Trakya Bölgesi'nde ormanlık alanlarda böcekleri yiyerek hem ormanları koruyan hem de beslenen, soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan kırmızı orman karıncalarının yuvaları, tel örgülerle çevrilerek koruma altına alınıyor. Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe, kırmızı orman karıncalarını ekosistem mühendisleri olarak da adlandırdıklarını belirterek, "Gerçekten ekosistemi düzenleyen mühendisler gibi çalışıyorlar. Toprağı havalandırıyorlar, zararlı böcekleri yok ediyorlar. Dengeyi sağlarken, kilit taşı türler olarak yer alıyorlar" dedi.
#Orman KarıncalarıOrman ve Su İşleri Bakanlığı, Çankaya Köşkü ile Başbakanlık Resmi Konutu’nun bahçesinde ortaya çıkan “12 dişli kabuk böceği” ile mücadele için bahçeye kırmızı orman karıncaları bıraktı.Karıncalardan kurtulabilen böcekler, “üreme sinyali” salgılayan kimyasal “feromon”la tuzağa çekilerek yok edilecek.
#Çankaya KöşküAğaçların kabukları içine yerleşip onların kurumasına neden olan böcekleri salgıladığı formik asitle felç ettikleri ve yedikleri için “yamyam” veya “terminatör” olarak adlandırılan kırmızı orman karıncaları, Orman Bölge Müdürlüklerinin orman zararlılarıyla mücadelede adeta sağ kolları oldu.
Ormanlara en büyük zararı veren faktörlerin başında gelen zararlı böceklere karşı, Kırmızı Orman Karıncaları “biyolojik mücadele” veriyor. Çevre ve Orman Bakanlığı da ormanlarda zararlıları yok eden bu karıncaların koruma altına alınması ve çoğalmalarının sağlanması için teşkilata genelge gönderdi.