Bildiğimiz kalıpların yıkıldığı, geleceğe farklı bir noktadan bakmak zorunda kaldığımız bir çağı yaşıyoruz. Pandemi ve onu izleyen yapay zekâ döneminin etkisiyle artık 5 yıl önce tahmin bile edemeyeceğimiz mesleklerden bahsetmeye başladık.
#Pandemi Asist YaptıDoğanın dengesi değişti, haziran ortası olmasına rağmen sağanaklar bir türlü dinmedi. Hemen her gün farklı bir şehirde sel felaketi yaşanıyor, caddeler göle dönüyor. Prof. Kurnaz, yağmurların önümüzdeki ay da devam edeceğine dikkat çekip uyarıyor: “İklim değişikliği dediğimiz bu. Krize doğru gidiyoruz.”
#Hava DurumuAvrupa bu yıl aşırı sıcaklar nedeniyle kuraklığı çok yakından hissetti. Özellikle Kuzey Ren Vestfalya eyaletinde ticari taşımacılıkta önemli bir rol oynayan Ren Nehri’ndeki su seviyesi kritik seviyeye ulaştı. Yük gemilerinin seyahat edebilmesi için gerekli en az seviyedeki su yüksekliği sınırına ulaşılmış durumda. 2018’de de benzer şekilde görülen aşırı sıcakların kalıcı olacağı tahmin ediliyor.
#POTSDAM EnstitüsüYükseköğretim derecelendirme kuruluşu Times Higher Education (THE) ‘50 Yaş Altında Dünyanın En İyi Üniversiteleri 2017’ sıralamasını yayınladı. Koç Üniversitesi 36’ncı sırayla Türkiye’den en iyi dereceyi elde ederken Sabancı 44, Bilkent 76, Atılım ise 98’inci oldu. İsviçre’nin önde gelen üniversitelerinden Ecole Polytechnique Federale de Lausanne liderliğini korudu.
#GazetehaberleriAlmanya’da Tolga Ergin liderliğindeki bilim insanları, yaydığı ışını kontrol altına alarak ‘cismi görünmez hale getirme’ yolunda önemli gelişme sağladı. ‘Şimdilik’, küçük bir yumruyu görünmez hale getirmeyi başaran ekibe göre, daha büyük cisimler için uzun yıllar gerek.
Telefonlar her geçen gün yenileniyor, yepyeni teknolojilerle tanışıyoruz; ancak bir şey var ki bir adım öteye gidemiyoruz: Batarya problemi! Şarj sorununa çözüm arayan teknoloji devleri yeni bir yol buldu. Özellikle yaz ayları sıklıkla kullandığımız güneş gözlükleri bizim için elektrik üretecek ve gözlük üzerinden telefonlarımızı şarj edebileceğiz! Peki bu nasıl olacak?
#Güneş GözlüğüABD ve İngiltere lider üniversiteleriyle dünyada yükseköğretim denildiğinde akla ilk gelen ülkeler. Ancak bunun için 10 bin dolar ile 90 bin dolar arasında değişen eğitim masraflarını karşılamanız gerekiyor. Avrupa’da tek kuruş ödemeden ya da çok düşük ücretle eğitim alabileceğiniz birçok ülke var. Kapılarını Türkiye’den öğrencilere de açıyorlar. İşte lisans ya da yüksek lisans eğitimini bedava ya da oldukça makul ücretlerle yapabileceğiniz ülkeler.
#Eğitim