Tarım ve Orman Bakanlığınca yürütülen çalışmayla karkas et, kas dokusu, yağ miktarı ve yaş gibi kriterlere göre sınıflandırılacak ve pazar fiyatı da buna göre belirlenecek. Et sınıflandırması, kesimhanelerde bu iş için yeterlilikleri sertifikalandırılmış uzman sınıflandırıcılar tarafından yapılacak. Karkasların sınıflandırma sonuçları, etin üzerine yapılacak gıda kodeksine uygun renkli damgalama ya da etiketleme yoluyla belirtilecek.
#Kırmızı EtİLK olarak 2012’de kırmızı ve beyaz etin karıştırılarak satılmasına yasak getiren Tarım ve Orman Bakanlığı, önceden hazırlanmış kasap köftenin satılmasına da yasak getirmişti. Sonrasında yasak yumuşatılarak 10 kilograma kadar kasap köftenin yapılıp, satılmasına müsaade edilmişti.
#Tarım Ve Orman BakanlığıET ve Süt Kurumu’nca (ESK) kurbanlık olarak Brezilya’dan Ankara’nın Gölbaşı ilçesindeki özel çiftliğe getirilen yaklaşık 3 bin 959 büyükbaştan 50’sinin şarbon sonucu telef olmasıyla ilgili açıklama yapıldı. Hastalıklı etlerin imha edildiği belirtilen açıklamada, "İşletmeye karantina uygulanarak tüm giriş ve çıkışlar yasaklanmış, geriye kalan hayvanların aşılama işlemleri tamamlanmıştır. Söz konusu etlerin piyasaya sürülmesi gibi bir durum söz konusu değildir" denildi.
#Et Ve Süt KurumuGıda tarım ve Süt Kurumunun (ESK) temini ile iki markette satışa sunulan "ucuz etler" bu hafta sonundan itibaren tüm Türkiye çapında ulaşılabilir olacak. Kasaplar ise bu gelişmeye karşı kendi politikalarından vazgeçmeyecek ve yerli üreticinin etlerini, maliyetlerine orantılı satmaya devam edecek.
#EtTürkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Et ve Süt Kurumunun (ESK) uygun fiyatlı etlerinin sadece 2 market zinciri tarafından satılacak olmasına ilişkin, 'Talebimiz, ülke genelinde faaliyet gösteren 26 bin kasap iş yerine de bu imkanın tanınmasıdır' ifadesini kullandı.
#Ucuz EtGıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, kırmızı ette sınıflandırmaya bağlı fiyatlandırma sisteminin oluşturulmasıyla ilgili çalışma yaptıklarını ifade ederek, bu kapsamda hazırlanan yönetmelik taslaklarının ilerleyen günlerde sektörün görüşüne açılacağını bildirdi.
#Kırmızı EtSefaköy'de kurulan bir tezgahta 3 kangal sucuğun 150 TL'den satıldığı görüntüler sosyal medyada gündem olurken, akıllara sucukta yapılan hileleri getirdi. Gıda Mühendisi Doç. Dr. Murat Doğan hileye dikkat çekerken, "Temel olarak iyi olmayan etler kullanılıyor. Sakatat türü etler, hayvanın kullanılmayan yerleri, pankreası, midesi, bağırsaklarının bir kısmı. Kemiğin üzerindeki kıymayı tıraşlayarak kullanıyorlar, böylece maliyetleri düşürmüş oluyorlar. Kemik tozu da karışmış olan kıymalar kullanılıyor" dedi.
#SucukGeçen hafta bir yılı geride bırakırken tattığım ve beğendiğim lezzetler arasında Türkiye’den öne çıkanları paylaşmıştım. Bu hafta da yurtdışı seyahatlerimde deneyimlediğim ve unutamadığım tatları paylaşmak istiyorum. Tıpkı geçen haftaki gibi sıralamam 1’den 10’a değil, hepsi eşit…
#GastronomiBursa'da işlettikleri et restoranından büyükbaş kurban hissesi alanlara, bozuk kıyma ve et ile salam dağıtıldığı iddiasıyla, tutuklu sanıklar Ali Açıkgöz (56) ve oğlu Enes Açıkgöz (31) ile tutuksuz sanık M.A. hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Cumhuriyet savcısının 35 günde hazırladığı iddianamede, 3 sanık hakkında, 'Dini inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle dolandırıcılık' suçundan, mağdur başına 10 yıl olmak üzere 3 bin 660'ar yıl hapis cezası istendi.
#BursaBursa'da işlettikleri et restoranından büyükbaş kurban hissesi alanlara, bozuk kıyma ve et ile salam dağıtıldığı iddiasıyla, tutuklu sanıklar Ali Açıkgöz (56) ve oğlu Enes Açıkgöz (31) ile tutuksuz sanık M.A. hakkında yürütülen soruşturma tamamlandı. Cumhuriyet savcısının 35 günde hazırladığı iddianamede, 3 sanık hakkında, 'Dini inanç ve duyguların istismar edilmesi suretiyle dolandırıcılık' suçundan, mağdur başına 10 yıl olmak üzere 3 bin 660'ar yıl hapis cezası istendi.
#Bursa