Kayısının faydaları haberleri sayfasında Kayısının faydaları hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 30 Kayısının faydaları haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden kayısı, hem tadı hem de faydalarıyla gönülleri fethediyor. A, C, E vitaminleri ile demir, magnezyum, kalsiyum ve fosfor bakımından zengin bir besin olan kayısı, cilt sağlığına da katkı sağlıyor. İşte, kayısının en bilinen faydaları...
#Kayısının FaydalarıDeğerli okurlarım ve lezzetsever dostlarım; bugün sizleri, biz torunlarına geniş bir lezzet seçkisi bırakan Osmanlı saray mutfağına ait en özel tatlarından biri ile buluşturmak istiyorum: kayısılı yahni… Dünya tarihinin en önemli ve en güçlü imparatorluklarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu, 700 yıl gibi uzun bir döneme yayılan egemenliğin hükümdarlığını sürdürdü. Sınırlarını ve topraklarını genişlettikçe birçok kültürü ve mutfağı himayesine katan Osmanlı, zamanla bu çeşitliliği kendi saray mutfağına da uyarladı. Bu özel mutfağın farklı çeşit ve tatlara sahip olmasının en büyük nedenlerinden biri de payitahtta farklı kültürlerin bir arada yaşamasıydı. Et yemeklerinin büyük önem taşıdığı saray mutfağında, en fazla tercih edilen etlerin başında ise koyun eti, keçi eti ve oğlak eti gelirken, etin en büyük eşlikçisi de tereyağı ve kuyruk yağı oluyordu. Meyve ve bol baharat kullanımı da saray mutfağında öne çıkan özellikler arasında sayılıyordu. Öyle ki kayısı, erik, üzüm hatta kavun, saray mutfağında et yemeklerinin vazgeçilmezi olmuştu.
#Kayısılı YahniSevilerek ve beğenilerek tüketilen besin değeri yüksek ve sağlığa faydalı meyveler bulunmaktadır. Sağladığı vitaminler ve yararlar saymakla bitmeyen bu meyveler arasında en çok araştırılanlardan bir tanesi de kayısıdır. Peki, kayısının besin değeri nedir? 100 gr miktarda bulunan kayısının kalorisi ne kadardır? Kayısının protein ve karbonhidrat değerleri kaçtır tüm detayları ile derledik.
#Kaç KaloriKayısı ağacı dünyanın pek çok yerinde yetişebilen bir ağaç türüdür. Meyveleri ise son derece faydalıdır ve çok fazla tüketilmektedir. Kayısının farklı çeşitleri de bulunmaktadır. Ayrıca kaysının bakımı ve yetiştirilmesi de oldukça kolaydır. Kişiler kendi evlerinin bahçesinde bile yetiştirebilirler. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Günümüzden 5000 yıl önceye dayanan bir geçmişe sahip olan kayısının hem yaşı hem de kurusu şifa deposu. Yaz meyvesi olan kayısının kurutulmuş hali kışın buzluklarda saklanarak tüketilebiliyor. Sağlıklı ağız ve dişlerden parlak bir cilde kadar tüm vücut için yararlı bir besin olan kuru kayısının faydalarını derledik.
#Kuru Kayısı FaydalarıYaz mevsiminin en sevilen meyvelerinden kayısı, hem tadı hem de faydalarıyla gönülleri fethediyor. A, C, E vitaminleri ile demir, magnezyum, kalsiyum ve fosfor bakımından zengin bir besin olan kayısı, cilt sağlığına da katkı sağlıyor. İşte, kayısının en bilinen faydaları...
#Kayısının FaydalarıMANİSA Ticaret Borsası Başkanı Sadık Özkasap, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Birliği ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) ülkede üzüm, kayısı ve incirin faydalarını anlatarak tüketimini artırmak amacıyla bir çalışma başlatmaya hazırlandığını açıkladı.
Beynin düzenli çalışmasını sağlar, tahrip olan karaciğeri onarır, kansızlığı önler, ülsere engel olur, cinsel gücü artırır, kansere karşı korur, cildin gençleşmesini, saçın dökülmesini önler… Kayısının faydaları uzar gider… İşte Malatyalı girişimci Murat Özden, her derde deva kayısının çekirdeğini kadınların hizmetine sabun, krem, yağ olarak sunuyor.
Dilimize Fransızcadan geçmiş olan pektin kelimesi, özellikle salgın hastalıkların artması ile birlikte çok merak edilen ve aranan bir madde olarak dikkat çekiyor. Bitki dokularında yer alan ve çeşitli karışımlar şeklinde hazırlanan, çeşitli hastalıklara iyi geldiği bilinen malzemelerin yapımı için kullanılan etken bir maddedir. Pektin nedir, nasıl yapılır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Pektin Nedir?Kozmetik sektöründe sıkça kullanılan bitkisel yağlar arasında yer alan kayısı yağı, kayısı yağı, mutfaklardan kozmetiğe kadar pek çok geniş alanda sıkça kullanılıyor. Kayısı yağı, cildi besleyici özelliği olan ve içinde bulunan vitaminler sayesinde pek çok sağlık sorununa faydası bulunan bitkisel bir yağdır. Kayısı çekirdeği yağı nedir, nasıl yapılır ve neye iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Kayısı YağıZerdali ülkemizin bazı yörelerinde kayısı meyvesinin adı olarak kullanılsa da aslında sadece kayısının bir türünün adıdır. Biraz da bu kullanım kargaşasından olsa gerek, kelimenin doğru anlamının ne olduğu hakkında araştırmalar yapıldığı görülüyor. Zerdali ağacının kayısıdan farkları, nasıl ve nerede yetiştiği, özellikleri ve faydaları gibi bilgileri derledik.
#İcerikahberAndız pekmezinin yapımı zor ve zahmetli… İğneli andız ağacının olgunlaşmış kozalaklarını toplayan kişiler, bu kozalaklardan pekmez üretiyor. Peki, bu pekmez nelere faydalı? Andız pekmezi gerçekten şifa kaynağı mı?
#Andız PekmeziKış ayının gelmesi ve korona virüsünün varlığı vücudumuza daha çok dikkat etmemizi gerektiriyor. Bağışıklığımızı güçlendirmek ve besin eksikliklerimizi gidermek daha önemli hale geldi. Bu konuda önemli desteği olan, kış ayının vazgeçilmez lezzetlerinden pekmezin faydalarına göz atalım.
#PekmezDünya artık içine doğduğumuz gibi değil. Sınırsız açgözlülükle birçok şeyin sonunu getirdik. Ama biraz da bu sayede yepyeni alanlar keşfettik. Rotayı tam gaz veganlığa çeviren beslenme âlemleri, bu felsefe etrafında çok yaratıcı şeyler söylüyor. Etin yerini sebzeler, inek sütünün yerini bitkisel sütler, şekerin yerini meyveler alıyor. Bin yıllık lahana, karnabahar, nohut bambaşka kılıklara bürünüyor. Alışverişe ya da restorana gittiğinizde zamanın gerisinde kalmamanız için sözlüğünüzü hazırladık. Ç. BEGÜM SOYDEMİR/bsoydemir@hurriyet.com.tr
#Veganlık