Türkiye’nin yaz kış tarımda üretim merkezlerinin başında gelen illerden Mersin’de örtü altında turfanda kayısı çağlasının hasadı yapıldı. Sezonun birinci hasadı olması nedeniyle çiftçiye destek amaçlı ilk 1 kilogramı 500 TL’den alıcı buldu. Kayısı çağlası önce Katar, Dubai gibi Arap ülkelerine sonra Avrupa’ya gönderilirken, hasadı turfanda olunca fiyatları üreticinin yüzünü güldürüyor.
#ÇağlaTürkiye’nin en turistik bölgelerinden Kapadokya, 1985’te UNESCO tarafından, hem dinler tarihi açısından taşıdığı önemle hem de oluşumu 25 milyon yıl öncesine uzanan jeolojik yapısıyla Kültürel Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilmişti. 1986’da Ulusal Park ilan edilerek koruma altına alındı. Uçhisar, Avanos ve Göreme… Bölgede her adımda başka bir sürprizle karşılaşıyorsunuz. Jürimiz, yılın bu zamanında Kapadokya’yı ziyaret edecekseniz “Bunları yapmadan dönmeyin” diyor.
#Gazetehaberleri'DOĞU'nun Çukurova'sı' olarak bilinen Iğdır Ovası'nda, kayısı ağaçlarının çiçek açmasıyla renk cümbüşü yaşanıyor. Mikroklima iklimi ve coğrafi konumu ile yılda yaklaşık 50 bin ton kayısı üretiminin yapıldığı kentte çiçeklenen ağaçlar, doğaseverlerin ilgi odağı oldu.
#Iğdır OvasıKayısı ağacı dünyanın pek çok yerinde yetişebilen bir ağaç türüdür. Meyveleri ise son derece faydalıdır ve çok fazla tüketilmektedir. Kayısının farklı çeşitleri de bulunmaktadır. Ayrıca kaysının bakımı ve yetiştirilmesi de oldukça kolaydır. Kişiler kendi evlerinin bahçesinde bile yetiştirebilirler. İşte, merak edilen tüm detaylar.
Kayısı, Türkiye'de oldukça fazla tüketilen bir meyvedir. Türkiye'nin en büyük değerinden bir tanesi olan kayısı pek çok gıda da kullanılabildiği gibi tek başına da tüketilebilir. Kayısı nasıl yetişir? Kayısı Türkiye'de en çok ve en iyi nerede yetişir ve nasıl yetiştirilir? Tüm bu soruları sizler için yanıtladık.
#KayısıElazığ'ın Baskil ilçesinde 2 ayda 506 ağacını kesen kişiyi bulmak isteyen Ahmet Kürüm, 17 bin TL harcayarak 3'ü fotokapan 4 kamera aldı. Fotokapanları kuran Kürüm, telefonuna gelen mesajdaki görüntülerden şüphelinin komşusu Ş.A. olduğunu tespit etti. Kürüm'ün şikayeti üzerine Ş.A. hakkında yasal işlem başlatıldı.
#ElazığElazığ'ın Baskil ilçesinde 2 ayda 506 ağacını kesen kişiyi bulmak isteyen Ahmet Kürüm, 17 bin TL harcayarak 3'ü fotokapan 4 kamera aldı. Fotokapanları kuran Kürüm, telefonuna gelen mesajdaki görüntülerden şüphelinin komşusu Ş.A. olduğunu tespit etti. Kürüm'ün şikayeti üzerine Ş.A. hakkında yasal işlem başlatıldı.
#ElazığBugün meslekte 60 yılı geride bırakan duayen gazeteci Güneri Cıvaoğlu ile geçmiş yıllara yolculuk yaptık… Bize İkinci Dünya Savaşı gölgesindeki çocukluğunu, eskinin Babıâli’sindeki ilk iş görüşmesinde sorulan tuhaf soruları ve meslekteki en unutulmaz anılarını anlattı.
#GazetehaberleriDoğa kültür ve tarihin bütünleştiği yer Kapadokya. Volkanik patlamaların masal diyarına dönüştürdüğü Kapadokya’da görülmesi gereken çok fazla yer var. Sonbahar Kapadokya’da bir başkadır… Bu fotojenik bölgeyi gezmenin şimdi tam zamanı. Kapadokya hakkında bilmeniz gerekenler haberimizde...
#Kapadokya- Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından yarısına yakınını barındıran "Dünya kayısı başkenti" Malatya'da, kayısı ağaçları bembeyaz çiçekleriyle adeta gelin gibi süslendi- Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle kayısı çiçeklerinin yaklaşık bir ay erken açtığı yörede, zirai don endişesi de yaşanmaya başlandı- Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Polat: - "Zirai don ve dolu hasarlarını en az boyutta atlatırsak bu yıl rekoltenin iyi olacağını tahmin ediyoruz"
- Hava sıcaklıklarının yüksek seyretmesi nedeniyle erken çiçek açan meyve ağaçlarının don riskiyle karşı karşıya olması, meyve üreticisini tedirgin ediyor- Kayseri Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Güneş: "Eğer mart ayı bitmeden ya da nisanda hava sıcaklığı eksi 4 dereceye düşerse kayısı, kiraz, vişne, badem gibi meyveler dökülür, elmanın da ancak yüzde 50'si kalır"- "TARSİM'in kapsamı genişletilmeli. Kuraklık ve meyvenin tomurcuk döneminde yaşadığı sorun da TARSİM'e dahil edilmeli"- ERÜ öğretim üyesi Doç. Dr. Uzun: "En çok badem ve kayısı ağaçları risk altında. Ağaçlar küçük meyve veya çiçek döneminde dona yakalandığında meyve tutmaz, dökülür"
- Şubat ayında mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle çiçeklenen bazı ağaçlar, Malatya ve Şanlıurfa'da dondan kaynaklı verim kaybı endişesi yarattı- İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Asma:"Şu anda kayısı ağaçları fenolojik safhalara yaklaşık olarak 10-15 gün erken girdi diyebiliriz"- HRÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çullu:"Çiçek açan bu ağaçların bir kısmı sadece mart değil, nisan ayı ortalarına kadar don riski altındadır"