Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hükümetin hazırlamakta olduğu yeni demokratikleşme paketi çerçevesinde tutukluluk süresinin 5 yılla sınırlanmasına ilişkin yasa çalışması olduğunu açıkladı. Yasa ile, uzun süredir devam eden Ergenekon davası gibi davalarda halen tutuklu olan ve cezaları kesinleşmemiş sanıkların tahliyesinin önü açılacak. Yasa TBMM'den geçip, resmen yürürlüğe girdiğinde hemen salıverilecekler arasında gazeteci Tuncay Özkan, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Türk Ortodoks Patrikhanesi sözcüsü Sevgi Erenerol, Emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Emekli Tuğgeneral Levent Ersöz, Doğu Perinçek, Emniyet eski özel hareket dairesi başkanı İbrahim Şahın gibi isimler de yer alıyor.
İmralı sürecinde kritik önem taşıyan 4. yargı paketi, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın, “Meclis’e sunuldu” açıklamasından iki hafta sonra TBMM’ye gelebildi. Bu gecikme, “Başta İlker Başbuğ olmak üzere paket tutuklu askerleri de kapsayacak” iddialarını gündeme taşısa da, böyle düzenleme olmadı. Terör propagandasına ‘şiddet kriteri’ getiren paket, AİHM kararlarına uyum düzenlemesiyle sınırlı kaldı.
4’üncü Yargı Paketi’nde TCK 314’teki ‘silahlı örgüt’ maddesi yer almadığından Ergenekon, İnternet Andıcı gibi davalardan tutuklu bulunan başta eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ olmak üzere hiçbir asker yararlanamıyor. Aynı şekilde tutuklu CHP ve BDP’li vekiller ve KCK sanıkları da kapsam dışı kalıyor. Ancak pakete göre, şiddet içermeyen “Biji Apo, Sayın Öcalan” gibi sloganlara artık dava açılmayacak.
Terör örgütü PKK'nın şehir yapılanması olduğu iddia edilen “Kürdistan Topluluklar Birliği/Türkiye Meclisi (KCK/TM)” yapılanmasıyla ilgili davada mahkeme heyeti, iddianamenin özet olarak okunmasını kararlaştırdı, sanıkların Kürtçe savunma yapma talebini reddetti. Mahkemenin Türkçe sorduğu sorulara sanıklar Kürtçe cevap verdi.
Diyarbakır’da KCK davası sanıkları 552 gün sonra ilk kez hakim karşısına çıktılar. Yoklamada adı okunan, ya “Ez Amade Me” yani “Hazırım”, ya “Ez lı vırım” yani “Buradayım” ya da “Beli” yani “Evet” cevabı verdiler ve bu davanın bir “siyasi dava” olduğu başlar başlamaz ilan edilmiş oldu.
Gazeteciler Can Dündar, Ahmet Şık, Kadri Gürsel ve Musa Kart'ın da sanıkları arasında bulunduğu Cumhuriyet Gazetesi'nin yönetici ve yazarlarına yönelik açılan 20 sanıklı davanın 6. duruşmasında tanıklar dinlendi. Tanıkların dinlenmesinin ardından duruşma savcısı, aralarında Ahmet Şık'ın da bulunduğu 6 sanığın tutukluluk hallerinin devamını talep etti. Mahkeme, 6 sanığın tutukluluk halinin sürmesine karar vererek bir sonraki duruşmayı 25 Eylül'e erteledi.
#Cumhuriyet Davası22 Temmuz Operasyonu kapsamında hakkında yakalama kararı çıkarılan İstihbarat Şubesinde görev yapan Erol Demirhan, Ahmet Öztürk, Muhammed İkbal Karaduman, Muhammed Ali İkli, Vatan Caddesi üzerindeki İstanbul Emniyet Müdürlüğü binasına gelerek teslim oldu. Demirhan "Biz Anadolu çocuğuyuz, kime casusluk yapacağız, bu vatanın evladıyız. Biz her şeyi kanunular çerçevesinde yaptık. Ergenekon sürecinde hiçbir tutukluyla kelepçe vurulmasını tasvip etmedik. Kimseye de kelepçe vurulmadı. Ergenekon sanıklarını her biri emniyetten ayrıldıktan sonra emniyet teşkilatına teşekkür etti. Emniyet teşkilatını tanıma fırsatı buldular" dedi
#Kelepçe