Yedi kadından biri yaşamı boyunca meme kanserine yakalanıyor, ancak ne kadar erken teşhis edilirse tedavi edilme olasılığı o kadar yüksek oluyor. Ekim ayının meme kanseri farkındalık ayı olmasını fırsat bilerek; meme kanseri nedirden, evde kendinizi nasıl muayene edeceğinize ve ailenizde kanser öyküsü varsa neler yapmanız gerektiğine kadar bilmeniz gereken her şeyi bir araya getirdik. İşte her kadının okuması gereken meme kanseri rehberi…
#Meme KanseriTINAZTEPE Galen Hastanesi toplantı salonunda gerçekleştirilen etkinliğe, Tınaztepe Galen Hastanesi Medikal Onkoloji Uzmanları Doç. Dr. Tülay Akman, Dr. Elvina Almuradova, psikolog Ece Başak Ünal, Psiko-Onkologlar Derneği Başkanı, sağlık psikoloğu Ozan Bahçivan ile kanser tedavisi gören ve sağlığına kavuşan hastalar katıldı.
#1Ekim ayı, her yıl tüm dünyada “Meme Kanseri Farkındalık Ayı” olarak kabul ediliyor ancak meme kanserinin sadece Ekim ayında değil her gün farkında olunmalı. Meme kanseri bugün dünyada en çok görülen kanser türlerinden biri. Ancak erken teşhis sayesinde bu kabustan mutlu uyanmak mümkün.
#Meme KanseriMemede her ele gelen kitle kansere mi işaret? Meme kanserinde en önemli risk faktörleri neler, kimler tehlike altında? Meme kanserinde erken tanının önemine dikkat çeken MEMEDER Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Ayşe Nilüfer Özaydın; meme kanseriyle ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladı, konu hakkında kulaktan kulağa dolaşan şehir efsanelerine açıklık getirdi.
#Meme KanseriKadınlarda en sık görülen kanser türünün meme kanseri ve neredeyse her 8 kadından biri bu hastalığa yakalanıyor. Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Coşkun, vücuttaki yağ oranının artmasının meme kanserine davetiye çıkardığını söyledi, önemli bilgiler verdi.
#Meme KanseriMeme kanseri kadınlarda görülen kanser tipleri arasında birinci sırada yer alıyor ve her 8 kadından birinin hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanacağı öngörülüyor. Halk arasında ise büyük memeli kadınların diğerlerine oranla daha fazla meme kanseri riski taşıdığına dair bir inanç hakim. Peki, bu inanışın doğruluk payı nedir? Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Özay Özkaya anlatıyor.
#Büyük Meme Kansere Davetiye Mi ÇıkarıyorSağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre Türkiye’de her yıl 18 bin kadına meme kanseri teşhisi konuyor. Bakanlık tarafından meme kanseri farkındalık ayı dolayısıyla yapılan açıklamada, sağlıklı beslenmenin, fiziksel aktivitelerde bulunmanın ve her ay kendi kendini muayene etmenin önemine dikkat çekildi.
#Meme KanseriBaşka bir ifade ile her iki kadının birinde fibrokistik meme durumu vardır. Bu nedenle, kadınların fibrokistik hastalık durumu ile ilgili farkındalıkları önemlidir. Tıbbi Farmakoloji ve Fitoterapi Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Iraz, fibrokistik meme tanısı konan kadınlar için bilgi verdi. Fibrokistik meme tanısı konan kadınlar ne yapmalı? Fibrokistik meme kansere dönüşür mü? Fibrokistik değişikliğin tedavisi var mıdır?
#FibrokistikBakımlı olmak, istenen ve güzel bir durum iken hayatımızı etkilemeye başladığı noktada çeşitli problemler var demektir. Dış görünüşe verilen aşırı önem bazı psikolojik problemlerden kaynaklanıyor olabilir. Uzman Klinik Psikolog Fundem Ece Kaykaç konu hakkında önemli bilgiler verdi.
#Güzellik TakıntısıAraştırmalar, günümüzde en sık görülen kadın kanserlerinden biri olan meme kanserinin son 20 yılda iki kat arttığını göstermektedir. Uzmanlar ise erken teşhisin önemine dikkat çekerek 30 yaş sonrası her kadının ayda bir kez kendi kendine yapacağı muayenenin hayat kurtarıcı olabileceğinin altını çiziyor. Peki, meme kanserinden korunmak için neler yapılmalı? Erken tanı için kendi kendine muayene nasıl yapılmalı, ne kadar sıklıkla uzmana görünmek gerekir? Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Fatih Kar açıkladı.
#Meme KanseriAraştırmalar gösteriyor ki her 8 kadından biri meme kanserine yakalanma riski taşıyor. Sıklığının daha da artacağı öngörülüyor. Peki, kendi kendine meme muayenesi nasıl yapılır? Korunmak için ne yapmalı? Meme kanseri erken aşamada hangi belirtiler verir? Kadın hastalıkları uzmanı Op. Dr. Pınar Kadiroğulları, Hürriyet Lifestyle'dan Gizem Aydoğan'a açıkladı.
#HtvuzmanasorTürk Kanser Derneği Başkanı Burak Duruman, Meme Kanseri Farkındalık Ayı nedeniyle yaptığı açıklamada her 8 kadından birinin meme kanseri olduğunu belirterek “Ancak kanser kader değil. Erken teşhis ile meme kanserine dur diyelim” çağrısı yaptı.
#Meme Kanser1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı. Yüzde 33 oranla Türkiye’de kadınlarda en çok görülen kanser türünün meme kanseri olduğunu belirten Doç. Dr. Uğur Deveci, "Meme kanseri korkulacak değil, tedavisi olan bir durumdur. Önemli olan erken dönemde saptamaktır. Gelişmiş cerrahi yöntemlerle hem hayatınız hem memeniz kurtarılabilir.” diyor.
#MamografiKimi uzmanların iddiasına göre sütyen, memeyi sıktığı için hem kan ve lenf dolaşımını etkiliyor, hem memeden toksin atılımını engelleyerek meme kanseri riskini artırıyor. Peki bu doğru mu? Meme Sağlığı Derneği (MEMEDER) Yönetim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Beyza Özçınar açıkladı.
#Meme Kanseri NedirKadınları bilinçlendirmek ve meme kanserinde erken teşhisin önemini iyi bir şekilde anlatmak için önemli çalışmalar yapılıyor. Erken teşhisin hayat kurtardığı bu rahatsızlıkta kadınların düzenli olarak yılda bir kez klinik muayeneye gitmesi, mamografi çektirmesi ve en önemlisi de her ay kendi muayenelerini yapması çok önemli.
#Meme Kanseri TeşhisiTürkiye’deki kanser istatistiklerine göre de meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser olup, kadınlarda gelişen tüm kanserlerin yüzde 25'ini oluşturuyor. Yürekleri ferahlatan haber ise tedavideki büyük gelişmeler sayesinde erken tanı konulduğunda meme kanserinde tam şifa sağlanabilmesi!
#Meme Kanseri İçin Alınabilecek ÖnlemlerPembe Top, Anadolu Efes Basketbol Kulübü'nün başlattığı meme kanserine farkındalık yaratma kampanyasının sembolü oldu. Meme kanserinin erken tanısının önemini vurgulayabilmek için kullanılan Pembe Top, son günlerde birçok kişinin dikkatini çekmeye başardı. Peki, Pembo Top nedir? İşte, meme kanseri hastalığının sembolü hakkında bazı bilgiler
#Pembe TopBreastanbul Halk Günü Etkinlikleri kapsamında “Dinle, Sesimizde Hayat Var!” söyleşisinde, Türkiye’nin önde gelen meme sağlığı uzmanları, meme kanseriyle savaşan ‘cesur’ kadınlarla bir araya geldi. Hamileyken meme kanseri tanısı alan, 33 yaşında aynı tanıyla karşılaşan, titizliği ve ısrarı sayesinde hastalığın ortaya çıkmasını sağlayan cesur kadınlar tanı ve tedavi sürecini dinleyicilerle paylaştılar.
#Genel SağlıkKadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanseri, tam anlamıyla korkulu rüya. Öyle ki, erken teşhisin hayat kurtardığı bilinmesine rağmen birçok kadın eline bir kitle gelecek diye endişe ederek kendi kendini elle muayeneden kaçınıyor. Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cihan Uras, meme kanserinde tehlikeli 9 hurafeyi anlattı...
#Kadın SağlığıKadınların en büyük korkularından biri jinekolojik kanserler erken teşhis edildiğinde tedavi edilebiliyor. Yılda bir kere yapılan jinekolojik muayenelerin hayati önem taşıdığını belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Eralp Başer, hangi belirtilere karşı dikkatli olunması gerektiğini anlattı.
#Jinekolojik Muayene