Kayısının başkenti "gelinliğe" büründü

Güncelleme Tarihi:

Kayısının başkenti gelinliğe büründü
Oluşturulma Tarihi: Mart 17, 2016 11:25

- Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından yarısına yakınını barındıran "Dünya kayısı başkenti" Malatya'da, kayısı ağaçları bembeyaz çiçekleriyle adeta gelin gibi süslendi- Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle kayısı çiçeklerinin yaklaşık bir ay erken açtığı yörede, zirai don endişesi de yaşanmaya başlandı- Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Polat: - "Zirai don ve dolu hasarlarını en az boyutta atlatırsak bu yıl rekoltenin iyi olacağını tahmin ediyoruz"

Haberin Devamı

MALATYA (AA) - VOLKAN KAŞİK - Türkiye'deki 17 milyon kayısı ağacından 8 milyonuna yakınını barındıran Malatya'da, kayısı ağaçları bembeyaz çiçekleriyle gelin gibi süslendi.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle ağaçların yaklaşık bir ay erken çiçeklenmesi, çiftçilerde de endişeye neden oldu. Gözleri meteorolojiden gelen uyarılara kilitlenen çiftçiler, dönemi zirai don yaşamadan atlatmak istiyor.

Geçen yıl yaklaşık 300 bin ton yaş, 70 bin ton da kuru kayısı rekoltesiyle verimli bir yıl geçen yörede, üreticiler, bu yıl da verimin yüksek olmasını umut ediyor.

"Dünya Kayısı Başkenti" Malatya'da üretilen kayısılar, hem lezzetleri hem kaliteleri hem de büyüklükleri bakımından dünyada ilk tercih edilen meyveler arasında yer alırken, üretimin neredeyse çoğu ihracata gidiyor.

Haberin Devamı

Geçen yıl 104 ülkeye 304 milyon dolarlık kuru kayısı ihracatı yapılan kentte yetiştirilen kuru kayısı dünyada yoğun talep görürken, üreticiler ürünlerinin kaliteli olması için var güçleriyle çalışıyor.

- "Beyaz gelinliğe erken büründü"

Akçadağ Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boyraz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Malatya için kayısının büyük bir anlam ifade ettiğini belirterek, çok sayıda ailenin bu üründen geçimini sağladığını hatırlattı.

Geçen yıl verimli bir dönem geçirdiklerini anlatan Boyraz, bu yıl ise kayısı ağaçlarının erken çiçek açmaya başladığını ve kentin "beyaz gelinliğine" büründüğünü söyledi.

Boyraz, kayısı üretiminde ilçelerinin söz sahibi olduğunu vurgulayarak, bu yıl yaklaşık 200 bin dekar alanda 7 bin 500 aktif çiftçinin yetiştiricilik yaptığını kaydetti.

- Don ve dolu riski endişelendiriyor

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle kayısı ağaçlarının bu yıl erken çiçeklendiğini dile getiren Boyraz, şöyle devam etti:

"Bu yıl çok iyi gitti ancak kayısı ağaçlarının erken çiçek açması nedeniyle don ve dolu riski oluştu. Geçtiğimiz günlerde dolu bahçelere kısmi zarar verdi ancak zararın ne boyutta olduğunu henüz bilemiyoruz. Önümüzdeki günlerde zirai don bekleniyor. Zirai don ve dolu hasarlarını en az boyutta atlatırsak bu yıl rekoltenin iyi olacağını tahmin ediyoruz."

- "İnşallah korktuğumuz olmaz"

Haberin Devamı

Malatya'nın Battalgazi ilçesi Bağtepe Mahallesi'nde üretim yapan çiftçi Mustafa Şahin de kayısı çiçeklerinin bu yıl çok iyi geliştiğini ancak mevsiminden erken çiçeklenmesinin kendilerinde zirai don endişesi yarattığını söyledi.

Zirai don olmaması durumunda sezonun verimli geçmesini umduklarını dile getiren Şahin, "İnşallah havalar bu şekilde devam ederse kayısı için çok güzel olur. Zirai don nedeniyle biraz endişeliyiz. İnşallah korktuğumuz gibi olmaz ve bereketli bir yıl geçiririz" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!