Geçmişte işverenle anlaşarak, işinden ayrılıp, kıdem tazminatı alanlardan yapılan gelir vergisi kesintileri iade edilecek. Yeni düzenleme 27 Mart 2018 tarihinden 5 yılda işinden ayrılıp da tazminat alanları kapsıyor. İade alabilmek için dava açmamış olmak, süren davalardan da vazgeçmek gerekiyor. Peki, kimler, ne kadar vergi iadesi alacak ve iade tutarları nasıl hesaplanacak? İşte tüm yönleriyle mahkemeye gitmeden kıdem tazminatında gelir vergisi iadesi.
#Kıdem TazminatıKıdem tazminatında vergi iadesi başvurusu son günlerin gündem konuları arasında yer almaya devam ediyor. Çalışanların ayrıldıkları iş yerinden temin ettiği kıdem tazminatında yapılan vergi kesintileri, iade yoluyla vatandaşların hesaplarına yatırılacak. Ancak, tazminatlardan vergi iadesi alabilmek için başvuru yapmak şart olacak. Peki, kıdem tazminatı vergi iadesi başvurusu nasıl yapılacak? İşte, o konu hakkında önemli bilgiler
#Kıdem Tazminatı BaşvuruGeçmişte işvereni ile anlaşarak işinden ayrılan ve tazminatından gelir vergisi kesilen çalışanların vergi iadesi netleşti. Buna göre 27 Mart 2018 tarihinden önce ödenen tazminatlar üzerinden kesilen gelir vergisi çalışanlara iade edilecek. Vergi iadesi 1 Ocak 2014 tarihinden önceki dönemi kapsamayacak.
#YazarlarHazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı'nın Gelir Vergisi Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı. Pilotlar, kabin memurları, iş yeri açmaksızın internet üzerinden satış yapan ve tazminatlara ilişkin bazı istisnalar ve değişiklikler getirildi.
#Gelir VergisiGeçmişte işverenle anlaşarak işinden ayrılıp kıdem tazminatı alanlardan yapılan gelir vergisi kesintileri iade edilecek. Yeni düzenleme 27 Mart 2018 tarihinden önce 5 yılda işinden ayrılıp da tazminat alanları kapsıyor. İade alabilmek için dava açmamış olmak, süren davalardan da vazgeçmek gerekiyor. Peki kimler, ne kadar vergi iadesi alacak ve iade tutarları nasıl hesaplanacak? İşte tüm yönleriyle mahkemeye gitmeden kıdem tazminatında gelir vergisi iadesi.
#Kıdem TazminatıYargıtay 9. Hukuk Dairesi, iş yerinde 7,5 yıl kıdemi olan bir işçinin durup dururken ve tazminatından vazgeçerek iş sözleşmesini feshetmesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğuna karar verdi. İşçinin istifa ettiğini öne süren işverenin haklı fesih nedenini kanıtlayamadığına dikkat çekilerek, işçiye kıdem ve ihbar tazminatı ödenmesine hükmedildi.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), vergi iadesi uygulamasının ne kadar eleştirilse de “belge düzeninin sağlanması ve vergi toplanmasında önemli bir uygulama” olduğunu, bu nedenle kaldırılmasının, beklenen sonuçları sağlamada etkili olmayacağını bildirdi.