Erkek dünyasında yaşadığımızdan, bugün günlük hayatta kullandığımız birçok icadın bir kadına ait olduğunu çok iyi bilmeyiz. Bir şeyleri keşfetmek kadına özgü değildir gibi bir algı vardır. Oysa birçok alanda dönüm noktası olan pek çok icat kadınlar tarafından yapılmıştır. İşte bunlarda sadece birkaçı.
#Kadınların Yaptığı İcatlarKadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, Türkiye'de başarılı kadın girişimci sayısının her geçen gün arttığını belirterek, "Girişimci kadınların ürettikleri projeler, hayata yenilik, ülke ekonomisine katkı sağlarken tüm kadınlar için de ayrıca motivasyon kaynağı oluyor." dedi.
#KADEMTurkcell Geleceği Yazan Kadınlar 2019 Ödül Töreni’nde konuşan Emine Erdoğan, parlak fikirlerin cinsiyetle ilgisinin olmadığını vurguladı. Erdoğan, “Bilgisayar ya da teknoloji dediğimizde akla önce erkekler geliyor. Erkekler bu alanın kurucusu, kadınlar ise tüketicisi gibi bir algı var. Oysa parlak fikirlerin ve icat etmenin cinsiyeti yoktur” dedi.
#GazetehaberleriCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, teknolojiyi tasarlamanın sadece belli bir şehirli zümreye ait imtiyaz alanı olmaktan çıktığını belirterek, "Fikri olan, kendine güvenen her kadın, dünyanın geleceğine katkıda bulunabileceğini görüyor. Umuyorum, ülkemizin tüm kurumları, kadın zekasını işlerine katmada yarışır hale gelirler. Çünkü büyük başarılara imza atmanın tek yolu budur. Şu bir gerçek ki bizi, dünyada kadın ruhunun daha etkin olacağı bir gelecek bekliyor." dedi.
#Emine ErdoğanGeçmişten bugüne süregelen cinsiyet eşitsizliğine rağmen tarih boyunca kadınlar bilim alanında çok sayıda başarıya imza attı. Matematikteki yeteneğiyle dikkatleri üzerine çeken Ada Lovelace, "dünyanın ilk bilgisayar programcısı" olarak biliniyor. Radyoaktivite alanında yaptığı çalışmalarla çığır açan Madam Curie, "Nobel Ödülü alan ilk kadın" olarak tarihteki yerini aldı. HIV'in AIDS hastalığına yol açtığını keşfeden Fransız bilim kadını Barre-Sinoussi, çalışmalarıyla bilim tarihinde önemli izler bıraktı. Ancak Birleşmiş Milletler verileri dünya genelinde araştırmacıların "yüzde 30'undan azının" kadın olduğunu ortaya koyuyor. BM, 2015'te kadın ve kız çocuklarının bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarındaki çalışmalara katılımını teşvik etmek amacıyla 11 Şubat tarihini "Uluslararası Bilimde Kadınlar ve Kız Çocukları Günü" ilan etti.
#Bilim Dünyasında KadınlarNASA Hubble kadrosuna kabul edilmiş ilk ve tek Türk bilim insanı olan Prof. Dr. Feryal Özel, Mardin’de bilim okumak isteyen liseli kız öğrenciler için kurulan ‘Kız Kardeşler Laboratuvarı’nı ziyaret etti. Öğrencilerin hem uzayla hem de uzayı araştıracak kariyere giden yollarla ilgili sorularını yanıtladı.
#NASAMerakla beklenen kitaplar listelerinin gediklilerinden ‘Dünyanın Sonundayız’, nihayet Türkçede. Üç kitaplık seriyi bu eseriyle başlatan Lidia Yuknavitch ile kitabın çevirmeni Tülin Er konuştu: “Sevgililerimizi, eşlerimizi, çocuklarımızı sevdiğimizi söylediğimiz kadar içten biçimde gezegeni de seversek neler olabilir? Kendimize anlattığımız hikâyeler her şeydir.”
#Roman