İTÜ İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, küresel ısınma nedeniyle tropikal hastalıklarda artış olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kadıoğlu, 2080 yılına kadar sıtmanın tüm Avrupa'ya yayılması beklendiğini ifade etti. Kadıoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye'nin güney bölgesini sıtma bölgesi olarak gösterdiğini, bunun kuzeye doğru yayılacağını belirtti.
#Prof. Dr. Mikdat KadıoğluİTÜ İklim Değişikliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, küresel ısınma nedeniyle tropikal hastalıklarda artış olduğunu söyledi. Prof. Dr. Kadıoğlu, 2080 yılına kadar sıtmanın tüm Avrupa'ya yayılması beklendiğini ifade etti. Kadıoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün Türkiye'nin güney bölgesini sıtma bölgesi olarak gösterdiğini, bunun kuzeye doğru yayılacağını belirtti.
#Prof. Dr. Mikdat KadıoğluTemelleri 1970'lerin Macaristan'ında atılan ve son 1 yılda Covid-19'a karşı en güçlü silahımız olan mRNA aşıları, önümüzdeki yıllarda kanser başta olmak üzere birçok ölümcül hastalığa da kalkan olacak. Gelecekte her yıl yüz binlerce kişinin hayatını kurtaracak bu gelişmeleri biz de sizin için mercek altına aldık.
#Mrna AşılarıYıllarca bilim çevrelerini ikna etmeye çalıştı ama bütün kapılar yüzüne kapandı. Bugün ise Covid-19’un sonunu getirebilecek kişilerden biri olarak Nobel’e layık görülüyor. Dünyanın umudu haline gelen mRNA teknolojisini ve bu teknolojinin ardındaki Katalin Kariko'yu daha yakından tanımaya ne dersiniz?
#Katalin KarikoDünya genelinde pek çok ülkenin sipariş ettiği ve uygulamaya başladığı Pfizer/BioNTech aşısının uygulanmasına 2 Nisan itibarıyla Türkiye'de de başlandı. İşte BioNTech aşısı hakkında kamuoyunun aklındaki sorular ve o soruların yanıtları...
#BiontechNormalleşme süreciyle birlikte sosyal mesafeye daha fazla dikkat etmek için vatandaşlar insanlardan uzak yerleri tercih etmeye başladı. İlk ve Acil Yardım Program Başkanı Öğr. Gör. Özlem Karagöl, açık alanlarda daha fazla vakit geçirme ihtiyacı duyduğumuz bu günlerde, özellikle yeşilliğin yoğun olduğu bölgelerde oluşan kene tehlikesi hakkında uyarılarda bulundu.
#KeneTürkiye genelinde haziran ayı itibarıyla, KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateş) vaka sayısı geçen yıla göre artış gösterdi. Dünya genelinde 30'dan fazla ülkede görülen KKKA'nın, Türkiye'de İç Anadolu'nun kuzeyi, Orta Karadeniz ve Doğu Anadolu'nun kuzeyinde yoğunlaşmış durumda. Özellikle yaz ve sonbahar aylarında sıklaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı, kene tutunması veya keneyle temas sonucunda bulaşabiliyor. Peki, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi nedir? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi belirtileri neler?
#Kırım Kongo Kanamalı Ateşi NedirErciyes Üniversitesi Aşı Araştırma Geliştirme Merkezi (ERAGEM) Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli ve ekibi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) pozitif bir hastadan alınan örnekten Biyogüvenlik Seviye 3 (BSL-3) şartlarında hastalığa yol açan SARS-CoV-2 virüsünü hücre kültür sisteminde üretmeyi başardı.
#KoronavirüsHalk arasında bilinen adıyla kene ısırması olan Kırım Kongo Kanamalı Ateş( (KKKA) hastalığı Türkiye'de özellikle kırsal kesimlerde kentlere oranla daha fazla görülüyor. KKK, keneler yoluyla insana bulaşarak ateş, halsizlik, iştahsızlık, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal ve ağır vakalarda kanama gibi bulgular ile kendisini gösterebiliyor. Peki, tedavi edilmediği takdirde hayati risk oluşturan Kırım Kongo Kanamalı Ateş hastalığı nedir? KKKA nasıl tedavi edilir?
#Kırım Kongo Kanamalı AteşAdana’da hayvandan geçen bir hastalık şüphesiyle 5 dakika arayla yaşamını kaybeden 53 yaşındaki Selahattin Özmen ve eşi 49 yaşındaki Mine Özmen’in cenazeleri bulaşıcı hastalık riskine karşı özel bir ekip tarafından dezenfekte edilip, izolasyonu sağlandıktan sonra tabuta yerleştirildi. Cenazeler kapakları çivilenen tabutla köylerinde toprağa verilecek. Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise bugün gazetecilerin sorularını yanıtlarken sonuçlar gelince açıklanacağını belirtti.
#AdanaİL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR.MEHMET RÜŞTÜ ERTOSUN, İZLEME VE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI KAPSAMINDA, AMASYA KAMU HASTANELER BİRLİĞİ GENEL SEKRETERİ OP.DR.FARUK TONGA VE HALK SAĞLIĞI MÜDÜRÜ DR.ÖNER NERGİZ İLE BİRLİKTE SULUOVA DEVLET HASTANESİ'NDE İNCELEME YAPTI.
Grip, verem, kızamık, hepatit B, hepatit C, HIV bulaşıcı hastalıklardan sadece birkaçı. Hava, solunum, sindirim sistemi, kan veya temas yolu ile bulaşan pek çok hastalık var. Ofisler, plazalar, alışveriş merkezleri gibi kapalı ortamlar bulaşıcı hastalıklar için büyük risk oluşturuyor. Oysa küçük tedbirler alarak bu riskleri en aza indirmek mümkün.
Madrid’de yaşayan 74 yaşındaki bir adam, bir kene tarafından ısırıldıktan sonra hastaneye kaldırıldı. Hastanede Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) teşhisi konuldu.Peki, ülkemizde durum ne? Bu virüse karşı kendimizi nasıl koruyabiliriz?
#Kırım Kongo Kanamalı Ateşi