Köpeklerde kene tehlikesi

Baharın gelmesi ve havaların ısınmasıyla birlikte doğa da uyanıyor. Maalesef aynı dönemde keneler de son derece aç bir şekilde kan emerek beslenebilecekleri bir konakçı bulmak umuduyla uyanmış oluyorlar.

Haberin Devamı

İlk olarak bilmeniz gereken, kenelerin hem köpeğimiz hem de bizler için son derece zararlı dış parazitler olduğudur. Doğada keneler, özellikle otluk arazilerde yer bitkilerinin uç noktalarında durarak yanlarından geçecek bir canlıya tutunmayı beklerler. Köpeğe tutunan kene, yüzeysel damarların yoğun olduğu ve tüysüz bölgeleri tercih ederek ilk ısırma hamlesinin sonrasında yoğun şekilde kan emmeye başlar. Kan emme esnasında keneler salgılarıyla ısırdığı yeri hissizleştirirler ve dolayısıyla konakçı olan canlının varlığını hissetmesi olanaksız hale gelir. Bu nedenle bahar ve yaz aylarında köpeklerimizin tüylerini ve derisini sık sık kontrol etmeliyiz.
Keneler tek başlarına köpeği ve insanı oldukça rahatsız eden bir parazittir. Ancak asıl önemlisi bu parazitlerin taşıdıkları, hem bizler hem de köpeklerimiz için son derece tehlikeli ve hatta ölümcül olabilecek hastalıklardır.
Kenelerin ısırması ve kan emmesi sonucunda naklettikleri hastalıkların başlıcaları:
- Leishmaniosis
- Erlichiosis
- Anoplazmoz
- Lyme
- Bazı barsak parazitlerinin geçişi
- Kırım Kongo kanamalı ateş
Bu hastalıkların birçoğu kan parazitlerinin sebep oldukları ve son derece tehlikeli olan hastalıklardır. Eskiden ülkemizin sadece güney ve kıyı Ege bölgelerine ait olan bu hastalıklar kenelerle artık ülkemizin her yerine taşınmıştır.
Kene yumurtaları güneş ve ısı ile çatlarlar ve hatta bazen sıcak kış aylarında bile kenelerle karşılaşmak olasıdır. Ancak özellikle ilkbahar yaz ve sonbaharda görülme olasılıkları daha yüksektir.

Köpeklerde kene tehlikesi

KÖPEKLERİMİZİ KENELERDEN NASIL KORUMALIYIZ?

Haberin Devamı

- Sıcak aylarda kenelerin yüksek miktarda görüldüğü ormanlık ve otluk alanlardan dostlarımızı uzak tutmalıyız.
- Günlük olarak vücut taraması yapmak farkındalığı artırır.
- Düzenli veteriner kontrolü ile kenelere karşı yapılan ilaçlamaları takip etmek.
- Köpeklerimizin yaşam alanları ve barındıkları yerleri düzenli temizlemek ve ilaçlamak.

Köpeklerde kene tehlikesi

KENEYİ NASIL ÇIKARMAK GEREKİR?

Haberin Devamı

EN doğru olan, hemen bir veteriner hekimle kontağa geçmektir. Ancak böyle bir imkan yoksa bir cımbız yada kene uzaklaştırma aparatlarıyla keneyi gövdesinden kavrayıp ufak haraketler ile sağa sola döndürerek kenenin vücudu terk etmesi sağlanabilir. Ancak bu işlem esnasında kenenin deriye gömülü olan başı içerde kalırsa, bu kısım zamanla apseleşebilmektedir. O nedenle kenenin tamamen çıkarıldığından emin olmak gerekir. Kenenin alkollü pamukla sersemletilerek çıkarılmaya çalışılması, bazen kenenin mide içeriğini kusarak konakçıyı daha fazla enfekte edebileceğinden tavsiye edilmez.
Bahar ve yaz boyunca dostlarımızı ve kendinizi kenelerden korumanız dileklerimle...

Haberin Devamı

BUNLARI BİLİYOR MUSUNUZ?

Newfoundland ırkı köpeklerin pati araları tıpkı bir ördeğinki gibi perdelidir. Bu sayede kolay ve rahat yüzebilirler. Ayrıca tüy yapıları suyu alt tabakaya geçirmeyen bir yapıya sahiptir, ıslanarak ağırlaşmaz ve kolay kolay üşümezler. Bu özelliklerinden dolayı suda boğulma tehlikesi geçiren insanların kurtarılması konusunda eğitilmektedirler.

Köpeklerde kene tehlikesi

Yazarın Tüm Yazıları