Güncelleme Tarihi:
YOZGAT, (DHA)- TÜRKİYE'nin ilk milli parkı Yozgat çamlığında, formik asit salgılayıp, ağaçlara zarar veren böcek ve tırtıllarla birlikte Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığına neden olan kene larvalarını da yiyerek yok ettiği ileri sürülen kırmızı orman karıncalarına ait yuvaların sayısı artıyor. Yozgat Çamlığının değişik bölgelerinde bulunan karınca yuvalarının orman görevlileri tarafından sürekli kontrol edilip, tahrip edilen yuvaların onarımlarının yapıldığı belirtildi.
Yozgat Çamlığında bulunan ormanlık alanların ve ağaçların dostu kırmızı orman karıncası yuvalarının, diğer ormanlık alanlarda olduğu gibi koruma altında olduğu, yapılan yayınlarla halkın bilinçlendirilmesi sonucu yuvalara zarar verilmeyerek, sayılarının her geçen yıl arttığı belirtildi. Orman teşkilatının, orman zararlıları ile mücadelede mekanik ve biyoteknik mücadele çalışmaları yaptıkları, bu mücadelenin en önemli argümanlarının birisinin de biyolojik mücadele olduğunun altı çizildi. Kırmızı orman karıncalarının en önemli avcı denilen organizmalar olduğuna vurgu yapıldı. Bir karınca kolonisinde 300 bin ila 500 bin arasında işçi karıncaların bulunduğu, erkek karıncaların dişiyi dölleme dışında bir görevinin olmadığını kaydedildi.
Kraliçe karıncaların ise, karınca yuvalarının en önemli yapı taşlarından birisi olduğunun altı çizildi. Bunların 20 yıllık ömürleri boyunca bir kere çiftleşip, sürekli ömürleri boyu yumurta bıraktıkları anlatıldı. Karıncaların, yuvalarının ve kraliçelerinin korunması için yuvalarını tehdit eden dış unsurlara karşı formik asit fırlatarak, korundukları, bilimsel olmamakla birlikte, kırmızı orman karıncalarının, orman zararlısı böceklerle birlikte kene larvalarını yiyerek yok ettiğinin altı çizildi.
Yozgat Çamlığının değişik bölgelerinde bulunan karınca yuvalarının orman görevlileri tarafından sürekli kontrol edilip, tahrip edilen yuvaların onarımlarının yapıldığı, Çamlık içerisinde 20'den fazla kırmızı karınca yuvasının bulunduğu bildirildi.
FOTOĞRAFLI