Karbondioksit haberleri sayfasında Karbondioksit hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3508 Karbondioksit haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yaz aylarının gelmesiyle bazı illerde ve ilçelerde orman yangınları başladı. Orman yangınlarına müdahaleler tüm hızıyla devam ederken konuyla ilgili “Karbonmonoksit yangın söndürür mü?” sorusu gündeme geldi. Peki, Karbonmonoksit mi yangın söndürür Karbondioksit mi? Karbondioksit gazı gangi yangınlarda kullanılır?
#KarbonmonoksitSydney Teknoloji Üniversi-tesi’nden Dr. Nic Surawski, Türkiye’deki son yangınların ne kadar karbon salınımına neden olduğunu Hürriyet için hesapladı. Yangınlar 15 milyon ton karbondioksit emisyonu yaratırken, bu Türkiye’nin bir yılda azalttığı toplam emisyon miktarına eşit.
#KarbondioksitDünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2018'de 407,8 ppm (milyon parça başına) olan atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonun, yeni rekorla 2019'da 410,5 ppm'e çıktığını belirterek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını kapsamındaki karantina uygulamalarına rağmen artışın bu yıl da devam edeceği uyarısında bulundu.
#KarbondioksitDünyada 7.25 trilyon ton plastik kara ve denizleri kirletiyor. Ancak plastiğin 20. yüzyılda hayatımızda devrim yarattığı da inkar edilemez. Plastik olmasaydı ne müzik kayıt altına alınabilir ne de film yapılabilirdi. Modern tıp, otomobil, uçak, bilgisayar, telefon ve internet teknolojisi de plastik olmadan mümkün olmazdı. Ancak plastik üretimi için kömür ve petrol gibi fosil yakıtların kullanılması gerekiyor. Bu işlem ise iklim değişikliğine neden olan sera gazlarından biri olan karbondioksit (CO2) salınımına yol açıyor. Ama bir yolunu bulup da CO2 emisyonuna yol açmayacak şekilde plastik eşya üretimi ya da bu gazın atmosferden emilmesi mümkün olsaydı ne olurdu?
#CO2Japonya'da yapılan bir araştırma, kan grubu "0" olanların, kan grubu "A" olanlara kıyasla sivrisinekler tarafından ısırılma olasılığının yaklaşık iki kat fazla olduğunu ortaya koydu. Kanı B grubu olanlar ise "0" ve "A" grubu arasında yer alıyor.
#SivrisinekDünya'nın atmosferindeki karbondioksit oranının 2016 itibarıyla rekor düzeye yükseldiği açıklandı. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) bilim insanları, hem insan aktivitesinin hem de El Nino olarak adlandırılan iklim döngülerinin karbondioksit oranını 800.000 yıldır görülmemiş düzeylere yükselttiğini belirtiyor.
#AtmosferAksaray'da tarım arazilerinin sulanması için açılan su kuyusundan 40-50 metre yüksekliğe karbondioksit ve su fışkırıyor. Merkeze bağlı Kutlu kasabasında bulunan tarım arazisinde meydana gelen olayda tarımsal sulamada kullanılmak üzere açılan su kuyusundan, karbondioksit ve su fışkırmaya başladı. Yıllar önce açılan su kuyusu 2009 yılında gaz ve su çıkışı nedeniyle betonla kapatılmıştı. 7 yıl boyunca her hangi bir sızıntı olmazken, atılan betonların aşınması nedeniyle bugün yeniden karbondioksit ve su fışkırmaya başladı.
#AksarayCambridge Üniversitesi’ndeki bilim insanları, Dünya’dan 124 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir gezegende yaşam belirtileri tespit etti. Bilim insanları, Güneş Sistemi dışında yaşam olasılığının yüzde 99,994 olduğunu kanıtlamak için artık yalnızca 24 saatlik bir takip araştırmasına ihtiyaçları olduğunu bildirdi.
#YaşamEskişehir’in Odunpazarı ilçesinde bir grup çocuk, camiden çaldıkları yangın tüpünü, birbirinin üzerine sıktı. Çocuklardan biri yoğun karbondioksit gazına maruz kaldığı için bayılırken, arkadaşının yangın tüpündeki gazı sıkmaya devam ettiği anlar güvenlik kamerasına yansıdı.
#EskişehirEskişehir’in Odunpazarı ilçesinde bir grup çocuk, camiden çaldıkları yangın tüpünü, birbirinin üzerine sıktı. Çocuklardan biri yoğun karbondioksit gazına maruz kaldığı için bayılırken, arkadaşının yangın tüpündeki gazı sıkmaya devam ettiği anlar güvenlik kamerasına yansıdı.
#EskişehirTarih boyunca birçok kültürde cehennem, yerin altıyla özdeşleştirildi. Bazı noktaların cehennemin giriş kapısı olduğu, bu kapılardan içeri giren hiçbir canlının geri dönemediği iddia edildi. İşte bir tanesi de Türkiye'de olan o adresler ve şaşırtıcı gerçekler...
#SeyahatTürkiye’nin ilk İklim Kanunu Teklifi, bayram tatilinin ardından Meclis Genel Kurulu’nda görüşülecek. “Kod kanun” olarak bu alandaki ilk temel düzenlemeyi getiren teklif, Türkiye için 2053 yılında “net sıfır emisyon” hedefliyor.
#İklim Kanunu TeklifiDünyanın en güvenilir iklim güncellemeleri kaynağı olarak kabul edilen bir rapor, son on yılda en sıcak 10 yılını kaydeden gezegenin içler acısı durumunu ortaya koydu.
#Dünya Meteoroloji ÖrgütüGeçen yıl, Türkiye’de 3 bin 797 orman yangını ile 1937’den bu yana en yüksek rakama ulaşıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın verilerine göre, ormanların yaklaşık yüzde 30’u yangın tehdidi altında. Prof. Dr. Doğanay Tolunay, “Ormanlardan geçen elektrik hatları ve insan faktörü, yangınların başlıca nedenleri arasında” diyor. Peki, bu yangınların ardında başka hangi tehlikeler gizli? Yangınların en çok yaşandığı bölgeler nereler? Geleceğimiz açısından bu felaketlere karşı nasıl bir strateji geliştirmeliyiz? 2025 boyunca yangın riski daha da mı büyüyecek? Mercek altına aldık.
#Orman YangınıUluslararası Uzay İstasyonu'na 8 günlüğüne gidip 288 gün boyunca adeta mahsur kalan astronotlar nihayet Dünya'ya döndü ama yeryüzündeki hayata alışmaları hiç kolay olmayacak. Peki neden? Uzay hayatı insanları nasıl etkiliyor?
#AstronotOrdu’da bir süre önce yaptırdığı test sonrası yeşil yapraklı bitkilere alerjisinin olduğunu öğrenen Mevlüt Kovan, çok sevdiği ve 25 yıldır yaptığı mesleğini sağlığını bozduğu için bırakmayı düşünüyor.
#Ordu‘Yarından Sonra’ filmi, Körfez Akıntısı’nın (Gulf Stream) çökmesiyle tetiklenen felaketleri dramatik bir şekilde gözler önüne seriyordu. Şimdi ise bilim insanlarının uyarıları, filmdeki felaket senaryolarının gerçeğe dönüşme ihtimalinin arttığını gösteriyor. Özellikle son yıllarda Körfez Akıntısı’nın zayıflaması, bilim dünyasında büyük bir endişe yaratmış durumda. Peki, bu değişim Türkiye de dahil olmak üzere tüm dünyayı nasıl etkileyecek?
#Körfez AkıntısıSimurg Kuş Yuvası Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yaban Hayatı Uzmanı Alaz Uslu, kent genelinde belediyelerce gerçekleştirilen sert ağaç budamalarına tepki göstererek, “Sert budanan ağaçlarla kuşlar yuvalarını, tüneklerini, besin kaynaklarını kaybetmiştir” dedi.
#Simurg Kuş Yuvası Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yaban Hayatı Uzmanı Alaz UsluEge Denizi Santorini Adası civarında meydana gelen depremlerle ilgili sismik aktivitenin yaklaşık 2 bine ulaştığını söyleyen AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar, "Depremlerin olduğu bölgede tsunami oluşabilir. Tsunami Türkiye kıyılarına geldiğinde gücü azalacak ve yıkıcı etkisi kalmayacak. Süre 1 saat ve bizim yapmamız gereken kıyıdan daha uzağa gitmek" dedi.
#AFADYunanistan'ın Türkiye'ye 170 kilometre uzaktaki adası Santorini, günlerdir depremlerle sarsılıyor. Adanın Güney Ege Volkanik Yayı üzerinde bulunması akıllara depremlerin yanardağ aktivitesi kaynaklı olabileceği ihtimalini getiriyor. Nitekim adanın birkaç kilometre uzağındaki Kolumbo Volkanı, tarihte oldukça korkutucu bir yere sahip. En son 1650 yılında püsküren volkanın yarattığı yıkımın gizemi ancak 373 yıl sonra aydınlatılabildi. Peki Santorini halkının "Kötülüğün Zamanı" adıyla nesilden nesle aktardığı o günlerde neler yaşanmıştı?
#YunanistanBilim insanları, iklim değişikliğinin önlenmez ise felaketin boyutlarının çok büyük olacağı konusunda uyardı. Sera gazlarının dünyayı battaniye gibi örttüğünü belirten bilim insanları, 2100 yılında kuraklıktan etkilenen insan sayısının 5 milyar kişiye çıkacağını belirtti. Google'ın görsel oluşturucu yapay zekası ImageFX, dünyadaki bazı şehirlerin 2100 yılında nasıl görüneceğini tahmin etti.
#İklim DeğişikliğiBu aralar geceleri gökyüzüne bakıldığında Güneş Sistemi'nin altı gezegenini bir arada görmek mümkün. Şubat ayı sonunda buna yedinci bir gezegen daha eklenecek ve ortaya çok sıra dışı bir tablo çıkacak. Peki gezegenlerin bu şekilde hizalanması Dünya'yı nasıl etkileyecek? Cevabı bilim insanları verdi.
#DünyaAntarktika’da kıtanın yapısını köklü bir şekilde değiştirebilecek ve dünya genelinde deniz seviyelerinde kayda değer artışlara neden olabilecek bir volkanik tehlikenin keşfedilmesi, uzmanları derin bir endişeye sürükledi. İşte dünyayı bekleyen tehlikeye dair ilginç detaylar…
#İklim DeğişikliğiFilli Boya, Dalmaçyalı, Fawori, Tempo markalarını çatısı altında bulunduran Nippon Paint Betek, Türkiye Grubu’nun CEO’su Tayfun Küçükoğlu konutların sanayiden daha fazla enerji tükettiğine dikkat çekerek, “Bunun temel sebebi ısıtma ve soğutma ihtiyacı. Isı yalıtımı konutlarda yaz-kış enerji giderlerinde ortalama yüzde 60’a varan oranlarda tasarruf ettiriyor. Ayrıca hem çevre korunuyor hem de evler daha konforlu oluyor” diye konuştu.
#Filli BoyaKış gelip de havalar soğuduğunda biz çareyi üzerimize kalın bir şeyler giymekte, kaloriferi ya da sobayı yakmakta buluyoruz. Peki vahşi doğada yaşayan hayvanlar kışın soğuklarından nasıl korunuyor?
#HayvanlarDünya nüfusunun yaklaşık yüzde 20’si alerjinin bir türünden etkileniyor. Alerji hastalarının da yaklaşık yüzde 60’ında gözle ilgili belirtilere, şikâyetlere rastlanıyor. Alerjik konjonktivit de günlük hayatımızı zorlayan bu rahatsızlıklardan biri; gözlerimizde yoğun kaşıntı, kızarıklık, yaşarma ve şişlik gibi semptomlarla ortaya çıkıyor.
#Hazan AKÖZ IŞIK