Et ve Süt Kurumunca yarından itibaren Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) üyesi yemek şirketleri ve şarküteri üretimi yapan kırmızı et sanayi alanında fiilen faaliyet gösteren firmalara dondurulmuş çeyrek karkas sığır eti satışı yapılacağı bildirildi.
#YESİDEFMüşteri görmeden kasap tarafından etin önceden çekilip tezgaha kıyma veya köfte halinde konulması 2016 yılı başında yasaklandı. Gerekçe ise hazırlanan kıymanın veya köftenin içine ne karıştırıldığının görülememesiydi. Ancak 1 yılı aşkın süredir bu yasağa pek uyulmadığı görülüyor. Kasaplar bu yasağa pek uymazken, Et ve Süt Kurumu’nun bazı şubelerinde bile hazır kıyma satışı yapıldığını tespit ettik.
#Et Ve Süt KurumuGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik: "Türkiye'de yeterli miktarda kesim olgunluğuna gelmiş kasaplık sığır bulunuyor. Spekülatörlerin boş durmadığını görüyoruz. Kırmızı et piyasasında fiyatları tırmandırma gayreti içinde olanları görmezden gelemeyiz. Piyasaları speküle edici girişimlere kesinlikle izin vermeyeceğiz" açıklamasında bulundu.
#Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇelikYükselen et fiyatlarını aşağı çekmek için et ithalatına onay verilmesinin ardından fiyatlar bir türlü istenilen seviyeye çekilemedi. Et ithal etmek için Et ve Süt Kurumu’na ağustos ayında yetki verilirken, o dönemde karkas etin kilogramı 24.57 liraydı. Eylül ayının 17’si itibariyle ise karkasın kilogram fiyatı 26 lirayı geçti. İthal edilen etler sadece sanayicilere verilince, ithalatın raf fiyatlarına bir yansıması olmadı.
#EtEt fiyatları bir türlü istenilen seviyeye çekilemiyor. Kurların yüksek olması, çiftçinin girdi maliyetlerinin artması, turist sayılarının artması et fiyatlarındaki düşüşün önündeki engel olarak görülüyor. Sektör temsilcileri ise yerli üreticinin desteklenerek, yeni dönemde tarım ve hayvancılıkta da ‘dönüşüm’ yapılması gerektiğini söylüyor.
#HayvancılıkKasaplık canlı hayvan ve karkas etten sonra şimdi de kemiksiz et olarak bilinen lop et ithalatına izin çıktı. Ancak sektör yetkilileri karkas ete göre lop etin denetiminin daha zor olacağını belirterek, bu iznin bazı riskleri de beraberinde getireceğini ifade ediyor.
#EtGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırmızı ette sınıflandırmaya bağlı fiyatlandırma sisteminin oluşturulmasıyla ilgili çalışma yaptıklarını ifade ederek, bu kapsamda hazırlanan yönetmelik taslaklarının ilerleyen günlerde sektörün görüşüne açılacağını bildirdi.
#Kırmızı Et