Ozon tabakası her yıl inceliyor ve zararlı güneş ışınları daha az filtreleniyor. Güneş ışınlarının filtrelenmesi azaldıkça cilt lekeleri, kanser ve yaşlanma sorunları artmaktadır. Yeterli güneş ışığı almanın görme, D vitamini sentezi, sedef hastalığı ve benzeri hastalıklar üzerinde olumlu etkisi vardır. Bununla birlikte, güneşe aşırı maruz kalmak yarardan çok zarar verir. Güneş, görünür ışık ve görünmez ışık yayar ve görünmez ışığı ultraviyole A, ultraviyole B ve ultraviyole C'yi içerir. Bu görünmez ışınlar ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Ultraviyole C doğrudan kansere neden olur. Bronzlaşmış cildin popülaritesi ile birlikte son yıllarda cilt kanseri görülme sıklığı artmıştır. Bunun temel nedeni insanların çok fazla güneş ışığına maruz kalmasıdır. Her yaşta ve her mevsimde güneşten korunmak gerekir. Bu sayede zararlı güneş ışınlarının zararlı etkileri azaltılmış olacaktır. Güneşe aşırı maruz kalma nedeniyle, vücut ağrılı kırmızı cilt yanıkları yaşanabilir.
#Güneş KoruyucuYaz aylarında güneş cildimize ne kadar zarar veriyorsa soğuk ve karlı havalarda da o kadar yıpratıyor. Özellikle kayak yapanlar kar yanığına karşı güneş koruyucu kullanmalı. Soğuk havanın oluşturduğu tahriş ve kuruluğa karşı ise önlem alınmalı. Dermatoloji, Veneroloji ve Kozmetoloji Uzmanı Prof. Dr. Emel Güngör, kış aylarında sağlıklı bir cilde sahip olmak için yapılması gerekenleri anlattı.
#Cilt BakımıCilt yanığına sadece yaz güneşi neden olmuyor. Kayak yaptığınız günün sonunda aynaya baktığınızda yüzünüzün yandığını, hatta güneşe bağlı lekelenmeler oluştuğunu görürseniz şaşırmayın. "Kar yanığı", karın yansıttığı güneş ışınlarının etkisiyle gelişiyor. Kış tatilinden ciddi güneş yanıkları ve lekelerle dönmek istemiyorsanız, koruyucu ürünlerden destek almayı ihmal etmeyin... Hatta 2-3 saatte bir tekrar sürün. Dudaklarınızı da korumayı unutmayın!
Eski eşi Kanye West ile iki kız ve iki erkek çocuğu olan Kim Kardashian, oğullarından birinin vitiligo rahatsızlığına sahip olduğunu açıkladı. Vitiligo, pigment kaybına yol açarak beyaz lekelerin oluşmasına neden olan bir hastalık. Son dönemde ise vitiligo vakalarının arttığı gözlemleniyor. Peki vitiligo neden oluşuyor? Ülkemizde görülme sıklığı nedir? Doç. Dr. Aslı Tatlıparmak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#SağlıkSon dönemde meteoroloji bültenlerinde ve hava takip uygulamalarında sıklıkla karşımıza çıkan bir kavram var: UV indeksi. Özellikle içinde bulunduğumuz yaz aylarında UV indeks değerini kontrol etmeden dışarı çıkmamak gerekiyor. Peki UV indeksi altında gördüğümüz sayılar ne anlama geliyor?
#SağlıkDepremde hayatta kalma mücadelesi için kritik saatler devam ediyor. Normal hava koşullarında enkaz altında kalan bir kişinin 3 gün yani 72 saate kadar kurtarılabildiği biliniyor, hatta geçmişte yaşadığımız diğer depremlerde bu saatlerden sonra bile yaşanan onca mucizeye tanık olduk ama soğuk havalarda durum daha farklı. Hipotermi gibi soğuk hava kaynaklı problemler de önemli birer tehdit unsuru oluşturuyor. Peki, soğuğa bağlı risklere karşı hem depremzedeler hem de arama kurtarma çalışmalarında yer alanlar nasıl korunabilir?
#Kahramanmaraş Depremİstanbul'un Şişli ilçesinde iki yaşındaki Seyfcan isimli bebeğe sigara basarak ve döverek eziyet ettiği iddiasıyla 12 yıl 6 aya kadar hapis istemiyle yargılanan Suriyeli Delil İbrahim'in tahliyesine karar verildi. Dosyaya ulaşan adli tıp raporunda, bebekteki 'lezyonların sigara yanığı sonucu oluştuklarının kesin olarak söylenemeyeceği' belirtildi. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı avukatı ise 'Rapor aradan süre geçtiği için gerçeklerle bağdaşmamaktadır. Sanığın cezalandırılmasını istiyoruz.' dedi.
#ŞişliUltraviyole ışınlarının karlı ve buzlu zeminlerden yansıması kar körlüğüne (fotokeratit) yol açtığını söyleyen Doç. Dr. Aylin Kılıç, “Nasıl güneş tutulmasında güneşe bakmak zararlıysa, karda çıplak gözle, koruyucusuz vakit geçirmek de göz sağlığı açısından risklidir” dedi.
#Doç. Dr. Aylin KılıçAfyonkarahisar'da okul bahçesinde kar topu oynarken, vücutlarının çeşitli bölgelerinde yanıklar oluşan 9 çocuktan Berat Sardoğan'a bacağından alınan deri ile doku nakli gerçekleştirildi. Gelen son dakika haberine göre, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Uygulama Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nden Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Alpagan Mustafa Yıldırım, çocuklarda oluşan yanıkların herhangi bir kimyasal madde yanığı olamayacağını belirterek, "Buza düşmeye ve çarpmaya bağlı travma veya birbirlerine buz parçası atmaları sonucu oluşan yaralar olduğunu düşünüyoruz" dedi.
#AfyonkarahisarKış mevsiminin vazgeçilmez aktivitesi olan kış sporları, meraklısı için büyük zevk. Bu mevsimde tatilinizi geçirebileceğiniz yerlerin başında da tabii ki kayak merkezleri geliyor. Ancak kış sporları yaparken fiziksel olarak korunmak kadar yüz ve gözleri korumakta fazlasıyla önemli. Gözlerinizi kış sporlarına hazırlayacak 6 basit yöntemi Op. Dr. Hakan Kahraman açıklıyor.
#Genel SağlıkSoğuk hava ve sert rüzgar bebekleri birçok sağlık sorunu ile karşı karşıya bırakabiliyor. Bu yüzden bebeklerin nasıl giydirileceği çok önemlidir. Özellikle küçük bebeklerin çok kolay ısı kaybedebilecekleri için soğuğa karşı daha dikkatli olunması gerektiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nermin Tansuğ kış aylarında bebeklerin nasıl giydirilmesi gerektiği ile ilgili bilgi verdi.
#Soğuk HavaGüneş gözlüğü kullanmadan uzun süre karlı ve buzlu zeminlere bakmak, korneada güneş yanığı oluşturarak kar körlüğüne sebebiyet verebilir. Bu nedenle göz sağlığını riske atmamak için kış mevsiminde de güneş gözlüğü kullanmak çok önemlidir.
#Kış Sporları Yaparken Güneş Gözlüğü KullanınHer öğrencinin dört gözle beklediği sömestr tatili yarılanmak üzere... Planlar tatil gelmeden yapılmıştır ama bizim yine de “Şu kısacık değerli tatilimde ne yapsam?” diyenler için önerilerimiz var. İşte size konserden sinemaya, sergiden kitaba, tiyatrodan kardan adama kadar etkinlik rehberi.