Kimya haberleri sayfasında Kimya hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 15925 Kimya haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
2024 Nobel Kimya Ödülü'nü, David Baker, Demis Hassabis ve John Jumper kazandı. David Baker'a "bilgi-işlemsel protein tasarımı" alanındaki çalışmaları, Demis Hassabis ve John Jumper ise "protein yapı tahmini" konusundaki katkılarıyla ödüle layık görüldü.
#2024Rekabet Kurulunca, Nurse Harvey’s ve Gifrer gibi markalarla gıda takviyesi, mama, kozmetik ve tıbbi ürünlerin satışını gerçekleştiren Haks Kimya’ya, alıcılarının yeniden satış fiyatını belirlediği gerekçesiyle idari para cezası uygulandı.
#Haks KimyaTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı ekim ayında geçen yıl aynı döneme göre yüzde 7,4 artışla 22,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2,7 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren kimya sektörü ise ekim ayında en çok ihracat yapan ikinci sektör oldu. İlk on ayda 25 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren sektör, ülke ihracatından yüzde 11,9 pay aldı.
#KimyaTürkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı eylül ayında geçen yıl aynı döneme göre yüzde 0,3 artışla 22,7 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2,84 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren kimya sektörü ise eylül ayının ihracat şampiyonu oldu. Sektörün ilk dokuz aylık ihracatı ise 22 milyar doları aştı.
#İhracatKocaeli'de rögara bir fabrika tarafından kimyasal madde boşaltıldığı iddiası ile ilgili inceleme başlatıldı. Gebze-Dilovası Ekoloji ve Sağlık Derneği Başkanı İsmail Sami de duruma tepki göstererek, "Şu an ciddi bir şekilde kimyasal akmakta. Ciddi bir kokusu da var. Burada durmakta zorlanıyoruz." dedi.
#Kocaeli‘Aşk hormonu’ olarak bilinen oksitosin iyi hissetmemizi sağlıyor, stresi azaltıyor, yaşam kalitemizi ve ağrılara toleransımızı yükseltiyor. Ve köpeğimizin gözlerine bakmak bile bu hormonun seviyesini arttırabiliyor.
#Hayvanları Koruma GünüKimya alanının işlerini yapabilmesi için laboratuvar ortamına ihtiyacı vardır. Bilindiği gibi laboratuvar ortamları bilimsel ve teknik araştırmalar için kullanılacak araç ve gereçlerden oluşmaktadır. Hastane ve benzeri yerlerde de mutlaka en az bir tane laboratuvar alanı mevcuttur. Doktorun gerekli gördüğü kan, sıvı gibi maddelerin incelemeleri de bu ortamlarda yapılır. Kroze de laboratuvar alanında kullanılan bir araçtır. Dolayısıyla bu aracın bir işlevi, kullanılma amacı ve bakımı söz konusudur. Kroze nedir, nasıl temizlenir, kimyada ve laboratuvarda kroze ne amaçla kullanılır ayrıntıları ile derledik.
#KrozeKatlı oranlar kanunu kimya bilimiyle ilgili bir yasadır. Bilindiği gibi kimya maddenin yapısını, tepkimesini, bileşimini ve etkileşimi incelemektedir. Bu incelemeleri gerçekleştirmek için de uygulamalara başvurmaktadır. Katlı oranlar kanunu da kimya derslerinde onuncu sınıf öğrencilerine öğretilmeye başlanmaktadır. Katlı oranlar kanunu nedir, kim bulmuştur ve katlı oranlar kanunu soru çözümlü konu anlatımı nasıldır detayları ile derledik.
#Katlı Oranlar KanunuKimya alanında yer alan her madde çözülebilir. Pek çok madde kolay asitlerde çözülebilse de bazı maddelerin çözünmesi çok zordur. Bu maddeler için yeni karışımlar deneyerek bulunabilir. Kral suyu da ortaya çıkan bu çözeltilerden birisidir. Kral suyu nedir, ne işe yarar ve nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kral Suyuİstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB)’in 17’inci dönem başkanlığını yürüttüğü Kimya Sektör Platformu (KSP) bünyesinde gerçekleştirilen “2021 Türkiye Kimya Sektör Şurası”, Kimya Sektör Platformu (KSP) Başkanı ve İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Adil Pelister’in ev sahipliğinde dijital platformda yapılan açılış konuşmalarıyla başladı. Şura’da konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Kimya sektörü ekonomimizin harcı” dedi.
#İKMİBAslına bakılırsa bu durum onun başına dördüncü kez geldi... Yani kimi sevse, kiminle evlenip yuva kursa sonu onun için hep hüsran oldu. Bunun son örneğini de daha kısa bir süre önce yaşadı... Yıllar önce nişanlanıp ayrıldığı sevgilisiyle yine bir araya geldi ve bu kez yol evliliğe uzandı. Herkes onların ömür boyu olmasa bile en azından daha uzun süre birlikte kalacaklarını beklerken bir boşanma haberi daha geldi.
#Jennifer LopezÖğretmenlik Mesleği Kanunu uyarınca öğretmen adaylarının Milli Eğitim Akademisi hazırlık eğitimine kabulü, ilk kez Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 13 Temmuz 2025’te düzenlenecek ‘Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS)’ sonuçları doğrultusunda yapılacak.
#Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş SınavıSuudi Arabistan Devlet Bakanı Adil el-Cubeyr, Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı'nda konuştu. Türkiye ile ekonomiden ticarete yakın ilişkilere sahip olduklarını belirten el-Cubeyr, "Suudi Arabistan ile Türkiye arasındaki ilişki, harika bir ilişkidir. Kapsamlı ve son derece derindir." diye konuştu.
#Suudi ArabistanSezon başında Galatasaray'dan Benfica'ya transfer olan ve Portekiz ekibiyle çıktığı maçlarda fırtınalar estiren milli futbolcu Kerem Aktürkoğlu; transferi, sarı kırmızılı takım kariyeri ve performansına dair açıklamalar yaptı.
#Kerem AktürkoğluGösteri dünyasının ünlülerinin her birinin aileleriyle ilişkisi farklı farklı. Bazılarının kendilerini büyüten anne ve babalarıyla aralarında uçurumlar vardır hep... Kimi bu durumu yıllar sonra yumuşatsa da kimi de hayatı boyunca farklı sebeplerle anne ve babasıyla görüşmez.
#Jennifer GarnerProf. Dr. Mehmet Durman, Yeditepe Üniversitesi Rektörlüğü görevini Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl’den devraldı. İSTEK Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi Kurucusu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan’ın başkanlık ettiği devir teslim törenine, Mütevelli Heyeti Başkanı Yusuf Akgün, Mütevelli Heyeti Üyeleri, Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, Rektör Yardımcıları, Fakülte Dekanları, akademisyenler ve yöneticiler katıldı.
#İSTEK VakfıErcüment Cafer Bayegan kimdir sorusu, hayatı ve biyografisi hakkında bilgi edinmek isteyen pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Son dönemde İstanbul Boğazı’ndaki lüks bir yalıyı 1.1 milyar TL’ye satın almasıyla dikkat çeken Bayegan, iş dünyasında uzun yıllardır çeşitli sektörlerde yer alan bir isimdir. İş insanı olarak tanınan Bayegan, özellikle kimya sanayiindeki yatırımları ve girişimleriyle bilinmektedir. Peki, Ercüment Cafer Bayegan kimdir, nereli, kaç yaşında? Ercüment Cafer Bayegan ne iş yapıyor, mesleği nedir? İşte, o isim hakkında detaylı biyografi bilgileri.
#ERCÜMENT CAFER BAYEGANİzmir'in Çiğli ilçesindeki bir kimya fabrikasında çıkan ve ekiplerin müdahalesiyle kontrol altına alınan yangında dumandan etkilenen 2 kişi hastaneye kaldırıldı. Fabrika önünde park halindeki bir otomobil ile hafif ticari araç da yanarak kullanılamaz hale geldi.
#İzmirNem oranının yüksek olduğu havasız ortamlarda meydana gelen küf sorunu hem evlerimizde kötü görüntüye neden oluyor hem de her soluk alışımızda sağlığımıza zarar veriyor. Özellikle yatak odaları, banyo ve mutfakta karşımıza çıkan ancak bazen çok da önemsenmeyen bu sorun uzun vadede ölüme kadar giden ciddi sonuçlara neden olabiliyor.
#KüfHarvard Üniversitesi, Oxford Üniversitesi, Texas A&M Üniversitesi, Michigan State Üniversitesi gibi dünyanın önde gelen 30 üniversitesinin de içinde bulunduğu 65 kurumdan 192 araştırmacı Türkiye’deki üniversitelerde çalışmak için başvurdu. Doktora derecesine sahip nitelikli araştırmacıların kısmi zamanlı görevlendirilmesine imkân tanıyan düzenlemelerin konuşulduğu “Nitelikli Araştırmacı Çalıştayı” Yükseköğretim Kurulu’nda (YÖK) düzenlendi.
#Texas A&M ÜniversitesiBir mantar türü olan küf, suya maruz kaldıktan 24 ila 48 saat sonra bir ortamda büyümeye başlayabilir. Küfe maruz kalmanın neden olduğu sağlık belirtileri soğuk algınlığı ya da yorgunluk gibi belirtiler olduğu için küften kaynaklı olduğu anlaşılmayabilir ancak tedavi edilmezse, küf yaşamı tehdit edebilir. Küf zehirlenmesi sanıldığından çok daha yaygın… Etkisi aylar hatta yıllar sonra bile ortaya çıkıyor, ölümlere bile neden olabiliyor. Peki, küf sorunu sağlığımızı nasıl etkiliyor, küften nasıl kurtuluruz, küf zehirlenmesine maruz kaldığımızı nasıl anlarız? Uzmanlar ne diyor?
#KüfMilli Eğitim Bakanlığı (MEB), 20 bin sözleşmeli öğretmen ataması sürecinde son aşama olan ‘sözlü sınav’ sonuçlarını açıkladı. Atama tercihleri, 14 Kasım’da başlayacak ve 20 Kasım saat 16.00’ya kadar sürecek. Sonuçlar ise 23 Kasım’da açıklanacak.
#KPSSFransa'da çiftçi sendikaları, sene başında haftalarca süren ve hükümetle müzakerelerin ardından sonlanan eylemlerin ardından yeniden eyleme gidebileceklerini bildirdi. Ülkenin en büyük çiftçi sendikalarından FNESEA ve Genç Çiftçiler (JA) sendikası, "kasım ortasından itibaren başlayacak bir eylem planını" yürürlüğe koyma kararı aldı.
#FransaAmerikalı malzeme fiziği uzmanı Lawrence D. Woolf1 “Öğrencilere Cyan, Magenta ve Sarı (CMY) renklerini boyanın ana renkleri olarak öğretmek bu kadar kolayken, onlara yanlış bir şey öğretiyor olmamız utanç verici’’ der. Böyle bir yazıyla dünyanın bir başka köşesinde de benimle aynı düşünceleri paylaşan birisi ile karşılaşmanın heyecanını yaşadım. Burada söz edilen, sevgili çocuklarımıza resim derslerine ait bilgilerin yanlış öğretilmesi. Bilim insanı bu yanlışlığın Amerika’da da olduğundan söz ediyor.
#Konuk YazarDeniz Toprak 6 Şubat depremlerinden sonra yardım için Hatay’a giden bir kimya mühendisi ve sosyal girişimci. Sörf yapmak da onun tutkusu. Samandağ sahilindeki dalgaları görünce büyülenen Toprak, kurduğu Hatay Sörf Merkezi’yle bugün bölgedeki gençlere ilham veriyor.
#Deniz Toprak