Kroze nedir? Nasıl temizlenir? Kimyada ve laboratuvarda kroze ne amaçla kullanılır?

Güncelleme Tarihi:

Kroze nedir Nasıl temizlenir Kimyada ve laboratuvarda kroze ne amaçla kullanılır
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 04, 2022 22:28

Kimya alanının işlerini yapabilmesi için laboratuvar ortamına ihtiyacı vardır. Bilindiği gibi laboratuvar ortamları bilimsel ve teknik araştırmalar için kullanılacak araç ve gereçlerden oluşmaktadır. Hastane ve benzeri yerlerde de mutlaka en az bir tane laboratuvar alanı mevcuttur. Doktorun gerekli gördüğü kan, sıvı gibi maddelerin incelemeleri de bu ortamlarda yapılır. Kroze de laboratuvar alanında kullanılan bir araçtır. Dolayısıyla bu aracın bir işlevi, kullanılma amacı ve bakımı söz konusudur. Kroze nedir, nasıl temizlenir, kimyada ve laboratuvarda kroze ne amaçla kullanılır ayrıntıları ile derledik.

Haberin Devamı

Kimya alanında ya da bir laboratuvar ortamında çalışan kişiler kesinlikle kroze aracını duymuştur. Hatta bu meslek sahipleri kroze aracını kullanmış ve ne amaçla kullanıldığına hakimdir. Bu bilgilere hakim olan kişiler kroze aracının temizliği konusunda da dikkat edilmesi gerekenleri bilmektedir. Bizler günlük yaşamlarımızda kroze ismine çok fazla rastlamayız. Fakat belki de kroze aracının neye benzediği görsek elimizin altında kullandığımız bir araç ya da gerece benzetebiliriz.

 Kroze Nedir?

 Kroze İngilizce bir kelimeden türetilmiştir. Fakat Türkçede de kroze haliyle yer almakta ve bu şekilde kullanılmaktadır. Laboratuvar ortamında kullanılan önemli bir malzeme türüne kroze denmektedir. Kroze yuvarlak tabanlı koni şeklindedir. Bu şekliyle kroze aslında bir kaba benzemektedir. Isıtma ve yakmak gibi eylemleri gerçekleştirmek amacıyla bu araca başvurulur.

Haberin Devamı

 Kroze Nasıl Temizlenir?

 Laboratuvar ortamında kullanılan araç ve gereçlerin temizliği ilgili malzemenin neden yapıldığı yani hangi malzemeden üretildiğine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Örneğin plastik ve metalden meydana gelen kaplar deterjan ve sabun çözeltisiyle temizlenebilmektedir. Fakat bunun yanında bir laboratuvar malzemesi porselen bir malzemeden üretildiyse kullanılmadan hemen önce temizlenmelidir diyebiliriz. Bu tarz ürünlerin temizliği sıcak deterjanlı su ile bir fırçanın yıkanıp musluk suyu ve saf su ile çalkalanması şeklinde yapılır. Kroze laboratuvar ürünü de porselen, cam ve havan malzemelerinden üretilebilmektedir. Bu yüzden de temizliği plastik ya da metale göre yapılmaz.

 Kimyada ve Laboratuvarda Kroze Ne Amaçla Kullanılır?

 Kroze kapları ısıya ve çeşitli etkenlere dayanıklı kaplardır. Çünkü bu kaplar bu işlemlerin gerçekleşmesi amacıyla uygun malzemelerden üretilmiştir. Kimyada ve laboratuvarda kroze kapları yakma, eritme ve kurutma işlemlerini yapmak amacıyla kullanılmaktadır. Bilindiği gibi tıp alanında kimya laboratuvarlarında bir maddenin yakılması, eritilmesi ya da kurutulması sıklıkla gerekli olabilmektedir. Yakma, ısıtma ve eritme işlemine göre de kroze kapları kendi içerisinde çeşitlere ayrılabilmektedir. Yani bir laboratuvarda kroze kabı olarak tek bir kaba rastlanmaz. Birden fazla türüne yer verilir. Çünkü kroze laboratuvar ortamlarında kullanılan temel araçlardan sadece bir tanesidir.

Haberin Devamı

 Kimya sektöründe çeşitli maddeler üretilmektedir. Bir sabun üretimi, bir parfüm üretimi ve daha nice maddelerin üretimi işte bu kimya ortamlarında gerçekleşmektedir. Bizler bu üretilen maddelerin bir kısmını temizlik alanında bir kısmını kozmetik alanında bir kısmı da farklı alanlarda günlük yaşamımızı devam ettirebilmek için kullanmaktayız. Dolayısıyla maddelerin üretimi ısıtma, yakma, soğutma, kurutma, eritme gibi pek çok süreci de beraberinde getirmektedir. Kroze kabının yeri de buradadır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!