Ahmet ERTAN / EDREMİT, (DHA)
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 14, 2008 00:00
Kazdağları’nda, ormanlara zarar veren çamkese böceklerine karşı, kimyasal ilaç yerine kırmızı karıncalar kullanılmaya başlandı, 600 bin karınca Dursunbey ormanlarından Kazdağları’na taşındı.
BALIKESİR Orman Bölge Müdürlüğü Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürü İbrahim Karaşahin, çam ormanlarının yoğun olduğu Kırlangıç bölgesinde çamkese böceği zararlısının tesbit edildiğini belirtti, "Bu böcekler, kimyasal ilaç kullanılarak yok edilebilir, ancak bu kez de doğanın dengesi bozuluyor. Kimyasal ilaçlar, diğer faydalı canlıları yok ediyor. Bunun için biyolojik savaş başlattık. Dursunbey’den Kazdağları’na karınca nakline başladık" dedi.
YENİ YUVALAR HAZIRLANDI
Çamkese böceklerinin kolay kolay öldürülemediğini belirten Karaşahin, şunları söyledi:
"Ağaçların kurumasına neden olan bu böcekler ilkbaharda yumurtlayarak kısa sürede çoğalıyor. Biz de ekolojik dengeyi bozmamak için kimyasal ilaç kullanmıyoruz ve biyolojik yöntemlere başvuruyoruz. Etçil olan kırmızı karıncalar, çamkese böceklerinin düşmanı. Kırmızı Orman Karıncası’nın nakli sırasında yuvanın yaşamasını sağlayan kraliçeleri tespit ederek yeni yuvaya naklediyoruz. Daha önceden kesilmiş ve çürümeye yüz tutmuş ağaç kütüğünün üzerine yuva hazırlıyoruz. Yeni yuvalarında zorluk çekilmemesi için de bol miktarda toz şeker kullanıyoruz." Karaşahin, bir kırmızı karıncanın sabahtan akşama kadar 2 kilometre mesafeye kadar giderek, bölgedeki çamkese böceklerini yediğini tespit ettiklerini de sözlerine ekledi.
Günde 100 bin böcek
Latince adı "Formica Rufa" olan ve zar kanatlılar takımının karıncalar familyasından olan kırmızı orman karıncaları Türkiye’de Karadeniz ormanları ile Kızılcahamam-Çamkoru ve Trakya ormanlarının 1000 metre rakımı üzerindeki bölgelerinde koloni halinde yaşıyor. Her kolonide yaklaşık 300 bin karınca bulunuyor. Bir kolonide bulunan karıncalar da günde 100 bin tırtıl, yaprak arılarının larvaları, kelebek, böcek ve böcek yumurtası yiyor. 7.5 milimetre uzunluğunda, 8 miligram ağırlığında olan karıncalar kendi ağırlıklarının 62 kat fazlası ağırlıkları taşıyabilecek güce sahip.