Yurtdışındaki Türk vatandaşlarının döviz birikimleri kur korumalı mevduat sistemine dahil edildi. Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, ‘Yurtdışında Yerleşik Vatandaşlar Mevduat ve Katılım Sistemi’ (YUVAM) ile döviz hesaplarını TL’ye çevirerek kur korumalı sistemin avantajlarından yararlanabilecek. YUVAM hesapları 3, 6, 12 ve 24 ay vadeli olarak açılabilecek.
#Yuvam HesabıKatılım sigortacılığı, bir başka adıyla da faizsiz sigortacılık, bir yıldır gündemde. Önce, Yeni Ekonomi Programı’nda katılım sigortacılığına detaylı yer verildi, ardından 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda da, katılım sigortacılığının geliştirileceği yer aldı. Son olarak da Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, katılım sigortacılığı alanında dünyada rehber ülke olmanın hedeflendiğini söyledi.
#Yazar2020’nin 7 aylık döneminde bireysel emeklilik sisteminin getirisi yüzde 14.73 oldu. Son dönemde yaşanan altındaki yükseliş BES fonlarına da yansıdı. Ocak ayından temmuz sonuna kadar altın fonlarının getirisi yüzde 52 oldu. Yedi ayda altın ve dolardan sonra en yüksek getiriyi BES fonları sağladı.
#GazetehabeleriBankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, "Kovid-19 salgınıyla mücadele döneminde BDDK olarak 50'ye yakın düzenleme yaptık. Proaktif düzenleme yaklaşımı; firmaların, sektörün daha aktif olarak koordinasyonu ve yönetilmesi, ekonominin çarklarının dönmesi açısından tüm dünyada önemini gösterdi." dedi.
#BDDKZiraat Portföy’ün BIST endekslerindeki değişimleri anlık yansıtan 4 ayrı fonu borsada işlem görmeye başladı. Borsa Yatırım Fonları’nın (BYF) yatırımcıya başta çok düşük yönetim ücreti ve işlem kolaylığı gibi birçok avantaj ve kolaylık sağladığına dikkat çeken Ziraat Portföy Genel Müdürü Tankut Taner Çelik, “Bu fonlar ile yatırımcılar, yatırım yapmak istedikleri endekslerde gün içinde seans boyunca bile rahatlıkla işlem yapabilir. Borsa Yatırım Fonları aynı hisse senedi gibi alınıp satılabilir” dedi.
#Borsa Yatırım Fonlarıİşverenleri tarafından, maaşlarından kesinti yapılarak bireysel emeklilik sistemine dahil edilen 5.4 milyon çalışanın birikimleri 2019’da yüzde 22.60 arttı. Bunun üzerine yüzde 25’lik devlet katkısı da eklendiğinde getiriler rekor seviyeye çıktı. Asgari ücretli bir çalışanın iki yılın sonunda birikimi 2 bin 200 lira oldu.
#YazarTürkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD) Başkanı Mustafa Selim Yazıcı, gönüllü bireysel emeklilik fonlarının ağırlıklı ortalama net getirisinin son 10 yılda TÜFE'nin 72 puan, son 5 yılda 35 puan üzerinde getiri sağladığını belirterek, "Gönüllü Bireysel Emeklilik Sistemi'nin (BES) başladığı 2004'den itibaren ise TÜFE'nin yaklaşık 273 puan üzerinde getiri sağladığını görüyoruz" dedi.
#Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri DerneğiSigortaya tabi mevduat ve katılım fonları ile Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'nca tahsil olunacak primlere dair yönetmelikte değişiklik yapıldı. Değişikliğe göre, mudilerin bankada olan 150 bin liraya kadar mevduatı devlet güvencesi altına alındı. Daha önce 100 bin lira olarak uygulanıyordu.
#BankaING Bank'ın girişimiyle gerçekleştirilen Türkiye'nin birey bazındaki ilk tasarruf eğilimleri çalışmasına göre, tasarrufun önündeki en büyük engel gelir yetersizliği olarak ortaya çıktı. Ancak, tasarruf ihtiyacı olmadığı düşünen ya da tasarruflarını nasıl değerlendireceğini bilinmediği için tasarruf yapmayan kitlenin oranı da yüzde 40 gibi yüksek seviyede.
Yapı Kredi Özel Bankacılık ve Varlık Yönetiminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mert Yazıcıoğlu, Türkiye'de kaynakların kıt olmaya doğru gittiğini belirterek, “Gelecek sene paranın sıkılması devam edecektir. Yani özellikle ilk 3-4 ayda TL faizleri yüksek kalmaya devam edecektir diye düşünüyorum” dedi.
TMSF Başkanı Şakir Ercan Gül, halen 50 bin TL olan mevduat güvencesinin gözden geçirileceğini belirtti. Halen devam eden çalışmalar doğrultusunda, tutarın artırılırsa bankalar TMSF’ye daha yüksek prim ödemek durumunda kalacak. Böylece, TMSF bankaların yükünü biraz daha artırarak, kredilerin sıkılaştırılması konusunda Merkez Bankası’na destek vermiş olacak.