Memleketin her bir köşesinde onlarca farklı tandır kebabı pişiriliyor. Hepsi birbirinden lezzetli… Keçi, kuzu hatta dana etinden yapılan da var. Pişirme tarzları bölgelere göre farklılık gösteriyor ama lezzet hep baki… Pide, domates, biber ve soğansa tandırın ayrılmaz arkadaşları…
#ASUMAN KERKEZBu hafta ‘Yoldan Çıkaran Duraklar’ serimizde, Doğan Burda Ankara Temsilcisi Erdal İpekeşen ve Tat dedektifi Sinan Hamamsarılar’ın katkılarıyla Ankara-Bodrum rotası var. 720 kilometrelik otoyol, farklı medeniyetlerden izler taşıyan bir zaman yolculuğu hattı gibi. Denize giden yolda karşınıza çıkacak bu 11 lezzet, tarih ve doğa durağı sizi şaşırtacak.
#AnkaraEğer bu ülkede yaşıyorsanız ve Sagalassos’u görmediyseniz bu bir kayıp hem de çok büyük bir kayıp. En azından yazımı okuyun ve neler kaçırdığınızı anlayın. Türkiye’de yüzlerce arkeolojik alan var ve çoğuna hak ettiğinden daha az ziyaretçi gidiyor. Geçenlerde yine keyifle keşfettiğim Sagalassos da bunlardan biri. Oysa Antalya, Isparta ve Burdur’dan kolaylıkla ulaşılabilir bir noktada bulunuyor.
#Sagalassos-Antik-KentiEğer bu ülkede yaşıyorsanız ve Sagalassos’u görmediyseniz bu bir kayıp hem de çok büyük bir kayıp. En azından yazımı okuyun ve neler kaçırdığınızı anlayın. Türkiye’de yüzlerce arkeolojik alan var ve çoğuna hak ettiğinden daha az ziyaretçi gidiyor. Geçenlerde yine keyifle keşfettiğim Sagalassos da bunlardan biri. Oysa Antalya, Isparta ve Burdur’dan kolaylıkla ulaşılabilir bir noktada bulunuyor.
#Sagalassos-Antik-Kentiİstanbul’da yaşayan pratisyen hekim Oğuz Erkara, seyahat etmenin yanı sıra tarihi lokantalara ilgi duyuyor. 100 Tarihi Lokanta adlı kitabın yazarı Erkara, bu çalışmasını hazırlarken pek çok yer gezdi, yöresel yemekleri tattı. Erkara Hürriyet Seyahat okurları için İzmir, Adapazarı, Isparta, İstanbul ve Adana’daki 5 tarihi lokantadan 5 bahar mönüsü önerdi.
Kuzunun göğüs kafesinden elde edilen kaburga, kemikli ve yağlı yapısıyla leziz bir et için ideal. Kimi ızgarada kemiği üzerinde pişirirken kimi küçük küçük doğrayıp şişlere geçiriyor... Adanalılar onu kebaba da katıyor. İçi pilavlı dolmasıysa hemen her bölgede çok seviliyor. Jürimize kuzu kaburganın en iyi adreslerini sorduk.
#KebapBir yılı aşkın süredir titizlik ve şeffaflıkla yapılan değerlendirmeler sonucu hazırlanan, ‘İncili Gastronomi Rehberi’ ödül töreni gerçekleştirildi. Hürriyet Gazetesi ve Karaca iş birliğiyle hayata geçen, 4 ve 5 inci alan restoranlara ödüllerinin verildiği törende gastronomi dünyası buluştu. Gecede ayrıca Jumbo’nun katkılarıyla ‘Asırlık Mekanlar’a da ödülleri takdim edildi.
#İncili Gastronomi RehberiTürkiye’nin ilk ve tek özgün gastronomi derecelendirme sistemiyle hazırlanan “İncili Gastronomi Rehberi” ödül töreni önceki akşam gerçekleştirildi. The Ritz-Carlton, İstanbul’da düzenlenen gecede gastronomi dünyasının önde gelen isimleri bir araya geldi.
#İncili Gastronomi RehberiRika aslında yeni değil, pandemide açıldı ama kıvamını yeni yeni bulanlardan. Kısıtlamalarda kaybettiği zamanların hıncını fena çıkarıyor, gelip giden meşhurlar açısından Gizli Kalsın’ın Cihangir versiyonu gibi. Masalarda Hasan Can Kaya, Kadir Doğulu, İlker Ayrık gibi isimler göze çarpıyor.
#EtkinlikMalum pandemi ile mücadele tedbirleri kapsamında bazı kısıtlamalar devreye alındı. Restoranlardan ve kafelerden bir süre mekanda hizmet alamayacağız. Bu kritik dönemde gel al veya paket servis yapan mekanların önemi bir kat daha arttı. Ben de sizlere en sevdiğimiz yemeklerden biri olan milli yiyeceğimiz kebabı evinize kadar getiren 4 işletmeden bahsedeceğim.
#Kebap21 Mart’a dört gün kaldı. Yani gün ve gecenin eşitleneceği, sonra da hayatımızda ışığın, karanlıktan daha çok yer tutacağı döneme. Buzlarımız yavaş yavaş çözülecek; kışlık giysilerimizden, kabuklarımızdan çıkacağız ve sıcak günlere hazırlanacağız.Bahar geliyor! Çiçekleriyle, renkleriyle, sesleriyle bizi yaza hazırlayacak bahar... Sadece tabiat mı? Kent hayatı hareketleniyor; sokaklar, semtler, mekânlar şenleniyor; festivaller, konserler, açık havada spor ve yarışlar başlıyor. Sadece biz mi? Doğa uyanıyor, hayvanlar canlanıyor, Anadolu en güzel yeşiline bürünüyor. Sadece Türkiye mi? Seyahat edilecek yerler, keşfedilecek maceralar, tanışılacak yeni insanlar, kültürler de kendilerini bu cümbüşe hazırlıyor.Şimdi uyanma, gerinme ve ciğerlerimizi temiz havayla doldurma vakti.Sadece bedenlerimizi mi? Zihinlerimizi de sanat, yeni fikirler ve yeni umutlarla gençleştirme zamanı.Yaşasın bahar ve kalplerimizi her seferinde aşkla dolduran coşkusu!
#YazGülperi oyuncuları ile diziseverlerin araştırdığı dizi olmaya başladı. Başrollerinde Nurgül Yeşilçay ve Timuçin Esen gibi isimlerin yer aldığı Gülperi dizisinde, Tarık Pabuççuoğlu ve Ece Sükan gibi oyuncular da kadrodaki önemli isimler arasında yer alacak. Bir annenin dramını konu alan Gülperi dizisinde, çocuklarının nefretini kazanan Gülperi, karşılaştığı haksızlık karşısında mücade etmektedir. İşte, Gülperi dizisinin oyuncuları ve konusu hakkında bazı bilgiler
#GülperiYüzlerce yıllık birikim, devasa bir külliyat, kuşaktan kuşağa aktarılan pratikler... Türkiye’nin lezzet hazinesi, kimilerine göre yeryüzünün en zengin birkaç mutfağından biri, pek çoğumuza göre de en güzeli. Peki bütün bu güzeller içinde en güzel 100 hangileri? Artık tereddüde gerek yok: Gastronomi düzeyi tartışılmayacak büyük bir heyet bunları sizin için belirledi.
#Türkiye'nin En Lezzetli 100 Yemeği