Paylaş
GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı, Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü,ürettikleri ayakkabı, beslenme çantası, kalem, silgi gibi okul malzemeleriyle çocukların sağlığını tehlikeye atan firmaların, ürünlerini piyasadan toplatma ve imha etme kararına uymaması üzerine, daha önce örneği olmayan bir uygulamayı devreye soktu. Bakanlık, ürünlerini toplamaya yanaşmayan firmalarla ilgili olarak gazetelere “Güvensiz ürün” başlığı altında çeyrek sayfa ilan vererek, firma ve markaları ürünlerin resimleriyle birlikte tek tek teşhir etti. Resimlerdeki ürünleri alan tüketicileri de aldıkları bu ürünleri koşulsuz şartsız iade edip, paralarını geri almaları konusunda uyardı. Bakanlık, bununla da yetinmeyip, ilanların bedelini de ürünlerini geri toplayıp, imha etmeye yanaşmayan firmalara fatura etti.
637 BİN 500 TL CEZA
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı okulların açılmasından hemen önce piyasada satılan kalem, silgi gibi kırtasiye malzemeleri ile ayakkabı, çanta, çorap gibi çocukların okul ihtiyaçlarına yönelik ürünlerden numuneler alarak, analizlerini yaptırdı. Yapılan analizlerde kanserojen madde içerdiği tespit edilen toplam 51 ürün için 28 farklı firmaya her bir ürün için 12 bin 500 TL olmak üzere toplam 637 bin 500 TL idari para cezası kesildi. Ayrıca, bu 28 firmanın kanserojen madde içeren 51 ürünüyle ilgili olarak firmaların piyasadan toplatması ve satılanları da müşterilerinden tek tek geri alarak, imha etmelerine karar verildi.
TEŞHİRİN FATURASI
28 firmadan 24’ü bu karara uydu. Ürünleri, müşterilerinden geri alıp, imha etti. Ancak, Kenar Deri Ürünleri Sanayi, Ayhan Çetin Ayakkabı İmalatı, Dilar Çanta ve Rival İthalat ve İhracat Pazarlama Sanayi adlı 4 firma, 5 ürünüyle ilgili olarak sadece para cezalarını ödeyip, ürünlerini geri toplamaya yanaşmayınca, bu kez devreye yeniden Bakanlık girdi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, sağlık açısından tehlike oluşturan kimyasal madde içeren ürünleri toplatmamakta direnen firmalar için çareyi gazetelere ilan vermekte buldu. Bu yolla firmaları sadece teşhir etmekle kalmadı, aynı zamanda verilen teşhir ilanlarının bedelini de şirketlere fatura etti. Böylece, firmaların hem ürünlerini müşterilerden koşulsuz bedelini ödeyerek geri almasını hem de firma ad ve adresleri, ürünlerinin marka ve resimleriyle birlikte teşhir eden ilanların da bedellerini ödemek zorunda bıraktı.
Türkiye’de bir ilk
GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdür Vekili Ramazan Ersoy, uygulamanın Türkiye’de bir ilk olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi: “Geçtiğimiz yıl nisan ayında çıkartılan bir tebliğle, tekstil, ayakkabı, çanta ve kırtasiye ürünleri başta olmak üzere özellikle çocokların okul ihtiyaçlarına yönelik pek çok üründe tehlikeli kimyasalların kullanımına yasak getirildi. Bakanlık da, iki yıldan bu yana, özellikle okulların açılacağı dönemlerde tebliğ kapsamında denetimler yapıyor. Riskli görünen ürünlerden numuneler alınıp, akredite test laboratuarlarında analiz ettiriliyor. Laboratuar tarafından güvensizliği tespit edilen ürünlerle ilgili olarak da Kanun gereğince gerekli yaptırımlar uygulanıyor.” Ersoy, bu yaptırımların da toplatma, imha, idari para cezası ve kamuoyuna ilan zorunluluğu olduğuna değinerek, “Üretici veya ithalatçı, ürününün güvensiz olduğunu iki ulusal gazete ve televizyon kanalında ilan etmesi gerekiyor. Firmaların bu yükümlülüğü yerine getirmemesi durumunda, bu yükümlüğü Bakanlık yerine getirir. Bu kapsamda Bakanlığın yaptığı tüm masrafları üretici ler karşılıyor” dedi.
Gazetelerle yetinmeyip TV’de teşhir edilecek
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bütün ikazlara rağmen ürünlerini geri toplamaya yanaşmayan 4 firmanın 5 ürünü için aralarında Hürriyet’in de yer aldığı teşhir ilanları iki ulusal televizyon kanalında da yayınlatılacak. Bakanlık’ın firmalar adına ilan verme uygulaması, Türkiye’de ilk defa yapılıyor. Bu da, Bakanlığın kararlı ve ısrarlı tutumunun göstergesi olması açısından önem arz ediyor.
Kontroller 1 Ocak’tan itibaren gümrükte başlıyor
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren gümrüklerde de tüketici ürünlerinde kontrollere başlayacak. İç piyasada ise Tüketici Ürünlerinin Güvenlik Risklerinin Belirlenmesine İlişkin Tebliğ adı ile yeni bir Tebliğ uygulanmaya konulacak. Bu kapsamda özellikle çocukların kullanımı için gereken tüm eşyalar hem fiziki hem de kimyasal riskler açısından denetlenebilecek.
Paylaş