Güncelleme Tarihi:
Prof.Dr. Dik, “Kenelerin kolayca görülebilmesi için açık renkli kıyafetleri seçin. Riskli bölgelerde çalışırken çizme giyin. Bodur meşelik alanlar, vadi yamaçları, uzun çalılıkların bulunduğu yerlerden uzak durun” dedi.
Kenelere karşı vatandaşların nasıl dikkatli olması konusunda açıklama yapan Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Bilal Dik, vücutta rastlanan kenenin elle çıkarılmasının, hastalığın bulaşma riskini artırabileceğini belirtti. Prof.Dr. Dik, “Vücutta keneye rastlanması halinde, en kısa zamanda, en yakın sağlık kuruluşuna başvurularak kene çıkarılmalıdır. Kenenin elle çekilerek çıkarılması, zeytinyağı, alkol, eter, kloroform, sabun, tereyağı gibi maddeler sürülerek çıkarılması, bu sırada kenenin kusmasına ve hastalığı nakletmesine neden olabilir. Riskli bölgelerde yaşayan insanlar veya piknik yapanlar evlerine döndüklerinde vücutlarını kene yönünden muayene etmelidir. Kene çıkarıldıktan sonra, vücut antiseptiklerle temizlenmelidir” dedi.
HER KENE HASTALIK TAŞIMAZ
Her kenenin hastalık taşımadığını belirten Prof.Dr. Dik, “Dünyada 800’e yakın kene türü var. Türkiye’de bunlardan sadece 23 adedi tespit edildi. Bu 23 keneden sadece birinin hastalık yaydığı belirlendi. Bu hastalığın bulaştığı insanların yüzde 5-6’sı hayatını kaybetti” dedi.
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞ HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
Kişide baş ağrısı, kol ve bacaklarda, sırtta ağrı, halsizlik, kırgınlık, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal ve ateş gibi belirtilerin olacağını anlatan Prof.Dr. Dik, “Gözde kızarıklık, vücutta küçük kanamalar görülebilir. Vücudun değişik yerlerinde, deride küçük veya büyük kanamalara rastlanır. Akciğer, karaciğer ve böbrek fonksiyonları bozulur. Hasta ilk iki hafta içinde hayatını kaybetmediği takdirde iyileşme başlar. Türkiye’de, hastalığa yakalanan insanların yaklaşık olarak yüzde 5’i hayatını kaybetmektedir. Bu oran bazı ülkelerde yüzde 30-40’lara ulaşmaktadır” dedi.