Güncelleme Tarihi:
Araba silecekleri
Yağmurlu ve karlı havalarda arabaların ön camlarını temizleyip, görüşü düzelten ilk araba sileceğini 1903 yılında Mary Anderson yaptı. Ancak o dönemde bu silecekler otomatik değil elle çalıştığında sürücüler bunun tehlikeli olduğunu düşünüp üzerinde pek durmadılar. Daha sonra bir başka kadın mucit olan Charlotte Bridgwood bu sileceklerin otomatik olanlarını yapsa da yeterince dikkate alınmadı. Ancak patent hakkının dolmasıyla birlikte herkes bu icadın değerini birden anladı ve ilk olarak Cadillac arabalarında kullanıldı. Daha sonrasında ise tüm arabalarda olan bir özellik haline geldi.
Bulaşık makinası
Hizmetçilerinin işini kolaylaştırmak adına yaptığı mucitle hepimizin hayatını kurtaran Josephine Cochrane, bulaşık makinasının patentini aldığında henüz 1886’ıydı. Yüksek su basıncı, döner bir tekerlek, ısıtıcı ve raflarıyla tastamam bir bulaşık makinası yaratan Cochrane, o dönemde tasarımını kendisi kullanmamış olsa da dönemin hizmetçilerinden ve şimdinin kadınlarından hala dua alıyor.
Hata silici
Hayatımız bu derece dijital değilken ve daktilolarda da ‘Sil’ tuşu olmadığından bir hata yapıldığında yapılan iş çöp oluyor ya da üzeri tire ile geçiliyordu. Bu durumdan şikayetçi olan sekreter Bette Nesmith Graham’ın aklına bu durum için harika bir fikir geldi. Yazının üzerini silmek! Kendi mutfağında hazırladığı gizli formülünü uzun süre kimseyle paylaşmadıysa da 1958 yılında patentini aldı ve bu patent 1979 yılında Gilette firmasına 47,5 milyon dolara satıldı.
Bilgisayarlar
Bilgisayarların mucidi olarak hepimiz Alan Turing ismine aşinayızdır ancak öncesinde Grace Hooper vardır. Hooper ve Howard Aiken 1944 yılında Harvard için Mark 1 bilgisayarını üretti ve kadın mucidimiz yazı dilini bilgisayar koduna dönüştüren ilk yazılımlardan birini yazdı. Biro da büyüklüğünde ve 5 ton ağırlığındaki bu bilgisayarın arasına giren güvelerin temizlenmesi işleminden ilham alarak ‘bug’ ve ‘debugging’ gibi bilgisayar dilinde ‘hata’ anlamına gelen terimleri ilk olarak o kullandı. 1959 yılında COBOL projesinde yer alarak tarihe Dünya’nın ilk moder programlama dillerinden birini de hediye eden ekibin içinde yer aldı.