Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye'de iklim değişikliğinin neden olduğu sel ve taşkın felaketlerinin etkilerinin hissedildiği alanlardaki konutların boşaltılacağını ve buralarda yaşayan vatandaşları rezerv konutlara taşıyacaklarını bildirdi.
#Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat KurumÇevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca kentsel dönüşüm seferberliği kapsamında 81 ilde tespit edilen riskli alanlarda yenileme faaliyetleri sürüyor. Çalışmaların başladığı 2012'den bugüne İstanbul'da 56 bin 188, İzmir'de 16 bin 203, Ankara'da ise 12 bin 778 riskli binanın yıkımı gerçekleştirildi.
#Kentsel DönüşümGayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Feyzullah Yetgin, “Topraklarının büyük bir bölümü deprem kuşağında yer alan Türkiye’de, depreme hazırlıklı olmamız için kentsel dönüşüm tek çare. İçinde bulunduğumuz süreçte güvenli ve sağlıklı yapılara hızla kavuşmamız kentsel dönüşümle mümkün." dedi.
#Gayrimenkul Ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı DerneğiİZODER Yönetim Kurulu Başkanı Levent Pelesen "2018 yılında hizmetler ve yardımcı malzemeler dahil ısı yalıtımı pazarının büyüklüğü 12 milyar TL, su yalıtımı pazarının büyüklüğü ise 7,6 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Aynı zamanda ses ve yangın yalıtımı ürünlerini de eklediğimizde yalıtım sektörünün büyüklüğü bu rakamların çok üzerindedir" dedi.
#İZODERÇevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, "Şehirlerimizin 3 boyutlu dijital ikizlerini oluşturduk. 2020 yılında sistem tüm belediyelerimizin kullanımına açılacak. Böylelikle, yapılar izlenecek ve kaçak yapılar dijital olarak takip edilip önlenebilecek" dedi.
#Murat KurumCumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 5.8'lik İstanbul depremi hakkında açıklamalarda bulundu. Oktay, "İstanbul'da bilgi kirliliğinden dolayı tek bir vatandaşımızın burnu kanarsa, bilgi kirliliği oluşturanları affetmeyiz." ifadelerini kullandı.
#Fuat Oktayİstanbul'da yaşanan 5.8'lik depremin ardından vatandaşlar oturdukları binaların riskli olup olmadığını veya bunu nasıl anlayacaklarını merak ediyorlar. İnternette yapılan 'Binaların risk durumu' aramaları yaşanan son depremle birlikte büyük artış gösterdi. Peki oturduğunuz evin risk altında olup olmadığını nasıl anlayabilirsiniz.. İşte bunu anlayabileceğiniz birkaç yöntem.
#BinaDün İstanbul’da meydana gelen deprem ‘Evim ne kadar sağlam? sorusunu akla getirdi. Uzmanlar göre binasıyla ilgili endişesi olanlar için ilk adım deprem dayanıklılık raporunun alınması. Çıkan sonuç olumsuz ise bina ya güçlendirilecek ya da yıkılıp yeniden yapılacak.
#Nazmi DurbakayımÇevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın açıkladığı 65 bin konutluk kentsel dönüşüm projelerinin adresleri belli oldu. İstanbul’da en büyük projeler Esenler, Gaziosmanpaşa, Başakşehir ve Üsküdar’da hayata geçiyor. Ankara’da 5 bin, Adana’da 3 bin 900, Konya’da 2 bin 500 konut dönüşecek.
#Gazetehaberleriİnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, "Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nın hayata geçmesi istihdama da olumlu etki edecek. Plana göre, 1,5 milyon konut 5 yılda dönüştürülecek, bu da her yıl 300 bin konut yapar. 300 bin konut yapımı da yaklaşık 100 bin kişinin istihdam kadrosuna katılması demek" açıklamasında bulundu.
#Kentsel Dönüşüm Eylem PlanıÇevre Bakanı Murat Kurum, 6.7 milyon riskli konutun kaderini belirleyecek ‘Kentsel Dönüşüm Eylem Planı’nı açıkladı. Yılda 300 bin konutun dönüşeceğini belirten Bakan Kurum, 3 temel ilkenin ‘yerinde, gönüllü ve hızlı dönüşüm’ olacağına vurgu yaptı. Kurum, belediyelere 4 milyar lira dönüşüm kredisi ve yüzde 50’ye kadar kredi finansmanında hibe desteği sağlanacağını da açıkladı.
#Murat KurumEylül ayında detaylı bir kentsel dönüşüm planı açıklanacak. 35 milyar liralık sigorta güvencesi sağlayan DASK’ta ise halen iki konuttan biri sigortasız ve zorunluluğun dışında düzenli sigorta yaptıranların oranı sadece yüzde 4’ler civarında. Kentsel dönüşüm planı ile DASK birlikte yürütülebilir. Hatta bu konuda hazırlanmış proje de var.
#YazarlarMHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Önümüzdeki Eylül ayı içerisinde açıklanması beklenen 'Kentsel Dönüşüm Eylem Planı'nın deprem riskine karşı müessir bir hazırlık olması başlıca ümit ve beklentimdir. Bugün tedbir almazsak, yarın bedel öderiz. Bugün şuurla hareket etmezsek, gelecekte enkaz altında kalırız" dedi.
#MHP17 Ağustos 1999’da 17 bini aşkın vatandaşın hayatını kaybettiği Marmara depreminin 20’nci yılında acılar unutulmazken korku da devam ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un verdiği bilgiye göre 17 Ağustos depreminin ardından bugüne kadar 730 bin bina denetlendi, inşaatı süren 393 bin binanın denetimi sürüyor.
#17 AğustosÇevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Marmara Denizi'ne kıyısı olan İstanbul, Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Tekirdağ Büyükşehir belediyeleri ile Yalova ve Çanakkale belediyelerine Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu'nda öne çıkan başlıklar üzerine uyarı yazısı gönderdi.
#Marmara DeniziCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yeni yıl dolayısıyla yayımladığı mesajında, "Millet olarak 2025 yılında birliğimizi, beraberliğimizi, dayanışmamızı, inşallah, daha da güçlendirecek, birbirimize daha sıkı kenetleneceğiz" dedi. Erdoğan, "Seçimlere ve bölgemizde patlak veren yeni krizlere rağmen, kararlılıkla uyguladığımız ekonomi programımızın meyvelerini toplamaya başladık. İstihdamda, ihracatta, üretimde, turizmde, savunma sanayiinde ve diğer alanlarda çok önemli başarılara imza attık" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanCumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, sosyal medya hesabından 2024 yılında yapılan hizmetleri ve projeleri özetledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2024 yılında da durmadan, dinlenmeden, gece gündüz demeden aşkla çalıştık; ülkemize her alanda çok önemli eserler, hizmetler, projeler, yatırımlar kazandırdık" ifadelerini kullandı.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanMarmara Denizi Eylem Planı kapsamında oluşturulan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında toplandı. Bakan Yardımcısı Varank, "Belediyeler ileri biyolojik atık su arıtma tesislerini yapmadığı için Marmara Denizi'nin kirlilik yükü azaltılamadı" dedi.
#Fatma VarankJeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, “İstanbul yıkılırsa Türkiye altında kalabilir. 7,2 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Ancak Türkiye’nin santimetrekaresi yok ki tehlikeden muaf olsun. İstanbul’un yapı stokunu dikkate aldığımızda sonuç çok kötü olabilir. Tüm yapıları depreme dayanıklı hale getirmeliyiz” dedi.
#DepremJeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal, “İstanbul yıkılırsa Türkiye altında kalabilir. 7,2 büyüklüğünde bir deprem bekliyoruz. Ancak Türkiye’nin santimetrekaresi yok ki tehlikeden muaf olsun. İstanbul’un yapı stokunu dikkate aldığımızda sonuç çok kötü olabilir. Tüm yapıları depreme dayanıklı hale getirmeliyiz” dedi.
#Süleyman Pampal