Kestane alerjisi en basit tanımıyla kestane yedikten sonra vücudun bu yemeye bağlı olarak ortaya çıkardığı reaksiyona verilen addır. Bu alerji, kestane içerisinde bulunan lipid transfer proteine bağlıdır. Çoğunlukla hafif derecede deri belirtileri ile kendini gösterir. Türkiye'de ciddi derecede kestane alerjisi belirtileri görülmemektedir. Bunun nedeni ise kestanenin çiğ olarak değil közlenerek ya da haşlanarak tüketilmesi ile açıklanmıştır. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kestane AlerjisiKış aylarının vazgeçilmezi kestane vitamin, mineral ve lif açısından zengin bir besin. Ölçülü tüketildiği takdirde de çok yararlı. Peki kestanenin faydaları nelerdir? Tüketirken nelere dikkat edilmeli? Konuyla ilgili detayları uzmanlardan öğrenelim.
#KestaneGlütensiz beslenme son dönemin en önemli beslenme trendlerinden biri. Glüten hassasiyeti olanlar ve çölyak hastaları için sağlıklı bir yaşam sürmenin ilk şartı olan glütensiz beslenme, hangi ürünlerde glüten bulunduğunu bildiğiniz takdirde kolayca sürdürülebilir bir beslenme biçimi. Peki hangi gıdalarda glüten yok? Glütensiz beslenme için uygun malzemeler neler? İşte glütensiz beslenmenin temelleri...
#ÇölyakÇölyak hastalığı dönem dönem internette aranan konular arasındaki yerini almaya devam ediyor. Çölyak hastalığı buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten isimli bir maddeye vücut bağışıklık sistemi tarafından verilen anormal yanıt sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Peki Çölyak hastalığının belirtileri nelerdir?
#Çölyak HastalığıMeteoroloji 'Kestane Karası Fırtınası' uyarısının ardından beklenen şiddetli rüzgâr tüm yurtta etkili oluyor. Poyraz olarak esen rüzgârla birlikte İstanbul başta olmak üzere tüm yurtta hava sıcaklığının 8-15 derece düşmesi bekleniyor. Özellikle fırtınalı, rüzgârlı, yağmurlu ve soğuk havalar ise insanları hastalıklara açık hale getiriyor. Sıcaklık değişimleriyle gelen sonbahar en fazla grip, soğuk algınlığı olarak geri dönüyor.
#Kestane KarasıKış geldi, havalar iyice soğumaya başladı. Gelen soğuklarla birlikte hasadına sonbahar ortalarında başlanan kestane de çarşı ve pazarlardaki yerini aldı. Kışın, sokaklarda caddelerde gezerken çıtır çıtır görüntüsüyle, pişirme tezgahlarından mis gibi burnumuza gelen kokusuyla içimizi ısıtan kestanenin hayatımızda hangi özellikleriyle yer aldığını hiç düşündünüz mü? Kadıköy Florence Nightingale Hastanesinden, Beslenme ve Diyet Uzmanı Güzin Çaltı Yener zenginlik kaynağı kestanenin mucizevi özelliklerini anlattı.
#KestaneGrip vakaları artıp domuz gribi telaşı yürekleri sarınca imkânı olanlar haklı olarak eczanelere hücum ettiler. Amaçları bağışıklık sistemlerini güçlendirebilecek bir doğal destek varsa bunlardan faydalanmak. Kafaların çok karışık olduğu bu alanda bazı bilgileri yeniden hatırlamanızda fayda olabilir. İşte en sık kullanılan bağışıklık destekleri.
Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Klinik İmmünoloji ve Alerji Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Nihal Mete Gökmen, sağlık malzemelerinin, sağlık çalışanlarında ”alerji” yaptığını, her 5 personelden 2'sinde, “Lateks alerjisi” görüldüğünü bildirdi.