Kestane, benim çocukluğuma dair hatırladığım en lezzetli yiyeceklerden biri. Bana hep çocukluğumda dışarıda yağan lapa lapa karı ve içeride yanan sobayı hatırlatır. Sobanın üzerinde pişirip ellerimiz yansa da büyük bir neşe içinde kabuklarını soyarak yediğimiz kestane, soğuk havanın etkisini iyice göstermeye başladığı kış aylarında evimizin vazgeçilmezi haline gelirdi. Büyüdükçe köşe başında satılan, köz kokusu tüm mahalleyi saran, sokak satıcılarının bir kese kağıdı içinde elime tutuşturduğu sıcacık kestanelerin yeri de ayrı bir yer tutardı bende.
#KestaneBir şef olarak 2023’ten dileğim yeni tat ve kokular keşfedip bol bol tarif üretmek. Yılbaşı sofram içinse davetlerde sıklıkla tercih ettiğim ve en sevdiğim lezzetleri hazırlayacağım. Mantar wellington’dan nar ekşili ve cevizli zeytin piyazına, avokadolu humustan fındık sütlü irmik pastasına hepsi birbirinden nefis...
#Yeni YılÇölyak hastalığının tek tedavisi ömür boyu buğday, arpa, çavdar yulaf tahıllarında bulunan glutenden uzak sıkı bir diyettir.Çölyak hastaları, buğday, arpa, çavdar, yulaflı gıdalar tüketmedikleri gibi ayrıca marketlerde satılan hazır gıdaların içeriklerine dikkat etmelidirler. Mutlaka gluten içermeyen gıdalar tüketmeliler.
#Çölay Hastalığı Nedir?Çölyak hastalığı dönem dönem internette aranan konular arasındaki yerini almaya devam ediyor. Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Peki Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
#Çölyak HastalığıÇölyak hastalığı her yaşta teşhis edilebilmekle birlikte teşhisi zor olan hastalıklardan biridir. Çünkü belirtiler çoğunlukla ilişkili bir başka hastalığı da düşündürmektedir. 9 Mayıs Dünya Çölyak Günü, ülkemizde ve dünyada değişik etkinlikler ve farkındalık çalışmaları ile hatırlatılmaktadır. Peki, çölyak hastalığı tam olarak nedir?
#Çölyak HastalığıSydney ve Los Angeles’tan yola çıkıp tüm dünyaya hızla yayılan sağlıklı; bitkisel bazlı, paleo, glütensiz, işlenmemiş, vegan, süt ürünü içermeyen yiyecek ve meyve sularının satıldığı kafelerin Avrupa’da en yaygın adresi şu an Londra. Neredeyse her ay bu konuda yeni bir yerin açıldığı şehirde defalarca denediğim, kitaplarını alıp evde mönülerini uygulamaya çalıştıklarımın içinden favorilerimi seçtim. Bana göre, kendinizle birlikte çocuklarınıza da düzgün beslenme alışkanlıklarını kazandırmak için en doğru mekanlar buraları. Biz 7 yaşındaki yeğenimle kapılarında uzun uzun sıra bekliyoruz, keyifle yiyoruz.
#İngiltereÜlkemizde Harvard Medical School Department of Continuing Education sertifikasını alan iki diyetisyenden biri olan Amerikan Diyetisyenler Derneği Türkiye Temsilcisi, Uzman Diyetisyen Selahattin Dönmez, 17-23 Haziran tarihlerinde Harvard Medikal School’da yapılan International Conference on Practical Approaches to the Treatment of Obesity toplantısında “Kilo yönetimi, şişmanlığın güncel ve yeni tedavilerini” yakından takip etti.
İyi bir otel kafesinin müşterisi, sadece otelde konaklayanlardan ibaret olmaz. Hele de bulunduğu şehrin önemli noktalarından birindeyse. Diğer kafelere kıyasla otel kafelerinde gün boyu daha yoğun bir trafik yaşanır. Bir masada iş toplantısı yapılırken, diğerinde birkaç arkadaş beş çayı için buluşmuş olabilir. Bir yazar veya şair sırf bu kalabalığı izlemek için orada bulunabilir.