Kokulu silgiler, rengârenk kalemler ve birbirinden ilginç kırtasiye ürünleri… Okul stresini eğlenceye dönüştüren kırtasiye ürünlerinin sahteleri, çocukların sağlığını bozabilecek tehlikeler içeriyor. Peki kırtasiye ürünü alırken nelere dikkat etmek gerekiyor? Veliler satın aldıkları ürünün güvenli olup olmadığını hangi yollarla tespit edebiliyor? Sahte ürünler çocuklarda hangi sağlık sorunlarına neden oluyor? Uzmanlarla mercek altına aldık...
#EğitimYeni eğitim öğretim yılının başlamasına günler kala öğrenci ve velileri okul alışverişi telaşı sardı. Türk Standardları Enstitüsü (TSE), aileleri kırtasiye malzemeleri satın alırken ürünlerin güvenilirliğine ve standartlara uygunluğuna dikkat etmeleri konusunda uyardı.
#KırtasiyeTİCARET Bakanlığı Piyasa Gözetim ve Denetim Daire Başkanı Meral Karaaslan, "2019’un ilk 9 ayında 1 milyon 601 bin 187 ürün denetlendi. Bunun 19 bin 849’unu güvensiz olarak tespit ettik. Tekstil sektörüne neredeyse sıfıra yakın güvensizlik var" dedi.
#Güvensiz ÜrünAyakkabıdan çantaya, tekstilden takı ve saatlere, bebek bezlerinden deterjan ve oda spreylerine, çocuk bakımından temizliğe kadar yüzlerce üründe kanserojen ve alerjen yasağı 23 Aralık’ta başlıyor. Evlerde bebeklerin ağzının değme ihtimali olan masa, sandalye dahil hiç bir üründe artık kanser yapıcı ürün kullanılamayacak. Çocuk parklarının zeminlerinde dahi kanserojen madde aranacak. Yeni kurallara uymayan ürünler piyasadan toplanacak. Üretici ve ithalatçılara para cezası yağacak.
#YasakAyakkabıdan çantaya, tekstilden takı ve saatlere, bebek bezlerinden deterjan ve oda spreylerine, çocuk bakımından temizliğe kadar yüzlerce üründe kanserojen ve alerjen yasağı 23 Aralık’ta başlıyor. Evlerde bebeklerin ağzının değme ihtimali olan masa, sandalye dahil hiç bir üründe artık kanser yapıcı ürün kullanılamayacak. Çocuk parklarının zeminlerinde dahi kanserojen madde aranacak. Yeni kurallara uymayan ürünler piyasadan toplanacak. Üretici ve ithalatçılara para cezası yağacak.
#KURŞUNGümrük ve Ticaret Bakanlığı, ‘Oyuncak Yönetmeliği’nde değişikliğe gidiyor. Buna göre oyuncaklarda ve kırtasiye ürünlerinde bulunan kanserojen, mutajen ve üreme açısından toksik maddeler yasaklanıyor. Ayrıca oyuncaklı sürpriz çikolatalar, şekerler, sakızlara da yeni standartlar gelecek.
#OyuncakTüketici Sorunları Derneği Genel Başkanı Aydın Ağaoğlu, yaklaşan yeni eğitim yılı öncesinde velilerin okul alışverişini son güne bırakmamaları gerektiğini hatırlattı. Ağaoğlu,"Veliler, ihtiyaç listesini hazırlayıp, mümkünse alışverişten bir gün önce iyi araştırma yaparak, karşılaştırmalı tablo oluşturduktan sonra ürünleri satın almalı" dedi.
#OkulGÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı, okul malzemeleriyle çocukların sağlığını tehlikeye atan firmalarla ilgili daha önce örneği olmayan bir uygulamayı devreye soktu. Kanserojen madde içeren ürünlerini piyasadan toplamayan firmaları gazetelere ilan vererek, tek tek teşhir eden Bakanlık ilanların faturasını da firmalara ödetiyor.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Bu yıl okul kıyafetleri, ayakkabılar ve kırtasiye malzemeleriyle ilgili olarak yapılan piyasa gözetimi ve denetimleri sonucunda, 50'ye yakın ithalatçı–satıcı nezdinde 25 binin üzerinde ürün denetlendi. Bu ürünlerden yaklaşık 6 bini güvensiz bulundu” dedi.