TÜBİTAK’ın her yaştan gökyüzü meraklısını buluşturduğu Gökyüzü Gözlem Etkinlikleri’nin yeni durağı Van oldu. Etkinliğin açılışını yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Avrupa’nın en büyük teleskobunu Erzurum’da inşa ettiklerini kaydederek “Kendi teleskobumuzla HUBBLE uzay teleskobundan daha yüksek çözünürlükte görüntü alabileceğiz” dedi. Birilerinin ellerine kaleşnikof verip dağa ölmeye göndermek istediği gençlerin ellerine teleskoplar verdiklerini ifade eden Bakan Varank, “Kandil’e eleman yetiştirilen yerde biz artık milli teknoloji hamlesinin neferlerini yetiştiriyoruz” diye konuştu.
#VanAy’ın kraterleri, binlerce ışık yılı uzaklıktaki yıldızların dansı, Satürn’ün halkaları... 3 bin yıl önce de bugün de önemli bir gökyüzü gözlem noktası olan Diyarbakır’daki Zerzevan Kalesi’nde TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi’nin düzenlediği etkinliğe katıldım. 32 teleskopun yardımıyla yıldızlar ve gezegenler arasında dolaşıp durdum.
#HürriyetArkeoloji ile astronomiyi buluşturan Diyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği, 7’den 77’ye Diyarbakırlıların büyük ilgisini çekti. Etkinlikte düzenlenen halk gününde her yaştan 5 bin gökyüzü meraklısı, Zerzevan Kalesi’ne akın ederek gökyüzü gözlemi yaptı. 4 gün süren programda teleskop gözlemleri, atölye çalışmaları ve astro sohbetler büyük ilgi gördü. Bu yıl ilk kez Anadolu’ya yayılacak etkinliğin sonraki durakları; Van, Erzurum ve Antalya olacak.
#DiyarbakırDiyarbakır Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği’nin ilk gece gözlemine Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu katıldı. Gece saatlerinde başlayan gözlem sırasında Zerzevan Kalesi ve çevresine kurulmuş teleskoplardan yıldızları, gezegenleri ve gök cisimlerini inceleyen bakanlar, gençlerle birlikte uzay gözlemi yaptı. Ayın kaybolmasıyla birlikte başlayan gözlem sabah saatlerine kadar devam etti.
#Zerzevan Gökyüzü Gözlem EtkinliğiUzayı keşfetmek insanlık için çok önemlidir. Bunun birçok sebebi bulunur. Ancak insanlık tarihine baktığımız zaman uzayı keşfetme isteği çok eski zamanlara dayanmaktadır. Şimdi bunu inceleyeceğiz ve uzayla ilgili birçok farklı bilgiyi öğreneceğiz. İşte 7. sınıf fen bilimleri uzay araştırmaları konu anlatımı.
#7. Sınıf Fen Bilimleri Uzay Araştırmaları Konu AnlatımıEvrende var olduğu 10 Nisan tarihli fotoğraf ile somut olarak kanıtlanan karadelik, çapının büyüklüğüne göre içerisine her türlü maddeyi çekebilecek güce sahiptir. Işık yılı hesabıyla çok uzaklarda yer alan karadelikler, Albert Einstein'in ‘Genel Görelilik Kuramı’yla tanımlanmaktadır. Peki, doğrudan gözlemlenemeyen ve çeşitli dalga boylarını kullanan dolaylı gözlem teknikleri sayesinde keşfedilen karadelik nedir ve kaç çeşidi bulunmaktadır? İşte, o detaylar
#KaradelikBilimsel çalışmalarının yanı sıra bilimi herkesin anlayacağı bir dille de anlatması Stephen Hawking'i dünya çapında tanınır bir isim haline getirdi. Hawking sık sık yaptığı açıklamalarla insanlığın geleceğine dair tahminlerini ve öngörülerini paylaşıyordu. İşte Hawking'in insanlığı uyardığı konular...
#Son DakikaŞili’deki ALMA Teleskobu’nu kullanan uluslararası gökbilimci ekibi, şimdiye kadar eşi benzerine rastlanılmayan bir hava olayına şahit oldu. Dünya’dan yaklaşık 1 milyar ışık yılı uzaklıkta bulunan bir galaksinin merkezinde konumlanan süper kütleli karadeliğin üzerine donmuş gazlardan oluşan yağmurlar yağdığı tespit edildi.
#UzayHayır, bir sitcom dizi repliğinden söz etmiyoruz. Evren üzerine biraz konuştuk malumunuz. Biraz da uzaydan, uzay-zaman sürekliliğinden, karışık karışık işlerden bahsedelim. Zaman yolculuğu mümkün mü? Paralel evrendeki halimiz okulu uzatmadan bitirdi mi? O zaman biz niye bitiremiyoruz? Bunlardan söz edelim! Ama tabii hepsini bu hafta bitirmeyelim, “arkası yarın”lı olsun!
#101