Dünyada sadece eyalet sisteminin olduğu sınırlı sayıda ülkede uygulanan, Türkiye’de de 50 sene önce eşitlik ilkesine uymadığı gerekçesiyle kaldırılan ‘bölgesel asgari ücret’, İTO ve MÜSİAD başkanlarının önerileriyle yeniden tartışmaya açıldı. İstanbul ile Anadolu’daki hayat koşullarının bir olmadığını söyleyen bazı işverenler, 1974’te kaldırılan bölgesel asgari ücretin geri gelmesini istiyor. Birçok iş dünyası temsilcisi ise bu modelin Doğu illerinde yeni bir işçi göçünü tetikleyeceği konusunda endişeli. Bunun yerine yatırımcıyı Doğu illerine çekecek, bölgedeki istihdamı artıracak teşviklerin getirilmesi gerektiğini belirtiliyor. Çalışanların gözü ise asgari ücrete yapılacak zam oranında.
#Asgari Ücret1.5 yılda İstanbul’da aidatlar ortalama yüzde 60 artarken, kimi sitelerde yüzde 160’ı bulan fahiş zamlar yapıldı. Şehrin merkezinde 100 metrekare evde ortalama aidat 4 bin lirayı aşarken, en düşük rakam 800 lira ile Çatalca, Silivri gibi şehrin gelişim çeperlerinde görüldü. Lüks sitelerde ise 40-45 bin liraya kadar çıktı.
#AidatEnflasyonu kontrol altına alma hedefiyle gidilen sıkılaşma, perakende satışlara yansımaya devam ediyor. TÜİK verileri, temmuzda vatandaşın tüketim harcamalarında fren yaptığını; elektronik ev aletleri ve mobilya satışlarının ise COVID-19 pandemisinin etkili olduğu 2020 Nisan’dan bu yana en sert düşüşü kaydettiğini ortaya koydu. Veriler aynı zamanda, otomotivde rekor satışlar devam ederken akaryakıt satışlarının gerilediğine de işaret etti. Gıda grubu satışlarındaki yavaşlama ise belirginleşti.
#EnflasyonYunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, ‘aşırı turizm’in olumsuz etkilerini gidermek amacıyla yeni tedbirler alacaklarını duyurdu. Yunan limanlarına gelen tüm yolcuların ek ücret ödeyeceğini söyleyen Miçotakis, bu ücretin popüler turizm adaları Santorini ve Mykonos’ta daha fazla olacağını ifade etti. Konaklama vergilerinin artırılacağına da işaret eden Miçotakis ayrıca, ülkedeki konut krizini körükleyen kısa dönemli kiralamaların da yasaklanacağını bildirdi.
#YunanistanAğustos ayında enflasyon aylık yüzde 2.47, yıllık ise yüzde 51.97 oldu. Temmuzdaki aylık yüzde 3.23, yıllık yüzde 61.78 oranları hatırlandığında enflasyonun ağustosta yavaşladığı dikkat çekti. Okulların açılması nedeniyle ağustosta hem aylık hem de yıllık bazda en çok fiyat artışı yaşanan harcama grubu eğitim oldu. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, enflayonist baskıların azaldığına işaret ederken; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise son çeyrekte de aylık enflasyonun ana eğiliminde düşüş beklediklerini kaydetti.
#EnflasyonEylül ayı yeni kira zammı için TÜİK verileri açıklandı. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Ağustos ayında enflasyon yüzde 51.97 oldu. Enflasyon verilerine göre kira artış oranı yeniden belirlendi. Her ayın başında önceki aya ait enflasyon verileri TÜİK tarafından paylaşılıyor. Eylül ayı verileri ile kira artış zam oranı da belli oldu. Enflasyon rakamları, piyasadaki birçok unsura doğrudan yansıyor. Eylül ayı kira artış oranı da enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte netleşti. Kira artışında tüketici fiyat endeksi (TÜFE) ve toptan eşya fiyat endeksi (TEFE) ve aylık enflasyon rakamları etkili oluyor. Peki Eylül 2024 kira zammı (TEFE-TÜFE) yüzde kaç? Eylül ayı Konut ve iş yeri kira artış oranı ne kadar? İşte TÜİK Eylül ayı kira zammı ile ilgili detaylar...
#Kira Artış Oranı Eylül 2024Son dönemde artan kira fiyatları nedeniyle ev sahiplerinden birbirinden ilginç talepler gelmeye devam ediyor. En son Ankara’da bir ev sahibinin zam talebi bu kadarına pes dedirtti. Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası (ATEM) Başkanı Hakan Akçam, kendilerine ulaşan bilgiyi paylaşarak Altındağ ilçesinde bir ev sahibinin kira artış bedelini ‘gram altın’ üzerinden belirlediğini ifade etti.
#Ankara Tüm Emlakçılar Meslek OdasıAnkara’da bir ev sahibi kira artışını TÜFE yerine gram altın üzerinden belirledi. Ev sahibinin şartı ‘pes’ dedirtirken ATEM Başkanı Hakan Akçam, “Ev sahibiyle bizzat görüştük. Kirayı temin etme ve kiraya zam yapmaya dair uyguladığı metot açıkçası bizi de şaşırttı” diye konuştu.
#AltınTÜİK Ağustos 2024 kira artış oranı belli oldu... Kira zammı Ağustos 2024, yeni ayla beraber milyonlarca ev sahibi ve kiracıların gündeminde yer alıyor.Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Temmuz ayında enflasyon yüzde 3.23 oldu. Bununla beraber 2024 Ağustos ayında uygulanacak kira artış oranı da netlik kazandı. Kira artış sınırlaması Temmuz ayında sona erdi. TÜİK, enflasyonu hesaplamak için Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) kullanıyor. Temmuz ayı enflasyon rakamları ile kira zammı hesaplaması da araştırılıyor. Peki Ağustos ayı kira zammı açıklandı mı? Ağustos kira artış oranı belli oldu mu, yüzde kaç oldu? İşte TÜİK Ağustos 2024 kira zammı hesaplama bilgisi...
#Kira Zammı Ağustos 2024Binlerce üniversiteli genç önümüzdeki günlerde kiralık ev arayışına başlayacak. İstanbul’da öğrencilerin yoğun olduğu ilçelerde 100 metrekare 2+1 evin ortalama kirası 20 bin liradan başlıyor, 35 bin liraya kadar çıkıyor. Ankara’da en düşük rakam 14 bin, İzmir’de 17 bin 500 lira. Öğrenci şehirlerinde 10 bin liranın altında seçenek bulmak zor.
#ÖğrenciGeçtiğimiz iki yılda ev sahibi-kiracı anlaşmazlığı hiç olmadığı kadar arttı. Hızla artan kiralar, getirilen zam sınırı ilişkilere büyük zarar verdi. Kira davalarında rekor artışlar görülürken, maalesef sorunlar adli vakalara da dönüştü. Yaşanabilecek anlaşmazlıkları en düşük seviyede tutmak için ise doğru hazırlanan bir kira sözleşmesi büyük önem taşıyor. Peki tarafların haklarını koruyan sözleşmede nelere dikkat etmek gerekiyor? Tüm bilinmesi gerekenleri gayrimenkul hukuku uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz ile konuştuk. İşte 10 maddede doğru kira sözleşmesinin kuralları...
#KiracıTemmuz ayı kira artış oranı 2024 TÜİK verilerinin açıklanmasının ardından belli oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamları sonrası Temmuz 2024 kira zammı netlik kazandı! Enflasyon Haziran'da yıllık yüzde 71,60 oldu. Kira artış sınırlaması Temmuz 2024’e sona erdi. Bu yüzden temmuz ayı kira artış oranı milyonlarca ev sahibi ve kiracı tarafından büyük bir dikkatle takip ediliyor. TÜFE yani Tüketici Fiyat Endeksi hesaplamaları, ülke genelindeki tüketim mallarını kapsıyor. TEFE hesaplamaları ise ekonomik çalışma alanları ve sanayi kolları olmak üzere ikiye ayrılıyor. Zam sınırının sona ermesi tüm ev sahiplerinin temmuzda zam yapacağı anlamına gelmiyor. Kiraya zam yılda bir kez ve sözleşme yenileme döneminde yapılıyor. Söz gelimi kira sözleşme yenileme dönemi ocak ayı olan kiracı için, temmuzda artış yapılmayacak, ocak ayı beklenecek. Peki, Temmuz ayı kira zammı belli oldu mu, yüzde kaç oldu? İşte Temmuz 2024 kira zammı hesaplama!
#Temmuz Ayı Kira Zammı 2024Türkiye İstatistik Kurumu, Haziran ayına ilişkin enflasyon rakamlarını açıkladı. Enflasyon Haziran'da yıllık yüzde 71,60 oldu. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise açıklanan bu veriler sonrası "Dezenflasyon süreci başladı" dedi.
#EnflasyonKiralarda yüzde 25 sınırının sona ermesinin ardından yeni artış oranları merak ediliyordu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Haziran ayında enflasyon yüzde 1.64 oldu. Enflasyon verilerine göre kira artış oranı ise yüzde 65.07 olarak belirlendi. Ancak zam sınırının sona ermesi tüm ev sahiplerinin temmuzda zam yapacağı anlamına gelmiyor. İşte kira artış oranı ve ev sahibi - kiracı haklarıyla ilgili tüm detaylar...
#Kira