakıyor.

Orhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arıcılığı dedelerinden öğrendiğini ve 15 yıldır profesyonel olarak sabit arıcılık yaptığını söyledi.

Kaliteli bal üretmek için böyle bir yöntem uyguladığını belirten Orhan, şöyle konuştu:

Haberin Devamı

"Sabit arıcılık yaparak arıları bulaşıcı hastalıklara ve melezleşmeye karşı koruyoruz. Bunun için bir yere götürmüyoruz. 750'ye yakın kovanımız var. Bu uygulamayla bölgede tek sayılırız. Çünkü bunu yapabilmek için her arıcının biraz maddi ve manevi fedakarlık göstermesi gerekiyor. Arılarımızı kışın Süphan Dağı eteklerinde kar altında kışlatıyoruz. Kışın buraya bir metrenin üzerinde kar yağıyor. Arıyı burada balla besliyoruz. Yabani arılar, kışın ağaç kovuklarında veya mağaralarda nasıl yaşamlarını sürdürüyorsa biz de arının doğasını bozmamak için kovanlara bal bırakıyoruz. Arı kışın bu balı yer ve soğuk havadan etkilenmeden yaşamını sürdürebilir."

Orhan, bölgedeki arıcıların hemen hepsinin mahsulü aldıktan sonra kovanlarını kış mevsiminde daha sıcak bölgelere götürdüğünü bildirerek, kışlatmayı da sıcak iklime sahip bölgelerde gerçekleştirdiğini ifade etti.

Bitlis Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Medeni Avcil ise bölgede arıcılığın çok eski tarihi olduğuna değinerek, arıcılığın ilkel yöntemlerle yapıldığı geçmiş yıllarda gezgin arıcılık diye bir uygulamanın söz konusu olmadığını tüm arıcıların yaz kış kendi bölgelerinde kaldığını dile getirdi.

Ulaşım koşullarının düzelmesi ve yaşam standardının artması ile arıcıların her mevsim farklı bir bölgede konuşlandığını anlatan Avcil, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Bu zamanda sabit arıcılık yöntemi çok nadir kullanılıyor. Eğer arılar dışarıda kar altında kışlatılacaksa kovanlardaki uçuş deliklerinin mutlaka açılması gerekir. Aksi takdirde arılar zarar görür. Ayrıca arılar kar altında kışlatıldığında kovana ihtiyaçları kadar bal bırakılır. Çünkü arı kışın o balı yiyerek yaşar. Bölgedeki arıcılar son 30 yıldır arıları sıcak bölgelere götürüyor. Bu arıcılar orada hem kışın kayıplardan hem de erken çiçeklenmeden faydalanıyor. Çünkü Akdeniz Bölgesi'nde havalar erken ısındığı için arılar şubat ayında polen bulabiliyor. Ama Bitlis gibi kışın şiddetli geçtiği yerlerde mayısın başlarında ancak bu imkanı bulabiliyoruz. O nedenle arıcılar gidip oralarda kışlatmayı tercih ediyorlar."

Haberin Devamı

"Kar altında kışlatma, eskiden gelen ilkel bir yöntem. Bu zamanda az sayıda arıcı bu yöntemi kullanıyor" diyen Avcil, bu metodun balın kalitesinde ve veriminde bir değişiklik yapmadığını, arıcıların tercihi olduğunu sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!