Nick ve Rachel Samuel çiftinin 18 aylık oğulları Robin Samuel, uzun bir süredir çocukluk çağı kanserleri arasında en ölümcüllerinden biri olan nöroblastom ile mücadele ediyor. Doktorlar, küçük Robin’e yüzde 40-60 oranında hayatta kalma şansı veriyor. Vücutta sempatik sinir dokularının bulunduğu yerlerde ortaya çıkan bu kanser hem dünyada hem de ülkemizde artıyor. Peki nöroblastom neden ortaya çıkıyor? Nasıl belirtiler gösteriyor? Hangi yaş grubu daha riskli? İşte Robin Samuel'in yaşadıkları ve hastalıkla ilgili uzmanların uyarıları…
#SağlıkDünyada her yıl yaklaşık 1 milyon 300 bin kadının meme kanseri olduğu varsayılıyor. Yaşla birlikte meme kanserinin görülme sıklığı da artıyor. Her 8 kadından birinin yaşamının bir bölümünde memesinde kanser odağı geliştiğini belirten Genel Cerrahi Uzmanı Dr. Kemal Raşa, “Kulaktan kulağa dolaşan şehir efsaneleri ve magazinsel yaklaşımlarla bu hastalığın ciddiyeti hafifletiliyor. Deodorant, doğum kontrol hapları ve balenli sütyen kullanımı meme kanseri riskini artırmıyor!” dedi.
#Kemal RaşaSağlık Bakanı Recep Akdağ, dünyada yaşanan kanser artışına paralel olarak, Türkiye’de de kanser vakalarında artış gözleneceğini belirterek, ”Erken tanı-tarama çalışmaları çerçevesinde, Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri kurulmakta olup, bu yıl içinde kurulmamış ilimiz kalmayacaktır” dedi.
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, dünyada yaşanan kanser artışına paralel olarak, Türkiye'de de kanser vakalarında artış gözleneceğini belirterek, "Erken tanı-tarama ?alışmaları ?er?evesinde, Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezleri kurulmakta olup, bu yıl i?inde kurulmamış ilimiz kalmayacaktır" dedi.
Antik Roma’nın en önemli hekimlerinden olan ve eczacılığın babası sayılan Galen’in 2 bin yıldan bu yana aktarılan şifa reçeteleri araştırma konusu oldu. Bergama’da köylülerle görüşen akademisyenler, bu kadim reçetelerin sırrını çözüyor...
#Ege ÜniversitesiHerne’de yaşayan lenf kanseri hastası Süleyman Şentürk için 25 Şubat’ta doku tipleme kampanyası başlatıldı. Bu tür hastalıkların herkesin başına gelebileceğini belirten Şentürk, “Hep birlikte bu işin üstesinden geleceğimize inanıyorum” diyerek herkesi kampanyaya katılmaya davet etti.
#Süleyman ŞentürkDünyayı değiştiren Covid-19 virüsünün çeşitli varyantları hâlâ aramızda dolaşırken bilim insanları da gelecekteki pandemilere hazırlık yapıyor. Uzmanlar, 'İspanyol gribi' olarak da bilinen 1918 gribinde hayatını kaybedenlerin kemiklerinin önümüzdeki yıllarda yaşanacak salgınlarda kimlerin en ağır etkileneceğine dair ipuçları verebileceğini düşünüyor. İşte gelecekteki pandemide kimlerin hedef grubunda olduğunu araştıran bilim insanlarının ilginç çalışması...
#PandemiMilli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Buna göre öğrencilerin beslenmelerini rahat yapabilmeleri için okullarda teneffüslerden biri en az 20 dakika olacak.
#Milli Eğitim BakanlığıTüm Türkiye’nin bir tekel bayisinde iki kişinin öldürülmesini dehşetle izlediği Esenyurt, daha önce de birçok asayiş haberiyle geldi gündeme. Kimi zaman kaçak göçmenlerin çıkardığı vukuatlara kimi zaman da çete hesaplaşmalarına sahne oldu. Biz de Afrika ve Ortadoğu’dan gelen göçmenlerin ilk tercihi olan İstanbul’un bu en kalabalık ilçesinin röntgenini çektik... Hatta Esenyurt Meydanı’nda röportaj yaptığımız sırada Gamze Çağlan’ın çantasının bir kişi tarafından kapkaç yapıldığına şahit olduk. Gecekondularla lüks rezidansların iç içe bir hayat sürdüğü Esenyurt, kozmopolit yapısı ve yabacıların fazlalığı nedeniyle ABD’nin Los Angeles kentine atıfla ‘Esencılıs diye anılıyor.
#EsenyurtOcak ayında yakalanan mafya babası Matteo Messina Denaro'nun yakalandığı operasyonla ilgili dikkat çeken detaylar ortaya çıktı. Denaro'nun ablasının yazdığı bir not sayesinde yakalandığı öğrenilirken 67 yaşındaki Rosalia Messina Denaro gözaltına alındı.
#Rosalia Messina DenaroSadece Türkiye değil dünya genelinde Omikron’un önceki varyantlara göre daha bulaşıcı olmasına rağmen öldürücü etkisinin düşük olması nedeniyle, ‘Virüs eski gücünde değil’ diyerek normale dönüş anlamında oldukça iyimser bir hava hâkim. Ancak uzmanlar yeni varyantların gelişebileceğine ve dahası pek fazla önemsenmeyen ‘Uzun COVID’in yaratabileceği tehditlere karşı uyarıyor. Öyle ki ‘Uzun COVID’in kalıcı olabileceğini gösteren araştırmalar var. Uzun COVID’e ne sebep oluyor? Neden bazı insanlar COVID-19 etkilerini uzun süre taşıyor? Korunmanın bir yolu var mı? Sordum...
#Covid-19Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Cumhurbaşkanlığı seçimi gecesi yaşananları anlattı. Bu konuda hazırladığı belgeseli izleten İnce, “Bunu ne için yaptım biliyor musunuz? Bu kayıt altında olsun da bu vicdansızlardan bu millet bir gün hesap sorsun diye yaptım. Bana niye gittin ayrı parti kurdun diyenlere bu belgeseli izletin. Bunu izletin ki ibret alsınlar” dedi. İnce, "CHP Genel Başkan Yardımcısı, Halk TV Genel Müdürüne telefon açıyor, Muharrem İnce’yi bu kadar gösterme diyor, nasıl sırtımdan hançerliyorlar görüyor musunuz?” dedi.
#Memleket PartisiCovid-19 mutasyona uğrayarak hayatımızdaki varlığını sürdürmeye devam ediyor. Geliştirilen aşılar salgının hızını kesse de farklı etkenler nedeniyle aşının da koruyamadığı vakalar mevcut. Peki kimler aşıya rağmen risk altında ve bu insanlar nelere dikkat etmeli?
#COVID-19Sonbaharın yüzünü göstermesiyle her yıl olduğu gibi bitki çaylarına talep artmaya başladı. Koronavirüs, grip gibi hastalıklara karşı kendini korumak isteyen, fazla kilolarından kurtulmaya çalışan soluğu aktarların kapısında alıyor. Ancak şifa niyetine tüketilen ve masum gibi görülen bitki çayları organ kaybından ölüme kadar çok ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor. Uzmanlar, "Biri 100 defa içer hiçbir problem olmaz, başkası ilk içişinde karaciğer nakline gidecek kadar şiddetli organ hasarı yaşayabilir" uyarısıyla bitki çayları konusunda dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı...
#Bitkisel ÇaylarTedarik krizi nedeniyle sıkıntılı günler geçiren İngiltere'de şimdi de diş hekimi kıtlığı başladı. Dişçi randevularında büyük bir yığılma yaşanırken diş hekimleri ise para kazanmak için Ulusal Sağlık Sistemi'nden gelen randevular yerine özel randevulara öncelik vermek zorunda kaldıklarını söylüyor.
#İngiltereTürkiye’de koronavirüs salgınına ilişkin hazırlanan belgeselde yer alan iddialara ilişkin RD GLOBAL- INVAMED’den yapılan açıklamada, "Şirket amaçlarımız dahilinde, sadece Ar-Ge faaliyetleri ve tıbbi cihaz üretimi yapılmakta, bu sebeple herhangi bir şekilde son kullanıcı olan kamu hastanelerine ve özel hastanelere satış yapılmamaktadır. Şirketlerimizin hiçbirinde, Sayın Mehmet Soylu’nun ortaklığı bulunmamaktadır." denildi.
#KoronavirüsGüney Amerika ülkesi Peru, salgının başında pek çok ülkeden önce tedbirler aldı, hatta biraz tuhaf önlemler de tercih etti. Ancak şimdilerde ülke, mezarlıklarda yer bulamayacak kadar zor bir süreçten geçiyor. Ülkede resmi ölü sayısı, hükümetin incelemeleri sonucunda yaklaşık üç kat yükseltildi. Orada yaşayan Türklerden de görüşler alarak Peru’daki son durumu mercek altına aldık...
#Peru