Van'ın Gürpınar ilçesinde Urartu dönemine ait Çavuştepe Kalesi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Arif Erzen tarafından 1961-1986 yılları arasında yürütülen kazılar sonucunda ortaya çıkarıldı. Kalede son 19 yılı gönüllü olmak üzere 62 yıldır bekçilik yapan 11 çocuk babası Mehmet Kuşman (84), dünyada Urartuca bilen 12 kişiden biri olduğunu, ancak kendisinden sonra bu bölgede lisanı anlatacak kimsenin olmadığını söyledi.
#UrartuVan'ın Gürpınar ilçesinde Urartu dönemine ait Çavuştepe Kalesi, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nden Prof. Dr. Arif Erzen tarafından 1961-1986 yılları arasında yürütülen kazılar sonucunda ortaya çıkarıldı. Kalede son 19 yılı gönüllü olmak üzere 62 yıldır bekçilik yapan 11 çocuk babası Mehmet Kuşman (84), dünyada Urartuca bilen 12 kişiden biri olduğunu, ancak kendisinden sonra bu bölgede lisanı anlatacak kimsenin olmadığını söyledi.
#UrartuKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Antalya'nın turizmde rekor kırmaya başladığını belirterek, "Antalya rekor kırmaya başladı ve devam ediyor, inşallah bundan sonra da her sene üstüne koyarak, rekor kırarak bu sayıları yukarı doğru taşımaya devam edecek" dedi.
#Mehmet Nuri ErsoyKÜLTÜR Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, depremde yıkılan birçok tarihi ve kültürel yapıdaki 288 eseri, enkaz arkeolojisi çalışmalarıyla enkazdan çıkardı. 265'i Hatay, 23'ü diğer illerde kurtarılan kitabe, sikke, ikona, kandil, Osmanlı arması, haç gibi eserler müze ve kazı evlerinde koruma altına alındı.
#DepremSonbaharın son demlerini yaşadığımız şu günlerde, şehrin griliğini bir kenara bırakıp portakal kabuğu ve altın sarısı yaprakların içinde zaman geçirmeye ne dersiniz? Bu hafta uzmanlarımıza ‘Güz mevsiminin büyülü atmosferinde zaman geçirebileceğimiz botanik bahçeleri nereler?’ diye sorduk. 6 şehirden birbirinden güzel 7 adresi önerdiler.
#RotaBu satırları okurken, “Ben bu Mehmet Amca’yı daha önce duymuştum, intermette görmüştüm“ diyen kaç kişi olur bilmiyorum. Bildiğim şey; ortada Doğu Anadolu’da, Van-Hakkari karayolu üzerinde Çavuştepe gibi bir noktada yaz kış zor iklim şartları altında mücadele ederek Urartu medeniyetine adanmış bir ömür olduğu.
#BursaTapınakları, tiyatrosu ve çeşmeleriyle dev bir antik şehrin etrafına kurulu Side, yeni bir kimliğe kavuştu. Hakkında bugüne kadar bildiklerinizi unutun; o artık belli turist gruplarının tercih ettiği bir Antalya beldesi değil! Upuzun sahilinden tarihi dokuyu yaşatan çarşısına, fine dining restoranlardan meze ağırlıklı meyhanelerine silüeti tamamen değişen Side’den en yeni önerilerle geldik.
#SeyahatBurdur'un Gölhisar ilçesindeki Kibyra Antik Kenti'nde 2020 yılında yapılan kazı çalışmalarında Tanrı Asklepios'un (sağlık tanrısı) heykelciği ve Tanrı Serapis'in (Mısır kökenli tanrı) büstü bulundu.
#Kibyra Antik KentiÇANAKKALE'nin Eceabat ilçesinde 5 bin yıllık geçmişe sahip Maydos Antik Kenti'nin kazı başkanı Doç. Dr. Göksel Sazcı, geçen yıl Barbaros Mahallesi'ndeki evinin yakınlarında, bir bölümü toprak altında kalmış halde bulduğu yavru kediyi sahiplendi. Sazcı, 'Mokali' ismini verdiği kediyi bu yaz, kazı yaptığı Maydos Kilisetepe Höyüğü'ne götürdü. Kedi, antik kentin maskotu oldu.
#ÇanakkaleTürkiye’nin dört bir köşesinde corona virüs tedbirleri alınırken, yerli ve yabancı bilim heyetleri ile müze müdürlüklerinin başkanlığında arkeolojik kazı ve yüzey araştırmalarına da 1 Haziran’dan itibaren başlanıyor. Yıl sonu itibarıyla toplam 70 milyon TL bütçeyle tamamlanacak 400 arkeolojik kazı ile 149 yüzey araştırması öncesi kazı başkanları ile bakanlık yetkili uzmanlarına gönderilen bilgi notunda, maske ve eldiven kullanımından fiziki- sosyal mesafenin korunmasına, tüm çalışanların günde 2 kez ateşlerinin ölçülmesinden dışarıdan ziyaretçi kabul edilmemesine kadar tüm detaylar yer alıyor.
#SeyahatKırşehir'in Kaman ilçesinde, 7 milyon yıllık hayvan fosillerinin bulunduğu Kurutlu köyündeki eski ilkokul binası, tamir ve tadilat yapılarak kazı evine dönüştürüldü. KAEÜ Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Cem Erkman "Kazı evi eski bir ilkokul binası. Burası yeniden restorasyon yapılarak kullanılabilir hale getirildi. Uzun ve zor bir süreçti. Şu anda 16 kişi barındırabilecek kapasitesi var" dedi.
#KırşehirEskişehir’in Seyitgazi ilçesinde bulunan Küllüoba Höyüğü’nde yapılan araştırmalar sonucunda insanoğlunun yaklaşık 4 bin 500 sene önce köpek eti tükettiği ortaya çıktı. Küllüoba Kazı Evi’nde görevli Arkeozoolog Can Yummi Gündem, köpek etlerinin pişirilerek ve kaynatılarak tüketildiğini söyledi.
#HaberEskişehir’in Seyitgazi ilçesinde bulunan Küllüoba Höyüğü’nde yapılan araştırmalar sonucunda insanoğlunun yaklaşık 4 bin 500 sene önce köpek eti tükettiği ortaya çıktı. Küllüoba Kazı Evi’nde görevli Arkeozoolog Can Yummi Gündem, köpek etlerinin pişirilerek ve kaynatılarak tüketildiğini söyledi.
#HaberBoğaziçi Üniversitesi Tarsus-Gözlükule Kazıları Araştırma Merkezi Koruma ve Yeniden Kullanım Proje ve Uygulaması, Avrupa'nın alanında en prestijli ödülü olarak kabul edilen Avrupa Kültürel Miras Ödülü'nü ‘Koruma Dalı’nda kazananlar arasında yer aldı.
#Boğaziçi ÜniversitesiŞanlıurfa’da yer alan ve dünya çapında bilinen en eski anıtsal tapınak olan Göbeklitepe’nin kazı başlatıcısı olan ve 20 yıl boyunca kazıları yürüterek bölgenin UNESCO Dünya Mirası listesine girmesini sağlayan Alman arkeolog Klaus Schmidt’in anısını, eşi Çiğdem Schmidt yaşatıyor. Çiğdem Schmidt, eşinin ve kazı ekibinin konakladığı yöresel mimariyle yapılmış taş konağı, Anı evi’ne dönüştürdü.
#Klaus Schmidt