Ketem, kanser tarama testi olarak adlandırılan bir uygulamadır. Bu testlerin amaçları olumlu yönde olmaktadır. Erken evrede kanser teşhisi, kanserin tedavisinde olacak başarıyı her zaman olumlu yönde etkiler. Erken bir teşhis için kişinin yakınma durumu olmasa dahi bazı kanser türlerinin taramadan geçmesi gerekir. Bu türler, meme, prostat, kalın bağırsak ve rahim ağzı olarak sıralanabilir. Bu tür durumların testlerini yaptırmak kanser durumu varsa dahi erkenden teşhis etmeyi ve hayati riski en az seviyeye indirmeyi fayda sağlar. Ketem olarak adlandırılan kanser tarama testleri nasıl yapılır ve özellikleri nelerdir gibi merak edilen konuları detayları ile derledik.
Genel olarak kanser çeşitlerinde en önemli durum; erken tanı ve erken müdahaledir. Bu vaziyetin önemi fark edildiğinden KETEM kurulmuştur. Kanser incelemeleriyle ilgili olan bu merkez konusunda pek çok aklına sorular takılmaktadır. Peki ketem nedir, görevleri nelerdir? Ketem randevusu nasıl alınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ketem NedirGeçen yıl meme kanseri tedavisi almış ve bu sayede hastalığı atlatmış biri olarak bugün tek dileğim mümkünse o süreci hiç yaşamamış olmaktı. O nedenle kanser ve özellikle de kadın kanserleri konusunu önemsiyorum. Ancak değişen yaşam koşulları, genetik yatkınlık ve HPV virüsü sebebi ile kadınlarda rahim ağzı, rahim ve yumurtalık, erkeklerde de aynı virüs sebebi ile ağız, yutak, anüs ve penis kanserine yakalananların sayısı her geçen gün artıyor. Dünyada her yıl 500, Türkiye’de ise yaklaşık 3 bin kişi HPV kaynaklı kanserlere yakalanıyor. Oysa bu kanser türleri önlenebilir. Çünkü aşısı var. Ancak bu aşı SGK geri ödemesi kapsamında değil. Peki, neden? Sordum.
#HPVHer yıl dünyada 300 binden fazla kadının hayatını kaybetmesine neden olan rahim ağzı kanserini önlemek mümkün. Mücadelenin en etkili yolu aşı yaptırmak. Aşının dünyada olduğu gibi Türkiye’de de ücretsiz olması isteniyor. HPV aşısının önemini uzmanlarla konuştuk.
#Rahim Ağzı KanseriGenel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Can Başaran, “Meme kanserinde farkındalık için tarama yaptırmayı ihmal edersek, biz hassas davranmazsak; unutmayalım ki kanser ayrım yapmaz, herkese eşit davranır” diyerek muayenenin ve erken tanının önemine dikkat çekti. “Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı” sebebiyle bir araya geldiğimiz Op. Dr. Can Başaran, günümüzde hala birçok kadının da korkuları yüzünden hastalığını saklamaya çalıştığını da anlattı.
#BursaMemede her ele gelen kitle kansere mi işaret? Meme kanserinde en önemli risk faktörleri neler, kimler tehlike altında? Meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çeken MEMEDER Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Nilüfer Özaydın; meme kanseriyle ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı, konu hakkında kulaktan kulağa dolaşan şehir efsanelerine açıklık getirdi.
#Meme Kanseri