Kahramanmaraş ve Hatay depremlerinden az hasar ya da ağır hasarla yıkılmadan yakta kalmayı başaran binalar merak konusu oldu. Uzmanların söylediği kadarıyla ise bu binalar karbon fiber güçlendirme ile inşa edilmişti. Tamamen yerli bir proje olan karbon fiber yöntemi hayat kurtarırken, karbon fiber nedir, karbon fiber bina güçlendirme nasıl yapılır soruları araştırılmaya başlandı. İşte karbon fiber elyaf yöntemi ve kullanım alanları...
#Karbon FiberOsimhen taktığı maske dolayısıyla merak konusu oldu. Victor Osimhen'in taktığı maskenin adı "karbon fiber yüz maskesi" olarak biliniyor. Bu maske, hafif ve dayanıklı olan karbon fiber malzemeden yapılıyor. Yüzünü darbelere karşı korumak amacıyla özel olarak tasarlanmıştır ve futbolcular arasında benzer sakatlıkları olanlar için yaygın bir koruyucu ekipmandır. Peki, Osimhen neden maske takıyor, sebebi ve gerekçesi nedir? İşte, Osimhen'in maske takmaya başladığı tarih ve yaşadığı trajik olay hakkında detaylı bilgiler
#Osimhenİstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Cem Çelik, "İstanbul'daki yapı stokunda ciddi bir sorunumuz var. Yapıların yüzde 80'i betonarme yapılardan oluşuyor, önemli bir bölümü de eski yönetmeliklere göre tasarlanmış ve inşa edilmiş yapılar. Diğer kalan yüzde 20'lik kısmı yığma binalar ve bunların bir kısmı tarihi binalar. Prefabrike, çelik ve ahşap binalar gibi binalar var. Her yapı grubu için farklı güçlendirme yöntemi seçilebilir. İstanbul'da en önemli sorun, insanların özellikle konut olarak kullandığı betonarme ve yaşlı binalar. Bunların bir kısmının elenip yenilenmesi gerekir" dedi.
#İstanbulHatay’da üçüz bloklardan biri kum yığınına döndü, biri ağır hasar aldı, diğeri ise dimdik ayaktaydı. Anlaşıldı ki ayakta olan blok, 14 yıl önce ODTÜ’lü hocaların kendi geliştirdikleri ‘karbon fiber’ yöntemi ile güçlendirilmiş. Tamamen yerli bir proje olan karbon fiber yöntemini Mustafa Tümer Tan ‘tez’ çalışması olarak ortaya atmış, Prof. Dr. Güney Özcebe ise geliştirip bu blokta uygulamış. Ben de Prof. Dr. Özcebe ile konuştum, mucize yöntemle ilgili tüm merak edilenleri sordum...
#DEPREMYaşanan felaket sonrası tüm yurtta gözler depreme karşı dayanıksız binaların dönüşümüne çevrilmiş durumda… Ancak ülkemizde riskli yapıların sayısı oldukça fazla zamanımız ise oldukça dar. Bu noktada dönüşüm ile birlikte ‘güçlendirme' de hızlı bir opsiyon olabilir mi? Güçlendirme binaları büyük depremlere karşı korur mu? Binaların depreme karşı güçlendirilmesinde kullanılan yöntemler neler? Uzmanlar hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#Kahramanmaraş DepremiÖzellikle araçlarda kullanılması ile beraber difüzör önemli bir yere sahiptir. Yolda sağlıklı bir şekilde seyir edebilmek için mutlaka araçlarda yer alır. Peki, Difüzör nedir? Ne işe yarar? Difüzör hava nemlendirici nasıl çalışır detayları ile derledik.
#Sözlük5G’ye geçiş sürecine sadece bir teknoloji evrimi olarak bakmamak gerektiğine dikkat çeken Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “Tam anlamıyla dijitalleşmiş bir ülke olma yolunda atılan önemli bir adım. Vodafone olarak, 5G ihalesinin bir an evvel yapılmasını önemsiyor ve istiyoruz. 5G teknolojisinin ülkemizin dijitalleşme yolculuğunda önemli bir kilometretaşı olacağına inanıyoruz” diye konuştu.
#5GKoşma, zıplama gibi hareketler insan doğasında var olan aktivitelerdir. Bu tip konularda üstün ve yetenekli olan kişiler genelde Atletizm söz konusu olduğunda çok daha başarılı olurlar. Atletizm pek çok türe ve dala sahiptir. İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Atletizm Nedir?Sosyal medya kullanımındaki yoğun artış, fotoğraf ve video çekerken daha profesyonel ekipmanlara ihtiyaç duyulmasına neden oldu. Bu bağlamda, tripod son zamanların en sık kullanılan ürünlerinden biridir. Peki, tripod nedir ve ne işe yarar? Tripodun kullanım alanları ve fiyat aralığı nedir? Sizler için görünümü basit ama işlevi büyük olan tripod hakkındaki bazı bilgileri sıraladık.
#Tripod FiyatlarıSiyanür etkisi oldukça fazla olan kimyasal bir maddedir. Genelde altın aramak ya da bazı maddeleri ayrıştırmak için kullanılan siyanür, insan sağlığı için de oldukça tehlikeli maddeler arasında yer almaktadır. Peki, siyanür nerede ve ne için kullanılır? İşte, siyanür maddesinin kullanımı ve etkisi hakkında merak edilen bazı bilgiler
#SiyanürOyuncuların yakından tanıdığı bir marka olan Razer, yeni Razer Kishi evrensel mobil oyun kontrol cihazlarını, Razer Sila 5G Ev Router'ını, Razer Tomahawk Masaüstü Oyun Bilgisayarı'nı ve çeşitli oyun yayıncıları ve teknolojik ürün satıcıları ile iş birliği içinde oluşturulan yeni bir Razer eRacing Simulator konseptini duyurdu.
#Ces 2020İçerdiği bileşikler nedeniyle insan sağlığı için oldukça tehlikeli bir madde olan siyanür, farklı endüstri kollarında ve madencilikte yaygın şekilde kullanılıyor. Vücuda fazla miktarda alındığında etkili bir zehre dönüşen bu kimyasal bileşiğin ne olduğu, yazılı ve görsel basında yer alan haberlerin ardından merak konusu oluyor. Peki, siyanür nedir?
#Siyanür Nedir?Farklı endüstri kollarında ve madencilikte yaygın şekilde kullanılan siyanür, içerdiği bileşikler nedeniyle insan sağlığı için oldukça tehlikeli bir maddedir. Vücuda fazla miktarda alındığında etkili bir zehire dönüşen bu kimyasal bileşiğin ne olduğunu, yazılı ve görsel basında yer alan haberlerin ardından merak eden vatandaşlar, siyanürün ne olduğuna ve kullanım alanlarına dair araştırma yapıyor. Peki, siyanür nedir?
#Siyanür Nedir?Siyanür, içerdiği bileşikler dolayısıyla insan sağlığını çok ciddi tehdit eden bir hal almaktadır. Günümüzde endüstriyel alanda çokca kullanılan bir madde olan Siyanür, madenciliğinde vazgeçilmez unsurları arasında yer almaktadır. Peki, Siyanür nedir ve etkisi nasıl ifade edilmektedir? İşte, merak edilen bazı detaylar
#Siyanür“İLK plastik uçak” başlıklı haber, 27 Eylül’de sürmanşetten yayımlandı. Haberin spotunda, “Boeing’in gövdesi tamamen kompozit yani plastik malzemeden imal edilen ilk yolcu uçağı 787 Dreamliner, Japon ANA Havayolları’na Seattle’da yapılan törenle teslim edildi” deniyordu.
Orta Doğu Teknik Ünversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Güney Özcebe'nin başında olduğu akademisyenler depreme karşı yeni bir güçlendirme yöntemi buldu. Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi ve Kocaeli Üniversitesi'nin de iş birliği yaptığı çalışma ile insanları evlerinden çıkarmadan evleri güçlendirmek artık mümkün.