Yozgat Bozok Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Kenevir Araştırmaları Koordinatörü Prof. Dr. Güngör Yılmaz, önceki günkü yazımızda keneviri gündeme almamıza sevindiğini ancak bazı eksikleri de bildirme gereğini duyduğunu bildirdi. Yılmaz’ın paylaşmak istediği bilgiler şöyle:
#KenevirKenevir bitkisi ve üretiminin ‘keşfi’, 4 Mayıs 2018 yılında Samsun Vezirköprü’de kenevir ekimi ile ilgili törenle gündeme girmişti bizce. Kenevir konusunda birçok toplantıya katıldık, bu tarımın ekonomimizi nereye götüreceği konusunda birçok yazı yazdık. Belki bugüne kadar bu tür yazıların sayısı 50’yi bulmuştur.
#YazarKoronavirüsün kolunu bacağını kıran spreyler, gargaralar, adaçayı ve ebegümeci karışımları, kekik yağları ve dahası… Tüm dünyada koronavirüs salgınına karşı aşılama ve yeni aşı çalışmaları tüm hızıyla devam ederken bir yandan da virüse karşı hem koruyucu hem de tedavi edici özellikleri olduğu iddia edilen pek çok ürün ortaya çıkıyor. Peki hangileri gerçekten etkili? Mercek altına aldık...
#KoronavirüsAna vatanı Orta Asya olan kenevir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tavsiyeleri üzerine devlet kontrolü altında, Türkiye'de de üretiliyor. Kenevir bitkisinin araştırmaları, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Kenevir Araştırmaları Enstitüsü’nde devam ediyor. 2 yıl önce tescil edilmesi için çalışmalara başlanan ‘Narlı’ ve ‘Vezir’ kenevir çeşitleriyle ilgili süreç tamamlandı. Uygulanan testler sonunda tescillenen kenevirler, Türkiye’nin ilk yerli kenevir tohumları oldu. ‘Narlı’ isimli kenevir, tekstil üretiminde, ‘Vezir’ isimli kenevir ise tohum verimi yüksek olmasından dolayı gıda takviyesi alanında kullanılacak.
#ErdoğanEnerji Bakanlığı tarafından piyasaya sürülen el dezenfektanı Borel’in ardından özel sektör de bor madeninden antibakteriyel özelliğe sahip sıvı sabun ve hijyen ürünleri geliştirmeyi başardı. Medirevo kurucu ortağı Devrim Hamaratlar, “Dünyanın en zor işlenen madenini çok zor bir süreç sonrasında yağda ve suda çözerek bu dezenfektanı ortaya çıkardık” dedi.
#GazetehaberleriKendir-kenevir ekimi ve tohumu ile sapından neler yapıldığı konusunda çok şey yazdık. ASAM-Kendir Enstitüsü’nün kurucusu Yalçın Koçak’ın koşuşturmaları, enstitü başkanı Erdem Ulaş’ın yazdığı kitap ve söyleşileri ne sonuç verecek merak ediyoruz? ABD 1974’ten beri kenevir bitkisinin kanseri tedavi ettiğini ortaya koyarken, endüstriyel kenevir konusunda inanılmaz gelişmeler meydana gelirken, bizde bürokraside bir direnç olduğu dikkat çekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu konudaki uyarıları Tarım Bakanlığı’nda yerini bulmuyor. Erdoğan “Yok olma noktasına gelen milli ve yerli tohumumuzu tekrar ekelim” diyor. İzin verilen 19 ilde bir gayret var ama çok yetersiz... Bizim çiftçimiz önce komşu tarlaya bakıyor, para varsa ekiyor. Bakanlık, Tarım Araştırma Müdürlükleri’nin ‘yılda 50 ton kenevir tohumu üretme’ iddiası gerçekleşmeyecek gibi... Bu sonbaharda ne kadar kendir sapı üretilecek acaba?
#YazarCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamasının ardından, kenevir üretimine ilişkin politikalar yeniden şekillendiriliyor. Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı kuruluşlarca, THC oranı düşük ve yaygın ekim alanı olan kenevir çeşitlerinin bölge şartlarına adaptasyonlarının belirlenmesi, üretim ve işleme maliyetlerinin düşürülmesine yönelik çalışmalar yürütülüyor. Bu çalışmalar sonucunda 2 endüstriyel kenevir çeşit adayının tescil başvurusu tamamlanarak, ilk yerli ve milli kenevir çeşitleri ülke tarımına kazandırılacak.
#Kenevir ÜretimiTarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, buzağı desteklemesi ödeme takvimini açıkladı. Pakdemirli, "Toplamda 438 bin 284 yetiştiriciye 522 milyon TL buzağı desteklemesi ödemesi yapılmış olacak. Ayrıca sanayicilerimiz önümüzdeki dönemde tarım ilaçlarında yüzde 15 indirime gidecekler" dedi.
#Küpe Bedeli- TÜBİTAK Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü Müdürü Kuzu:- "Dronelerle yerin altındaki bombaları belirleme ve el yapımı patlayıcıları görebilmek için çalışma yürütüyoruz"- "Askeri aracın 50 metre önünde giden bir droneye dedektör takılabilirse azot ve nitratla yapılan bomba tespit edilebilir"- "60 bin feete kadar giden İHA'larla ilgili prototip çalışmamız var. Projemizi bitirirsek İHA'ların yerden gözükmesi ve vurulması imkansız olacak"