Meme kanseri, dünya genelinde kadınlar arasında en yaygın kanser türü olarak kabul ediliyor ve bu hastalığın erken teşhisi ve kişiye özel tedavi yöntemleri ile kontrol altına alınması mümkün hale gelebiliyor. AstraZeneca Türkiye Ülke Başkanı Ecz. Serkan Barış ve Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem, doğru ve zamanında tanı ile tedaviye başlamanın hastaların tedavi sürecindeki başarısı için kritik olduğunu vurguluyor.
#Sponsorlu İçerikKadın sağlığı konusunda son yıllarda birçok farkındalık çalışması yürütüldü. Meme kanseri için “pembe kurdele”, rahim ağzı kanserine karşı aşı çalışmaları, kadınlara düzenli ve ücretsiz tarama yapan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Danışmanlığı Merkezleri bunlardan bazıları. Ancak eğitimli kesimde dahi sağlık kontrollerine yeterli özenin gösterilmediği görülüyor.
#Kadın SağlığıTürkiye Sigorta Basketbol Süper Ligi’nin ana sponsoru Medicana, 1-7 Nisan Kanser Haftası’na dikkat çekmek için ünlü basketbolcuları onkoloji hastalarıyla bir araya getirdi. Bu kapsamda Darüşşafaka Lassa’dan Berk Demir, Fenerbahçe Beko’dan Emre Ekşioğlu ve Galatasaray Ekmas’tan Göksenin Köksal hastaları ziyaret ederek, forma hediye etti.
#BasketbolKüresel çapta başlıca ölüm nedenlerinden biri olan kanserin önlenmesi ve tedavisinde önemli ilerlemeler sağlanmış olmasına rağmen Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) verilerine göre 2022 yılında görülen 19 milyon kanser vakasından yaklaşık 10 milyonu ölümle sonuçlandı.[1] Bu nedenle AstraZeneca olarak kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarmak vizyonu ile çalışıyoruz.
#Sponsorlu İçerikMeme kanseri tedavisi sürecimi anlattığım ve röportajlarla desteklemeye çalıştığım yazı dizisinin son gününü ruhsal ve bedensel beslenmeye ayırmak istiyorum. Çünkü bu süreçte bir kez daha gördüm ki, ‘Komşumuza iyi geldi, sen de şunu ye’ lobisi çok güçlü. Elbette haklı oldukları noktalar da var. İnsan, ‘Belki iyi gelir’ umudu ile hepsini de denemek istiyor ama tersi de mümkün, iyi gelmeyebilir. İstedim ki, kulaktan dolma bilgi ile değil de tedavi sürecinde beslenmenin önemini ve kansere yakalanmamak için neler yapılması ve dahası ruhu nasıl beslemek gerektiğini uzmanlar anlatsın.
#Meme KanseriGenel olarak kanser çeşitlerinde en önemli durum; erken tanı ve erken müdahaledir. Bu vaziyetin önemi fark edildiğinden KETEM kurulmuştur. Kanser incelemeleriyle ilgili olan bu merkez konusunda pek çok aklına sorular takılmaktadır. Peki ketem nedir, görevleri nelerdir? Ketem randevusu nasıl alınır? İşte, merak edilen tüm detaylar.
#Ketem NedirGenel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Can Başaran, “Meme kanserinde farkındalık için tarama yaptırmayı ihmal edersek, biz hassas davranmazsak; unutmayalım ki kanser ayrım yapmaz, herkese eşit davranır” diyerek muayenenin ve erken tanının önemine dikkat çekti. “Ekim Ayı Meme Kanseri Farkındalık Ayı” sebebiyle bir araya geldiğimiz Op. Dr. Can Başaran, günümüzde hala birçok kadının da korkuları yüzünden hastalığını saklamaya çalıştığını da anlattı.
#BursaBayburt'ta Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi'ne (KETEM) giden R.Ç. (34), tartıştığı temizlik görevlisi Zehra Erdemir'i (40) bıçaklayarak öldürdü. Aynı bıçakla Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu'nda çalışan Süleyman Alan'ı (47) da ağır yaralayan R.Ç. gözaltına alındı.
#Kanser Erken Teşhis Tarama Ve Eğitim MerkeziSağlık Bakanlığı ve KETEM (KANSER ERKEN TEŞHİS, TARAMA VE EĞİTİM MERKEZİ) tarafından son yıllarda kanser tarama programı içine alınan Ulusal HPV-Smear Tarama Programı sonrasında kadınlarda rahim ağzı (Serviks) kanserine karşı farkındalık artmış ancak bunun yanında bilgi eksikliği ve ne yazık ki bilgi kirliliği nedeni ile kaygı da artmıştır. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Ali İrfan Güzel, HPV ile ilgili merak ettiklerimizi yanıtlıyor.
#Hpv