Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye'de iklim değişikliğinin neden olduğu sel ve taşkın felaketlerinin etkilerinin hissedildiği alanlardaki konutların boşaltılacağını ve buralarda yaşayan vatandaşları rezerv konutlara taşıyacaklarını bildirdi.
#Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat KurumÇevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca kentsel dönüşüm seferberliği kapsamında 81 ilde tespit edilen riskli alanlarda yenileme faaliyetleri sürüyor. Çalışmaların başladığı 2012'den bugüne İstanbul'da 56 bin 188, İzmir'de 16 bin 203, Ankara'da ise 12 bin 778 riskli binanın yıkımı gerçekleştirildi.
#Kentsel DönüşümGayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin, “Topraklarının büyük bir bölümü deprem kuşağında yer alan Türkiye’de, depreme hazırlıklı olmamız için kentsel dönüşüm tek çare. İçinde bulunduğumuz süreçte güvenli ve sağlıklı yapılara hızla kavuşmamız kentsel dönüşümle mümkün." dedi.
#Gayrimenkul Ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı DerneğiİZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Pelesen "2018 yılında hizmetler ve yardımcı malzemeler dahil ısı yalıtımı pazarının büyüklüğü 12 milyar TL, su yalıtımı pazarının büyüklüğü ise 7,6 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Aynı zamanda ses ve yangın yalıtımı ürünlerini de eklediğimizde yalıtım sektörünün büyüklüğü bu rakamların çok üzerindedir" dedi.
#İZODERÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Şehirlerimizin 3 boyutlu dijital ikizlerini oluşturduk. 2020 yılında sistem tüm belediyelerimizin kullanımına açılacak. Böylelikle, yapılar izlenecek ve kaçak yapılar dijital olarak takip edilip önlenebilecek" dedi.
#Murat KurumCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 5.8'lik İstanbul depremi hakkında açıklamalarda bulundu. Oktay, "İstanbul'da bilgi kirliliğinden dolayı tek bir vatandaşımızın burnu kanarsa, bilgi kirliliği oluşturanları affetmeyiz." ifadelerini kullandı.
#Fuat Oktayİstanbul'da yaşanan 5.8'lik depremin ardından vatandaşlar oturdukları binaların riskli olup olmadığını veya bunu nasıl anlayacaklarını merak ediyorlar. İnternette yapılan 'Binaların risk durumu' aramaları yaşanan son depremle birlikte büyük artış gösterdi. Peki oturduğunuz evin risk altında olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz.. İşte bunu anlayabileceğiniz birkaç yöntem.
#BinaDün İstanbul’da meydana gelen deprem ‘Evim ne kadar sağlam? sorusunu akla getirdi. Uzmanlar göre binasıyla ilgili endişesi olanlar için ilk adım deprem dayanıklılık raporunun alınması. Çıkan sonuç olumsuz ise bina ya güçlendirilecek ya da yıkılıp yeniden yapılacak.
#Nazmi DurbakayımÇevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıkladığı 65 bin konutluk kentsel dönüşüm projelerinin adresleri belli oldu. İstanbul’da en büyük projeler Esenler, Gaziosmanpaşa, Başakşehir ve Üsküdar’da hayata geçiyor. Ankara’da 5 bin, Adana’da 3 bin 900, Konya’da 2 bin 500 konut dönüşecek.
#Gazetehaberleriİnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, "Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nın hayata geçmesi istihdama da olumlu etki edecek. Plana göre, 1,5 milyon konut 5 yılda dönüştürülecek, bu da her yıl 300 bin konut yapar. 300 bin konut yapımı da yaklaşık 100 bin kişinin istihdam kadrosuna katılması demek" açıklamasında bulundu.
#Kentsel Dönüşüm Eylem PlanıÇevre Bakanı Murat Kurum, 6.7 milyon riskli konutun kaderini belirleyecek ‘Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’nı açıkladı. Yılda 300 bin konutun dönüşeceğini belirten Bakan Kurum, 3 temel ilkenin ‘yerinde, gönüllü ve hızlı dönüşüm’ olacağına vurgu yaptı. Kurum, belediyelere 4 milyar lira dönüşüm kredisi ve yüzde 50’ye kadar kredi finansmanında hibe desteği sağlanacağını da açıkladı.
#Murat KurumEylül ayında detaylı bir kentsel dönüşüm planı açıklanacak. 35 milyar liralık sigorta güvencesi sağlayan DASK’ta ise halen iki konuttan biri sigortasız ve zorunluluğun dışında düzenli sigorta yaptıranların oranı sadece yüzde 4’ler civarında. Kentsel dönüşüm planı ile DASK birlikte yürütülebilir. Hatta bu konuda hazırlanmış proje de var.
#YazarlarMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Önümüzdeki Eylül ayı içerisinde açıklanması beklenen 'Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nın deprem riskine karşı müessir bir hazırlık olması başlıca ümit ve beklentimdir. Bugün tedbir almazsak, yarın bedel öderiz. Bugün şuurla hareket etmezsek, gelecekte enkaz altında kalırız" dedi.
#MHP17 Ağustos 1999’da 17 bini aşkın vatandaşın hayatını kaybettiği Marmara depreminin 20’nci yılında acılar unutulmazken korku da devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un verdiği bilgiye göre 17 Ağustos depreminin ardından bugüne kadar 730 bin bina denetlendi, inşaatı süren 393 bin binanın denetimi sürüyor.
#17 Ağustos200 bin kişiyi evsiz bırakan, binlerce insanın hayatını kaybettiği, yaralandığı 17 Ağustos 1999 Gölcük depreminin üzerinden 25 yıl geçti. O dönem depremin yaralarını sarmaya uğraşırken bir yandan da olası İstanbul depremi konuşulmaya başladı. Resmi kurumlar projeler hazırlıyor, çalıştaylar düzenleniyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri kentsel dönüşüme odaklandı; kamu binaları, köprüler, viyadükler güçlendiriliyor. Vatandaş riskli binasını yenilesin diye mali destek kampanyaları yapılıyor. Ama dönüşüm, olması gereken hızda değil. “İstanbul depreme hazır mı, neler yapıldı, yapılmalı” diye işin uzmanlarına, yetkililere sorduk.
#Necla BayraktarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ramazan ve Kurban bayramlarında ödediğimiz emekli ikramiyesi 2024 yılı itibariyle yüzde 50 artışla 3 bin liraya çıktı. Kurban Bayramı ikramiyesini 10-14 Haziran tarihleri arasında emeklilerimizin hesaplarına yatırıyoruz. Böylece tek kalemde emeklilerimize toplam 42 milyar tutarında bir ödeme yapmış olacağız" dedi.
#Kabine ToplantısıHazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ekonomiye ilişkin önemli açıklamalarda bulunuyor. Bakan Şimşek "Büyümede dengelenme var. Programın özü de bu. Aşırı ısınmadan ılımlı patikaya geçiş var. Enflasyon evet zirveyi buldu. Başından beri ifade ettiğimiz bir konu. Program gerçekleşmeleri genel olarak bizim hedeflerimizle uyumlu gidiyor" dedi.
#Mehmet ŞimşekYapı stokunun yüzde 70’e yakınının enerjiye verimsiz bir şekilde yapıldığını hatırlatan VERİMDER Başkanı Çağdaş Korkmaz, “Bu kötü senaryoyu iyiye döndürmekle ilgili önemli çalışmalar var. II. Ulusal Enerji Verimliliği Eylem Planı ile hızlı şekilde buradaki enerji verimliliğini hayata geçirmek için çalışmalar yapılıyor. Kentsel dönüşüm de enerji verimliliğine dönüşüm olarak değerlen-dirilebiliyor” dedi.
#Yapı Stoku