Günde yaklaşık 100, yılda ise 35 bin genç insana bağırsak, meme ve mide gibi daha çok ileri yaşlarda görülen kanser teşhisi konuyor. Kolorektal kanser uzmanı ve cerrah Dr. Haney Youssef, hastalığın 50 yaş altında daha yaygın hale gelmesinin 5 önemli nedenini anlattı.
#Kolorektal KanserGünde yaklaşık 100, yılda ise 35 bin genç insana bağırsak, meme ve mide gibi daha çok ileri yaşlarda görülen kanser teşhisi konuyor. Bilim insanları, tıbbi olarak 50 yaşın altındaki yetişkinleri vuran hastalık olarak tanımlanan gizemli erken başlangıçlı kanser 'salgınının' nedenini saptamak için çabalıyor. Kolorektal kanser uzmanı ve cerrah Dr. Haney Youssef, hastalığın 50 yaş altında daha yaygın hale gelmesinin 5 önemli nedenini anlattı.
#Kolorektal KanserGaller Prensesi Kate’in, 42 yaşında olmasına rağmen kanser olduğunu ve kemoterapi gördüğünü açıklaması, 50 yaş altında olup bu hastalığa yakalananların sayısındaki önemli artışı bir kez daha gündeme getirdi. Birmingham Üniversitesi’nden kanser uzmanı Shivan Sivakumar, 50 yaşın altındakiler arasında gerçek bir ‘salgın’ olduğunu açıkladı. Peki hangi kanser türlerinde artış var? Ülkemizdeki kanser oranı nasıl? Kansere karşı hangi önlemleri almak gerekiyor? Doç. Dr. Nilay Şengül, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkRusya ve Ukrayna arasındaki savaşın 58’inci gününde gözler Rusya’nın ele geçirdiğini açıkladığı Mariupol şehrinde. Şehirdeki önemli endüstriyel tesislerin ve sivillerin durumu endişe yaratırken Savunma Bakanını başarısından dolayı kutlayan Putin’in fotoğrafı da tartışma yarattı. Fotoğraftaki detayları inceleyen uzmanlar kritik gerçeği işaret etti…
#Putinİlk öykü kitabı ‘Erkeklere Her Şey Anlatılmaz’da kadınlığın binbir türlü haline yakından bakan Buket Arbatlı, “Kadınları daha katmanlı buluyorum. Sevinçleri, mutsuzlukları, kıskançlıkları, yaptıkları, yapmak istedikleri, kötülükleri, küçük sırları, hırsları, öfkeleri ve sonsuz affetme yetileriyle... Erkekler böyle değil. Kadın psikolojiyse erkek matematik. İkiyle ikiyi çarptığınızda beş çıkmayacağını biliyorsunuz. Bu nedenle yazara numara yapma imkanı vermiyor erkek kahramanlar” diyor.
#Erkeklere Her Şey Anlatılmazİletişim Yayınları tarafından yayımlanan, Sibel Öz imzalı ‘Oyuncu’ kitabı, can verdiği karakterlerin hemen hepsiyle gönülleri kazanan Adile Naşit’in yaşam öyküsünü anlatıyor. Öz, eserinde Naşit’in sinema sektörünün katı yıldız sisteminde nasıl yıldızlaştığını da gözler önüne seriyor.
#Adile NaşitYıllarca kanser üzerine bilimsel araştırmalar yapan Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Ana Bilim Dalı eski Başkanı Prof. Dr. Ekrem Müftüoğlu, başta Güneydoğu kentleri olmak üzere Türkiye'nin çeşitli kentlerinden gelen hastaları sağlığına kavuşturdu.
#Prof. Dr. Ekrem Müftüoğluİstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Onkoloji Enstitüsü’nden Dr. Yavuz Dizdar, son dönemde artan kanser vakalarında endüstriyel yoğurdun etkisinin ilk sırada olduğunu söyleyerek uyarıda bulunmuştu. Ulusal Süt Konseyi (USK) Başkanı Harun Çallı, endüstriyel yoğurdun kanser yaptığı iddiasına ilişkin, "Yoğurt sadece süt ve yoğurt mayasıyla üretilmektedir. Bunun ötesinde yoğurda herhangi bir katkı maddesi koymak yasalara aykırıdır, yasaktır, suçtur." ifadesini kullandı.
#YoğurtDünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) önceki gün açıkladığı, “Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etler kanser yapıyor” açıklamasına Nobel Ödülü sahibi Alman biliminsanından itiraz geldi. Tümör virüs bilimi alanındaki çalışmalarıyla 2008 yılında Nobel Ödülü’nü alan Alman Kanser Araştırmalar Merkezi’nden (DKFZ) Harald zur Hausen, WHO’nun açıklamasını “genelleme“ olarak nitelendirdi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) önceki gün açıkladığı, “Sucuk, salam, sosis gibi işlenmiş etler kanser yapıyor” açıklamasına Nobel Ödülü sahibi Alman biliminsanından itiraz geldi. Tümör virüs bilimi alanındaki çalışmalarıyla 2008 yılında Nobel Ödülü’nü alan Alman Kanser Araştırmalar Merkezi’nden (DKFZ) Harald zur Hausen, WHO’nun açıklamasını “genelleme“ olarak nitelendirdi.
Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) yayınladığı rapora göre; 2012 yılında yaşanan 14 milyon kanser vakası, 20 yıl içinde 22 milyon’a ulaşacak. Önceki gün yayınlanan rapordaki kötü haber bununla da kalmıyor. Aynı dönem içinde dünyada kanserden ölen 8.2 milyon hasta sayısı 2030’da 13 milyon’a çıkacak.
#Kanser