Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) basın toplantısı düzenleyen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 2024 yılı ilk 6 aylık turizm verilerini ve turizmdeki yeni hedefleri açıkladı. Bakan Ersoy, bu sene ilk 6 ayda 26 milyon 137 bin ziyaretçi rakamıyla rekor bir seviyeye ulaşmış olduklarını belirtti.
#Kariye CamiAyasofya’nın ardından Kariye Camisi, 30 Ekim’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı Cuma namazıyla 75 yıl sonra ibadete açılacak. Açılış öncesi en çok merak edilen konulardan biri de Kariye Camii'nin konumu ve tarihi oldu. Peki, Kariye Camii nerede? Kariye Cami’si ne zaman müze olmuştu? İşte Kariye Camii’nin tarihi…
#Kariye Camii NeredeKariye Cami, Resmi Gazete'de yayımlanan bilgilere göre müze sıfatından cami sıfatına kavuştu. 1400 yıl önce inşa edilen Kariye, ilk önce kilise olarak kullanıldı. 1511 yılında 2. Beyazıd tarafından camiye çevrilen Kariye, 1945 yılında müze olarak olarak kullanıma açılmıştı. Peki, Fatih sınırları içerisinde yer alan Kariye Cami nerede? İşte, Kariye Cami ve müze tarihi
#KariyeCumhurbaşkanı Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis arasındaki gerçekleşen Kritik zirve için geri sayıma geçilirken komşu basını sayfalarını Ankara'daki zirveye ayırmış durumda. Ta Nea Türkçe 'Kazan - kazan' manşeti ile çıkarken Erdoğan'ın verdiği mesaj komşunun gündemine birinci sıradan giriş yaptı.
#Türkiye79 yıllık müze döneminin ardından yeniden ibadete açılan mozaikleriyle ünlü Kariye Camisi’ni gezdik. Yerli ve yabancı ziyaretçilerin yoğun ilgi gösterdiği Kariye’de fresklerin perdelendiği cami bölümünde Müslümanlar namazlarını kılıyor, Hıristiyan turistler ise diğer bölümlerdeki fresklerin önünde dua ediyor.
#Kariye CamisiÜlkemizin en önemli müzelerinden birisi olmayı başaran Kariye Müzesi, her dönem yerli ve yabancı turistlerin gözdesi olmaya devam ediyor. Kariye Müzesini daha yakından tanıyabilmek adına bu yazımızda sizler için Kariye Müzesinin tarihçesi, nerede olduğu ve içindeki eserler gibi detayları sunuyoruz.
#Kariye Müzesiİstanbul’un kalbidir Tarihi Yarımada… Camileri, çarşıları, sarayları… İnsanı adeta bir zaman yolculuğuna çıkarır. Her sokakta başka bir sürprizle karşılar ziyaretçilerini. Nostaljik dokusuyla yabancı turistlerin uğrak noktası. Bahar ara tatilinde ailece İstanbul’u gezmeyi planlayanlara jürimizin önerileriyle 10 adımlık bir rehber hazırladık.
#İstanbulYangında tamamen kül olan 350 yıllık Vaniköy Camisi’nin iki yıl önce hazırlanan üç boyutlu lazer tarama görüntülerinin olması tek tesellimiz. İstanbul’da tescilli kültür varlığı olarak 16 bin 599 tarihi yapı var. Bunlar arasında cami, kilise, han, hamam gibi çok sayıda yapının fotoğrafları bile yok.
#GazetehaberleriBediüzzaman Said Nursi'nin son talebelerinden Mehmet Fırıncı vefat etti. Durumu son günlerde gittikçe ağırlaşan ve böbrek rahatsızlığı da yaşayan Mehmet Fırıncı, bir süredir Bahçelievler'deki özel bir hastanede rahatsızlığı nedeniyle tedavi görüyordu. Peki, Mehmet Fırıncı kimdir, kaç yaşındaydı?
#Mehmet Fırıncı KimdirAK Parti, Kariye ve Ayasofya’nın cami olarak ibadete açılması kararından sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Türkiye’deki 435 kilise ve sinagogla ilgili çalışma başlattı. Kilise, sinagog ve havraları anlatan bir kitapçık hazırlanarak yurtdışından gelen misyon şeflerine hediye edilecek.
#KliseDiyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, "Türkiye Diyanet Vakfı olarak bu yıl Vekalet Yoluyla Kurban Kesim Programı kapsamında 554 bin hisse kurban kestik. Salgın olmasına rağmen 75 ülkeye ulaştık." ifadesini kullandı.
#Ali ErbaşDışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, “Bir dünya miras alanında yapılan statü değişikliği, UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’ye aykırılık teşkil etmemektedir. Atina’nın açıklaması hadsizliktir” dedi.
#GazetehaberleriKariye Müzesi’nin 75 yıl sonra cami olarak ibadete açılmasına ilişkin karar Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan imzasıyla dünkü Resmi Gazete’de yayımlandı. Kariye Camisi yönetimi Diyanet’e devredildi.
#GazetehaberleriDışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Kariye Camii'nin ibadete açılmasıyla ilgili Yunanistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamayla ilgili, "Bir dünya miras alanında yapılan statü değişikliği, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Kültürel ve Doğal Mirasının Korunmasına Dair Sözleşme’ye aykırılık teşkil etmemektedir." değerlendirmesinde bulundu.
#Dışişleri BakanlığıAyasofya bir klasik Roma mimarlık ve mühendislik eseridir. Mimarları Trallesli (Aydın) Anthemius ve Miletoslu (Milet) İsidoros, Roma mimarisindeki geniş kubbelerin silindir dayanağı yerine burada kemerlere ve sütunlara dayandırma gibi zor bir iş başarmıştır. Unutmayalım ki Fatih Sultan Mehmed’ten beri Ayasofya’nın koruyucusu biziz.
#YAZAR