Kira artış oranı ne kadar sorusu enflasyon Ekim ayına girdiğimi bu günlerde özellikle kiracıların internette araştırdığı konular arasında yer alıyor. Ekim ayı kira artış oranı ile ilgili açıklamalar yakından takip ediliyor. Kiralara yapılan yüksek artışların ardından hükümet tarafından kira düzenlemesi devreye sokuldu. Buna göre kira artış oranında yüzde 25'in üzerinde zam yapılamayacak. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar bu düzenleme geçerli olacak. Eylül ayı enflasyon rakamı ise bugün saat 10:00'da açıklanacak. Peki, Ekim kira artış oranı ne kadar? İşte, kira artış oranı hakkında bilgiler.
#Kira Artış OranıYeni yıl yaklaşırken, milyonları ilgilendiren aidat zamları da gündemde… Asgari ücrete yapılan artışla birlikte, yönetimler zamları belirlemek için toplantılar düzenleyecek. Ancak fahiş zamlar ve yetersiz hizmetlere karşı dikkatli olunması gerekiyor. Özellikle yüksek aidat ödeyip yeterli hizmet alamayan sakinlerle yaptığımız görüşmeler, bu konudaki sorunları ortaya koydu. Aidat zamlarının nasıl belirlendiği, tüm maliklerin itiraz hakkı ve mağdur sakinlerin neler yapabileceği gibi sorulara, Gayrimenkul Hukukçusu Avukat Ali Güvenç Kiraz ile yanıt aradık.
#Aidat ZammıSon dönemde kiralık konut piyasasında yaşanan gelişmeler, kiracı ve ev sahipleri arasında gerginlikleri artırıyor. Şimdi ise kiralık ev ilanlarının olduğu sitelerde, zam pazarlığı ya da dava süreciyle uğraşmak istemeyen mülk sahipleri, evlerini bir ya da iki yıllığına kiraya vermek istiyor. Peki ev sahipleri böyle bir hakka sahip mi? Kiracılar nasıl bir yol izlemeli?
#Kira SözleşmeleriSon dönemde artan kira fiyatları nedeniyle ev sahiplerinden birbirinden ilginç talepler gelmeye devam ediyor. En son Ankara’da bir ev sahibinin zam talebi bu kadarına pes dedirtti. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, kendilerine ulaşan bilgiyi paylaşarak Altındağ ilçesinde bir ev sahibinin kira artış bedelini ‘gram altın’ üzerinden belirlediğini ifade etti.
#Ankara Tüm Emlakçılar Meslek OdasıGeçtiğimiz iki yılda ev sahibi-kiracı anlaşmazlığı hiç olmadığı kadar arttı. Hızla artan kiralar, getirilen zam sınırı ilişkilere büyük zarar verdi. Kira davalarında rekor artışlar görülürken, maalesef sorunlar adli vakalara da dönüştü. Yaşanabilecek anlaşmazlıkları en düşük seviyede tutmak için ise doğru hazırlanan bir kira sözleşmesi büyük önem taşıyor. Peki tarafların haklarını koruyan sözleşmede nelere dikkat etmek gerekiyor? Tüm bilinmesi gerekenleri gayrimenkul hukuku uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile konuştuk. İşte 10 maddede doğru kira sözleşmesinin kuralları...
#KiracıTemmuz ayı kira artış oranı 2024 TÜİK verilerinin açıklanmasının ardından belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamları sonrası Temmuz 2024 kira zammı netlik kazandı! Enflasyon Haziran'da yıllık yüzde 71,60 oldu. Kira artış sınırlaması Temmuz 2024’e sona erdi. Bu yüzden temmuz ayı kira artış oranı milyonlarca ev sahibi ve kiracı tarafından büyük bir dikkatle takip ediliyor. TÜFE yani Tüketici Fiyat Endeksi hesaplamaları, ülke genelindeki tüketim mallarını kapsıyor. TEFE hesaplamaları ise ekonomik çalışma alanları ve sanayi kolları olmak üzere ikiye ayrılıyor. Zam sınırının sona ermesi tüm ev sahiplerinin temmuzda zam yapacağı anlamına gelmiyor. Kiraya zam yılda bir kez ve sözleşme yenileme döneminde yapılıyor. Söz gelimi kira sözleşme yenileme dönemi ocak ayı olan kiracı için, temmuzda artış yapılmayacak, ocak ayı beklenecek. Peki, Temmuz ayı kira zammı belli oldu mu, yüzde kaç oldu? İşte Temmuz 2024 kira zammı hesaplama!
#Temmuz Ayı Kira Zammı 2024TÜİK Haziran ayı enflasyon oranı belli oldu. Buna göre Enflasyon Haziran'da yıllık yüzde 71,60 oldu. Haziran ayı enflasyon oranları milyonlarca emekli, memur ve kiracı tarafından merak edilip araştırılıyor. Bilindiği üzere açıklanacak rakamlar doğrultusunda belli oluyor. 6 aylık enflasyon arkı oranında emekli ve memur maaşlarına zam yapılacak. Enflasyon oranları ise TÜİK tarafından ilan ediliyor. Peki, Haziran ayı enflasyon oranları yüzde kaç oldu? İşte 2024 Haziran ayı enflasyon oranı...
#EnflasyonKiralarda yüzde 25 sınırının sona ermesinin ardından yeni artış oranları merak ediliyordu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Haziran ayında enflasyon yüzde 1.64 oldu. Enflasyon verilerine göre kira artış oranı ise yüzde 65.07 olarak belirlendi. Ancak zam sınırının sona ermesi tüm ev sahiplerinin temmuzda zam yapacağı anlamına gelmiyor. İşte kira artış oranı ve ev sahibi - kiracı haklarıyla ilgili tüm detaylar...
#KiraKiraya yüzde 25 zam sınırı 10 gün sonra sona eriyor. Zam sınırının kaldırılmasının kira sorununu çözmeyeceğini dile getiren sektör temsilcileri, 3 önemli öneride bulundu: 1. Ev sahipliği oranını artıracak adımlar atılmalı. 2. Erişilebilir fiyatlı konut ve sosyal kiralık konut için kamu arsalarında özel sektörle işbirliği yapılmalı. 3. Kiralık konut arzı için bireysel yatırımcının önü açılmalı.
#KiracıEv sahibi-kiracı anlaşmazlıkları zirve yapıp, davalar mahkemeleri kitleyince zorunlu arabuluculuk sistemi devreye girdi. Yasalara göre, arabulucuya giden taraflar uzlaşma olmazsa ödeme yapmıyor, olursa bir ücrete tabi oluyor. İşte, bu ücreti ödemek istemeyenler, arabulucuyu aradan çıkarmak için ‘anlaşamadık’ oyununu oynuyor. Ancak hukukçular uyarıyor; ödemeden kaçarken uzun vadede zararlı çıkabilirsiniz.
#Ev SahibiTürkiye’den ev alan yabancı sayısı düşerken, Türkiye’deki yatırımcılar da rotayı yurtdışına çevirdi. Yerli konut yatırımcısının yurtdışı gayrimenkul yatırımlarının bu yıl 3 milyar doları aşacağını söyleyen KONUTDER Başkanı Ramadan Kumova, “Türkiye’ye gelen yabancı gayrimenkul yatırımları ise 2 milyar doların altına gerileyecek. Sektör tarihinden ilk kez bu yıl cari açık verecek” dedi.
#GayrimenkulKiraya yüzde 25 zam sınır kalktı mı son dakika gelişmeler ile takip ediliyor. Kira artış sınırı 3 Haziran'da belli olan Haziran ayı zam oranı sonrasında kiracı ve ev sahiplerinin gündeminde ilk sıralarda yer alıyor. Yüzde 25 kira artış sınırı 2022 yılı Temmuz ayında getirilmiş süre 2023 yılında bir yıllığına daha uzatılmıştı. Uzatılan sürenin sonuna gelinmesiyle birlikte gözler "Kira artış oranı yüzde 25 sınırlaması kalkacak mı, uzatılacak mı?" sorusunun cevabına çevrildi. Peki, yüzde 25 kira artış sınırlaması uzatılacak mı? Konuyla ilgili Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'ten açıklama geldi. İşte merak edilip araştırılan ayrıntılar...
#Kira SınırlamasıSon iki yılda milyonlarca vatandaşın ortak sorunu kiralar oldu. Fahiş artışlar kiracıları, yüzde 25 zam sınırı ev sahiplerini üzdü... Zam sınırının bitmesine sayılı günler kala sürenin uzatılmayacağı yönünde en net açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi. Şimşek, “Kira artışında yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde de yapılan bir çalışma yok” dedi. Böylece zam sınırının sona ereceği, 2 Temmuz tarihi itibarıyla yeni dönemin başlayacağı da belli oldu. Peki, yeni dönem ev sahibi ve kiracıları nasıl etkileyecek? İşte tarafların hakları...
#KiraHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasının devam edip etmeyeceğine yönelik “Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde bir çalışma yok” dedi. Ayrıca, çok uluslu şirketler için asgari kurumlar vergisi getireceklerini dile getiren Şimşek, “Arsalar ve gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirler konusunda da paket çalışmamız var” ifadelerine yer verdi.
#Mehmet ŞimşekYüzde 25 kira artış sınırının biteceği tarih, milyonlarca ev sahibi ve kiracı tarafından takip ediliyor. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, TRT Haber'e verdiği özel röportajda, ekonomi ve kira artış oranları hakkında merak edilen soruları yanıtladı. Kira artış sınırı kalktı mı? sorusu da bu sebeple araştırılmaya başlandı. Özellikle Temmuz 2024 kira zam sınırı konusundaki açıklamaları dikkat çekti. Bakan Şimşek, piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inandığını vurguladı. Son iki yıldır uygulanan fahiş fiyat artışlarına yönelik düzenlemeler hakkında konuşan Bakan Şimşek, “Piyasada fiyatlara müdahale edilmemesi gerektiğine inanıyorum. Bütün alanlarda müdahale edilmemeli.” dedi. Kira artış oranlarının belirlenmesinde, enflasyon ve genel ekonomik durum önemli rol oynuyor. Peki, Temmuz 2024 kira artış oranı ne kadar olacak?
#Mehmet ŞimşekKonut satışlarında düşüş devam ediyor. Düşük faizli konut kredisi kampanyasına ilişkin detaylar da henüz açıklanmadı. Mevduat faizlerindeki yükseliş, konut fiyatlarının daha da aşağı geleceği beklentisi, konut kredisi faizlerindeki artış, yatırım için konut alacaklara yüzde 22.5 oranında kredi çıkması gibi faktörler sektörü olumsuz etkiliyor. Ayrıca kira artış oranlarının yüzde 25 seviyesinde kalması ve kiracı ev sahibi arasındaki tartışmalar da konut sektörüne olan ilgiyi azalttı. Uzmanlar yaz aylarından sonra talebin artacağını, finansal koşulların iyileşebileceğine dikkat çekti.
#KonutSon iki yılda ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları tarihte görülmediği kadar arttı. Fahiş zamlara karşı kiraya yüzde 25 zam sınırı getirilse de çoğu zaman bu sınırlama piyasada uygulanmadı. Evin satışa çıkmasından, davalık olmaktan ya da tahliye baskısından çekinen kiracılar yasal oranın üzerinde zammı kabul etti. Kiraya zam sınırlamasının sona ermesine aylar kala şimdi de “Fazla zammın iadesi mümkün mü?” sorusu tartışma yarattı. “Yüzde 25’ten fazlası geçersiz, kiracı fazla zammı iade alır” diyen de var, “Kiracının önce anlaşıp sonra itirazı kötü niyet” yorumunu yapan da. Gelin gayrimenkul hukuku uzmanlarının değerlendirmelerine bakalım...
#Kiracı