Karbondioksit haberleri sayfasında Karbondioksit hakkında son dakika haberler ve güncel bilgiler bulunmaktadır. Toplam 3480 Karbondioksit haberi, videosu, fotoğrafı ve yazar yazısı yer almaktadır. Geçmişte ve bugün yeni yayımlanan son durum gelişmeleri ile pek çok haber sayfamızdan takip edilebilir.
Yaz aylarının gelmesiyle bazı illerde ve ilçelerde orman yangınları başladı. Orman yangınlarına müdahaleler tüm hızıyla devam ederken konuyla ilgili “Karbonmonoksit yangın söndürür mü?” sorusu gündeme geldi. Peki, Karbonmonoksit mi yangın söndürür Karbondioksit mi? Karbondioksit gazı gangi yangınlarda kullanılır?
#KarbonmonoksitSydney Teknoloji Üniversi-tesi’nden Dr. Nic Surawski, Türkiye’deki son yangınların ne kadar karbon salınımına neden olduğunu Hürriyet için hesapladı. Yangınlar 15 milyon ton karbondioksit emisyonu yaratırken, bu Türkiye’nin bir yılda azalttığı toplam emisyon miktarına eşit.
#KarbondioksitDünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2018'de 407,8 ppm (milyon parça başına) olan atmosferdeki karbondioksit konsantrasyonun, yeni rekorla 2019'da 410,5 ppm'e çıktığını belirterek, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını kapsamındaki karantina uygulamalarına rağmen artışın bu yıl da devam edeceği uyarısında bulundu.
#KarbondioksitDünyada 7.25 trilyon ton plastik kara ve denizleri kirletiyor. Ancak plastiğin 20. yüzyılda hayatımızda devrim yarattığı da inkar edilemez. Plastik olmasaydı ne müzik kayıt altına alınabilir ne de film yapılabilirdi. Modern tıp, otomobil, uçak, bilgisayar, telefon ve internet teknolojisi de plastik olmadan mümkün olmazdı. Ancak plastik üretimi için kömür ve petrol gibi fosil yakıtların kullanılması gerekiyor. Bu işlem ise iklim değişikliğine neden olan sera gazlarından biri olan karbondioksit (CO2) salınımına yol açıyor. Ama bir yolunu bulup da CO2 emisyonuna yol açmayacak şekilde plastik eşya üretimi ya da bu gazın atmosferden emilmesi mümkün olsaydı ne olurdu?
#CO2Japonya'da yapılan bir araştırma, kan grubu "0" olanların, kan grubu "A" olanlara kıyasla sivrisinekler tarafından ısırılma olasılığının yaklaşık iki kat fazla olduğunu ortaya koydu. Kanı B grubu olanlar ise "0" ve "A" grubu arasında yer alıyor.
#SivrisinekDünya'nın atmosferindeki karbondioksit oranının 2016 itibarıyla rekor düzeye yükseldiği açıklandı. Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) bilim insanları, hem insan aktivitesinin hem de El Nino olarak adlandırılan iklim döngülerinin karbondioksit oranını 800.000 yıldır görülmemiş düzeylere yükselttiğini belirtiyor.
#AtmosferAksaray'da tarım arazilerinin sulanması için açılan su kuyusundan 40-50 metre yüksekliğe karbondioksit ve su fışkırıyor. Merkeze bağlı Kutlu kasabasında bulunan tarım arazisinde meydana gelen olayda tarımsal sulamada kullanılmak üzere açılan su kuyusundan, karbondioksit ve su fışkırmaya başladı. Yıllar önce açılan su kuyusu 2009 yılında gaz ve su çıkışı nedeniyle betonla kapatılmıştı. 7 yıl boyunca her hangi bir sızıntı olmazken, atılan betonların aşınması nedeniyle bugün yeniden karbondioksit ve su fışkırmaya başladı.
#AksarayDÜnya liderleri artan çevresel sorunları ele almak üzere BM İklim Değişikliği 29. Taraflar Konferansında bir araya gelirken, ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın politikalarının küresel iklim eylemini nasıl etkileyeceği konusundaki endişeler artıyor.
#Küresel İklim PolitikasıCumhurbaşkanı Erdoğan, Bakü'de "Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı Dünya Liderleri İklim Zirvesi"nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 'İsrail'in Filistin ve Lübnan'ı hedef alan saldırıları devam ediyor. İnsanları katletmeyi, büyük bir kıyıma yol açmayı sürdürüyor. Bu ağır insani ve çevre felaketine sebep olanların uluslararası mahkemelerde bunun hesabını vermeleri gerektiğini düşünüyoruz." dedi.
#Cumhurbaşkanı ErdoğanBirleşmiş Milletler (BM), 2016 yılında 17 başlık altında Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini kabul etti ve 2030 yılına kadar hedeflerin gerçekleşmiş olması bekleniyor. Bu maddelerden 6 ve 7’nci maddeler hariç diğer 15 maddenin hepsi, üniversitelerin, sürdürülebilirlik başlığında üstlenebileceği; çevresel, toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutları içeren faaliyetler.
#Konuk YazarÇoğumuz evine o gün yiyeceğinden fazla ekmek alıyor. “Belki misafir gelir veya gece acıkırım” ya da “Kalanı sabah ısıtır yerim” düşüncesi ile fazladan alınan o ekmekleri tüketemediğimizde buzdolabına ya da daha uzun süre bayatlamasın diye buzluğa atarız. Ama bayatlamasın diye buzluğa attığımız o ekmeklerin besin değeri aynı kalıyor mu? Lezzeti değişiyor mu? Gerçekten daha geç bayatlamasına yardımcı oluyor mu? Diyetisyen Ayça Sena Yılmaz ile konuştuk.
#Ekmek SaklamaAtlas Okyanusu’nda yaşanan ani sıcaklık değişimleri, bilim dünyasını alarma geçirdi. Mart ayında 1982’den bu yana en yüksek sıcaklıkları gören okyanus yüzeyi, aniden 25 dereceye kadar düştü. Peki, bu değişim iklimleri ve hava koşullarını nasıl etkileyecek?
#İklim DeğişikliğiAlmanya’nın en büyük ikinci bankası olan DZ Bank’tan Çerkeş Rüzgar Enerji Santrali projesi için 20 milyon dolarlık yeşil finansman alan Cengiz Holding, gelecek yıl tamamlanacak projede kullanılan türbin kanatlarının Türkiye’nin en büyüğü olacağını duyurdu.
#Cengiz Holdingİngiltere’de bir yemek programının jürisi Paul Hollywood, yakın zamanda TikTok'ta yayınladığı videoda, ekmeği doğru saklama yönteminin onu dondurmak olmadığını, hatta dondurulan ekmeğin daha çabuk bayatladığını söyledi. Buzdolabının ekmeğin tüm nemini çektiğini, bunun da ekmeği üç kat daha hızlı bayatlayacağını iddia eden Hollywood’un bu görüşüne katılan da var karşı çıkan da… Peki hangisi doğru? Diyetisyen Ayça Sena Yılmaz ile konuştuk.
#SağlıkAnne Iarchy, hayatı boyunca böcek ısırıklarına karşı aşırı mücadele etti çünkü her seferinde vücudu aşırı reaksiyon gösteriyordu. Ayakları ve elleri bu ısırıklardan sonra normal boyutlarının neredeyse iki katı kadar şişiyor, enfeksiyon oluşuyor, her yaz en az bir kez acillik oluyor. Peki neden bazı insanların böcek ısırıklara neden bu şekilde tepki veriyor? Uzmanlar bağışıklık sistemimiz, vücut kokumuz ve hatta vücut ölçülerimizin bile bunda etkili olduğunu söylüyor.
#SivrisinekTüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, maymun çiçeği virüsüyle ilgili televizyon kanallarında aşı karşıtlarına yönelik söylemleri nedeniyle Prof. Dr. Mehmet Ceyhan hakkında suç duyurusunda bulundu. Şahin, "Kendisi hakkında yanıltıcı bilgiyle insanları korku ve paniğe sevk etmekten suç duyurusunda bulunduk. Seninle yargıda da görüşeceğiz Mehmet efendi. Bu milleti böyle hizaya getiremezsiniz" dedi.
#Mehmet CeyhanSİİRT’te, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'na (TPAO) ait boru hattında karbondioksit gazı sızıntısı meydana geldi. Kurtalan Kaymakamı Samet Serin, “Hattaki gaz basıncı, kontrollü bir şekilde düşürülüyor.” ifadelerini kullandı.
#SiirtAlbayrak Innovation CEO’su Oğuzhan Albayrak, yüzde 80’e kadar varan enerji tasarrufuyla motorların aynı seviyede üretim yapabileceği yeni bir cihaz icat etti ve 28 Haziran’da bu cihazın patentini aldı. Albayrak, bilim insanlarının ‘asrın icadı’ olarak değerlendirdiği cihazın piyasaya sürülmesi için yatırımcı arıyor.
#ALMANYAŞarj edilebilir hibrit araçlara ÖTV avantajı getiren düzenleme yürürlüğe girdi. Bu kapsamda CO2 emisyonu 25 gramın altında olup elektrikli sürüş menzili 70 km ve üzerinde olan şarj edilebilir hibritler artık, motor hacmi ve vergi öncesi fiyatına göre yüzde 30, 60 veya 70’lik ÖTV dilimlerine girebilecek. Türkiye’de satılan 23 şarjlı hibrit modelden üçünün faydalanabildiği vergi avantajında şu an için yüzde 30’luk dilime sadece BYD’nin bir modeli girebiliyor.
#Hibrit AraçŞarj edilebilir hibrit otomobiller için Özel Tüketim Vergisi indirimi gerçekleşti. Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren düzenleme ile ÖTV oranı Plug-in Hybrid özellikli araçlarda yüzde 30 ile yüzde 70 arasında değişecek. Türkiye'ye dev yatırım açıklayan BYD'nin aracının fiyatının 1.3 milyon lira seviyelerine gerilemesi bekleniyor.
#OtomobilÇevre Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Yücel, Çevre Durum Raporu'na göre İzmir için yıllık ortalama partikül madde değerlerinin (PM10) Alsancak, Bayraklı, Bornova, Karabağlar, Karşıyaka, Kemalpaşa, Menemen, Ödemiş ve Torbalı istasyonlarında ulusal sınır değerlerin üzerinde olduğunu söyledi. Arzu Yücel, ' Özellikle PM2.5 üzerine yapılan incelemeler bu kirleticiye maruz kalmanın astım, KOAH, bronşit, pnömoni gibi solunum yolu hastalıklarını tetiklediği görülmekte.' dedi.
#İklimOBEZİTEYE sahip kişilerin en büyük sıkıntılarından biri de solunum yolu hastalıkları. Başta KOAH olmak üzere astım, akciğer enfeksiyonları, solunum güçlükleri obezite hastalarının yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürüyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Onur Fevzierer, obezite ve KOAH konusunda önemli bilgiler paylaştı:
#1Akbank, başlattığı ‘Dönüşümde Gelecek Var’ projesi ile Akbank Genel Müdürlük binasında işlevini tamamlamış mobilyaları okul mobilyasına dönüştürerek 6 Şubat depremlerinden etkilenen öğrencilerin kullanımına sundu. Projenin ilk aşamasında ileri dönüştürülen yaklaşık 4 bin 800 okul mobilyası, deprem bölgesindeki 360 anaokuluna teslim edildi. Şimdilik 170 bin öğrencinin yararlandığı projeyle toplam 650 okul ve 290 bin öğrenciye ulaşılması hedefleniyor.
#OfisAK Parti milletvekillerinin imzasını taşıyan, kamuda tasarruf tedbirlerine ilişkin düzenlemeler içeren Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Özel veya kamu ayrımı gözetilmeksizin her statüdeki kurum ve kuruluşun yönetim kurulu, denetim kurulu, tasfiye kurulu, danışma kurulu üyeliğinde ve komisyon, heyet, komite ile benzeri organlarda görev alanlara, kurum içi ve kurum dışı ayrımı yapılmaksızın bu görevlerinden sadece biri için ücret ödenebilecek. Yürütülen görevler nedeniyle huzur hakkı, ücret, ikramiye gibi her ne ad altında olursa olsun bir ayda yapılabilecek ödemelerin toplam net tutarı 108 bin gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarı geçemeyecek.
#Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi