Konut kiralarındaki artışlar gündemdeki yerini korumaya devam ederken, ev sahibi-kiracı uyuşmazlıkları da ilginç davalara konu oluyor. Geçtiğimiz günlerde yaşanan olayda, satın aldığı evde kiracı bulunan bir ev sahibi, kiracıdan evi boşaltmasını talep etmek yerine 4500 lira olan kira ücretini 24.000 liraya yükseltmek istedi. Dairede 10 yıldan fazladır oturmakta olan kiracı olumsuz yanıt verince mülk sahibi konuyu yargıya taşıdı. Ev sahibinin talebini yerinde bulan mahkeme önemli bir karara imza attı. Peki kiracılı bir ev satıldığında, yeni kira ücreti nasıl belirleniyor? Ev sahibinin ve kiracının hakları ve sorumlulukları neler?
#EmlakİBB, gazete satış büfelerinin kiralarına ortalama yüzde 560’a varan zam yaptı ve yenileme için büfelere 300 bin liraya kadar maliyet çıkacağını bildirdi. Yeni sözleşmeye imza atmayan gazete bayilerine ise 1 Ekim’de ihaleye çıkılacağı belirtildi. İstanbul Tekel ve Gazete Bayileri Odası Başkanı Ferihan Karasu, “Bu paraları ödememizin imkânı yok. İmamoğlu’ndan 1 aydır randevu talebim var. Onu yanılttıklarını düşünüyorum. Ama bunu anlatamadık” dedi.
#GazetehaberleriKira artış ortalamasının yüzde 45’e gerilemesi ile birlikte çok yüksek rakamlara ev kiralayanlar, ‘kiram indirilsin’ davası açıp açamayacaklarını merak etmeye başladı. Ankara Barosu avukatı Murat Tezcan ev sahibi gibi kiracının da 5 yıllık süre dolmadan ‘uyarlama’ davası açamayacağını söylüyor...
#Kira Artış OrtalamasıKira tespit davalarında yeni dönemin kapıları açıldı. İstanbul’da bir ev sahibi ödenen bedelin düşük kalması nedeniyle kiracısına kira tespit davası açtı. Bilirkişi incelemesi ile güncel değer belirlendi. Ancak taraflar rakama itiraz edince duruşmadan şu karar çıktı: “Yapay zekâdan da yararlanarak yeni rapor hazırlansın.” Hukukçular yeni karşılaşılan bu durumun tüm anlaşmazlıklara örnek teşkil edebileceğini belirtiyor.
#Kira Tespit DavasıMustafa Sandal , Etiler’de yaşadığı evin sahibi İrem Argat ile mahkemelik oldu. Argat, aylık 65 bin lira olan kiranın 170 bin lira olarak düzenlenmesi için ‘kira tespit davası’ açtı. Aynı sitede bulunan evlerin kirasının 200 ila 220 bin olduğunu da iddia etti. Mustafa Sandal ise ev sahibinin amacının kendisini tahliye ettirmek olduğunu açıkladı.
#Mustafa SandalFiyatların rakip ülkelere göre pahalı kalmasından dolayı sipariş kaybı yaşayan sanayici, hammaddedeki koruma önlemlerinin makul seviyeye indirilmesini talep etti. Bunun gerçekleşmesi durumunda fiyatlarda yüzde 25 gerileme yaşanacağı belirtildi.
#Spor AyakkabıÜniversite tercih sonuçlarının açıklanmasına sayılı günler kala ‘kiralık oda’ ilanları artmaya başladı. Kimi zaman ev sahipleri bir odasını kiraya veriyor, kimi zaman kiracılar maliyeti bölüşmek için ev arkadaşı arıyor, kimi zaman da yatırım amaçlı ev alanlar oda oda kiralama ile gelirini artırmayı planlıyor. Bu yıl yüksek kira bedelleri nedeniyle öğrencilerin bu seçenekleri daha fazla tercih etmesi bekleniyor. Ancak uzmanlar uyarıyor: Oda kiralarken mutlaka sözleşme yapın ve kritik maddelere dikkat edin. Yoksa hazırlıksız bir anda tahliye riskli ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Gayrimenkul hukuku uzmanı Avukat Ali Güvenç Kiraz’a oda kiralamanın püf noktalarını sorduk. İşte 5 soruda tüm bilinmesi gerekenler...
#ÜniversiteKiralarda yüzde 25 sınırının sona ermesinin ardından yeni artış oranları merak ediliyordu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Haziran ayında enflasyon yüzde 1.64 oldu. Enflasyon verilerine göre kira artış oranı ise yüzde 65.07 olarak belirlendi. Ancak zam sınırının sona ermesi tüm ev sahiplerinin temmuzda zam yapacağı anlamına gelmiyor. İşte kira artış oranı ve ev sahibi - kiracı haklarıyla ilgili tüm detaylar...
#KiraEv sahibi-kiracı anlaşmazlıkları zirve yapıp, davalar mahkemeleri kitleyince zorunlu arabuluculuk sistemi devreye girdi. Yasalara göre, arabulucuya giden taraflar uzlaşma olmazsa ödeme yapmıyor, olursa bir ücrete tabi oluyor. İşte, bu ücreti ödemek istemeyenler, arabulucuyu aradan çıkarmak için ‘anlaşamadık’ oyununu oynuyor. Ancak hukukçular uyarıyor; ödemeden kaçarken uzun vadede zararlı çıkabilirsiniz.
#Ev SahibiSon iki yılda milyonlarca vatandaşın ortak sorunu kiralar oldu. Fahiş artışlar kiracıları, yüzde 25 zam sınırı ev sahiplerini üzdü... Zam sınırının bitmesine sayılı günler kala sürenin uzatılmayacağı yönünde en net açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’ten geldi. Şimşek, “Kira artışında yüzde 25 sınırının devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde de yapılan bir çalışma yok” dedi. Böylece zam sınırının sona ereceği, 2 Temmuz tarihi itibarıyla yeni dönemin başlayacağı da belli oldu. Peki, yeni dönem ev sahibi ve kiracıları nasıl etkileyecek? İşte tarafların hakları...
#KiraHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kiralarda yüzde 25 zam sınırı uygulamasının devam edip etmeyeceğine yönelik “Devam etmesi için bir sebep görmüyorum, etmemesi gerektiğini düşünüyorum. Devam etmesi yönünde bir çalışma yok” dedi. Ayrıca, çok uluslu şirketler için asgari kurumlar vergisi getireceklerini dile getiren Şimşek, “Arsalar ve gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirler konusunda da paket çalışmamız var” ifadelerine yer verdi.
#Mehmet ŞimşekSon iki yılda ev sahibi-kiracı anlaşmazlıkları tarihte görülmediği kadar arttı. Fahiş zamlara karşı kiraya yüzde 25 zam sınırı getirilse de çoğu zaman bu sınırlama piyasada uygulanmadı. Evin satışa çıkmasından, davalık olmaktan ya da tahliye baskısından çekinen kiracılar yasal oranın üzerinde zammı kabul etti. Kiraya zam sınırlamasının sona ermesine aylar kala şimdi de “Fazla zammın iadesi mümkün mü?” sorusu tartışma yarattı. “Yüzde 25’ten fazlası geçersiz, kiracı fazla zammı iade alır” diyen de var, “Kiracının önce anlaşıp sonra itirazı kötü niyet” yorumunu yapan da. Gelin gayrimenkul hukuku uzmanlarının değerlendirmelerine bakalım...
#KiracıBeş yılı geçen kiracılar ev sahipleriyle davalık olmamak için anlaşma yoluna gidiyor. Taraflar yeni zam oranını belirleyip ek protokol yapıyor. Ancak kimi ev sahipleri hem uzlaşma ile kirayı yükseltiyor, hem de dava açıyor. Hukukçular kiracıları uyarıyor; Yargıtay ek protokolü değil kira sözleşmesi tarihini dikkate alır. Bir yıl önce protokol yapılsa dahi, asıl sözleşme beş yılı geçtiyse ev sahibi tespit davası açabilir.
#KiracıEv sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan kira artışlarına ilişkin anlaşmazlıklar, kira uyarlama davalarını yaygınlaştırdı. Ev sahipleri, evlerinin rayiç bedelinin belirlenmesi talebiyle mahkemeye başvuruyor. Uyarlama davalarında, kira tespit davalarının aksine ‘beş yıllık kiracı olma şartı’ gibi kriterlerin bulunmaması da ilgiyi artırdı. Peki, kira uyarlama davalarında kriterler neler? Ev sahiplerinin bu davayı kazanma ihtimali nedir? Gayrimenkul Hukukçusu Ümit Yasin Kısa ile mercek altına aldık.
#EmlakYüzde 25 zam sınırını yeterli bulmayan ev sahipleri, kirayı yükseltmenin yeni yollarını arıyor. Son iki yılda kira tespit davalarında patlama olduğunu ancak bu davanın beş yıldan eski kiracılara açılabildiğini belirten hukukçular, “Son aylarda uyarlama davasına talep arttı. Çünkü bunda zaman kriteri yok. Ev sahipleri 1-2 yıllık kiracılarına dava açıyor” dedi. Avukatlar ise uyardı: Uyarlama için düşük kira yetmez, öngörülemeyen mağduriyetin ispatı şart.
#Yüzde 25 ZamAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, CNN TÜRK'te Hakan Çelik'in sunduğu Hafta Sonu programında gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Bakan Tunç, 8. yargı paketi çalışmasına ilişkin "Toplumda cezasızlık algısı yaygın. Bunu ortadan kaldıracak düzenlemeler var." dedi. Adalet Bakanlığı'nda tazminat komisyonu oluşturulduğunu söyleyen Bakan Tunç, "Vatandaş AYM'ye gitmeden önce bu komisyona başvuracak. Hukuka güven zedelenmemeli" ifadelerini kullandı.
#Yılmaz TunçYeni bir yıla giriliyor olması ve asgari ücret artışları kimi ev sahiplerini harekete geçirdi, kiraya zam talepleri artmaya başladı. Ancak yeni yılın ve maaş zammının kira ile bir ilişkisi yok. İşte ev sahibi ve kiracı için zam konusunda tüm bilinmesi gerekenler...
#Kira SözleşmeleriYeni yıla sayılı günler kala birçok apartman ve sitede aidat zamları konuşulmaya başlandı. Yönetim şirketleri en büyük gider kalemi olan personel maaşları nedeniyle asgari ücret düzenlemesini bekliyor. Ev sahipleri ve kiracılar ise tedirgin. Kimi sitelerde maliyetlerle açıklanamayacak yüksek zamlar yapılması, usulsüz işlem ve yolsuzluk olaylarının artması ‘zamlar ne kadar gerçekçi olacak’ sorusunu da beraberinde getiriyor. Biz de yeni zam dönemi öncesi tüm bilinmesi gerekenleri derledik. İşte 5 soruda tüm yönleriyle aidat zamları ve vatandaşın yasal hakları...
#Asgari ÜcretEv sahipleriyle kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar ve kira artışı tartışmaları son dönemde gündemden düşmüyor. Bu süreçte kira sözleşmesinin beş yılı doldurup doldurmadığı oldukça kritik. Peki beş yılın sonunda kira ücreti nasıl belirleniyor? Mahkeme süreci nasıl ilerliyor? Masrafları hangi taraf üstleniyor?
#EmlakEv sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan tartışmalara her gün bir yenisi ekleniyor. Son olarak evini satılığa çıkaran bir ev sahibi “Kiracılı evi kimse almıyor” diyerek dairenin boşaltılmasını istedi. Kiracı evi boşaltmayınca taraflar cama asılmak istenen ‘satılık’ ilanı üzerine tartışma yaşadı. Kiracı ev sahibinin ilanı asmasına izin vermedi. Peki böyle bir durumda kiracının satılık ilanı asılmasına izin vermeme hakkı var mı? Ev sahibi evi satarsa kiracı evi boşaltmak zorunda mı?
#EmlakAK Parti'nin 22. kuruluş yıl dönümü Ankara'da yapılan etkinliklerle kutlanıyor. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç CNN TÜRK'te gündeme dair değerlendirmelerde bulundu. Bakan Tunç, 'Kirada arabulucu dönemi başlıyor. Anlaşmazlıkları dostane şekilde çözmek istiyoruz.' dedi.
#AK PARTİKiralara getirilen yüzde 25 zam sınırı fahiş artış taleplerini engellemeye yetmiyor. Ev sahipleri geçen yıl olduğu gibi bu yıl da ‘ara zam’ baskısına başladı. Asgari ücretlilere, memurlara ve özel sektör çalışanlarına yapılan maaş düzenlemeleri sonrasında, kiraya da ara dönem artışı isteyenler arttı.
#Ev Sahibi