Kadınlarda yumurtlama dönemi adet döngüsünün tam ortasında gerçekleşen bir durumdur. Bazı kadınlarda yoğun hissedilirken bazı kadınlarda hissedilmez. Adet döngüsü kadınlarda 21 ve 35 günde bir gerçekleşir ve tam ortasında da yumurtlama dönemi gerçekleşir. Kadınlarda yumurtlama döneminin nasıl anlaşılacağı ve nasıl hesaplandığı hakkında ayrıntıları derledik.
#Kadınlarda Yumurtlama DönemiYumurtlama dönemi, tüm kadınlar için yumurtalama dönemi önemli olsa da anne olmaya hazır hisseden ve bunun için bazı olasılıkları değerlendiren kadınlar için ayrı bir önem taşır. Hamile kalmak için yumurtlama dönemi hesaplanır ve o dönemlerde çocuk yapma olasılığı yüksek olduğundan bazı önlemler alınır ya da ilişki tarihleri belirlenir. Peki, yumurtlama dönemi dışında hamile kalınır mı? İşte kadınların merak ettiği sorulardan yumurtlama dönemi hakkında merak edilenler…
#Yumurtlama DönemiRahim duvarının incelmesi, adet dönemi boyunca her kadında gerçekleşen bir durumdur ancak bazen adet döneminin sona ermesine rağmen rahim içi duvarı kalınlaşma sürecine girmez. Rahim duvarı inceliği olarak adlandırılan bu problem, hamile kalmaya engel olmasa da embriyonun rahim içine tutunamamasına ve dolayısıyla kişinin gebeliğini sürdürme konusunda olumsuz sonuçlarla karşılaşmasına yol açabilir. Gebeliğin sağlanabilmesi ve doğuma kadar sağlıklı bir şekilde devam ettirilebilmesi için rahim duvarının 7 mm’den kalın olması gerekir.
#RahimGünümüzde çocuk sahibi olma ihtimallerinin sağlık sorunları veya ilerleyen yaş nedeniyle olumsuz etkilenmesini önlemek isteyen birçok kadın, yumurta dondurma seçeneğine başvuruyor. Peki bu nasıl bir süreç? Kadınlar hangi gerekçelerle bu kararı alıyor? Bu soruları ve daha fazlasını uzmanlara ve yumurtalarını donduran ya da dondurmayı düşünen kadınlara sorduk...
#Yumurtalık DondurmaOp. Dr. ÇiğdemKaras, hamile kalmaylailgili bilgiler verdi. Kadınlarınkendilerine sıklıkla sorduklarısoruları cevaplayan Op. Dr. ÇiğdemKaras, “35 yaş altındaysanız 12ay, 35 yaş üstündeyseniz de 6ay denemeniz sonucu hamilekalamadıysanız, doktorabaşvurmanız gerekir”dedi.
#1Kadın vücudu her ay regl kanaması görerek yenilenmeye ve harekete geçmeye başlamaktadır. Kadınlar hormon testi sayesinde hamilelik için uygun zamanı da bu şekilde takip etmektedir. Kadınlarda hormon testi regl dönemine takiben ya da idrar ile beraber yapılmaktadır. Çok kolay ve pratik olan bu hormon testini kişiler kendileri de yapabilmektedir. Çıkan sonuçlara göre hormon düzeyi ve yumurtlama zamanları da öğrenilmektedir. Kadınlarda hormon testi ne zaman ve nasıl yapılır ile adetin kaçıncı günü yapılır ayrıntıları ile derledik.
#Kadınlarda Hormon TestiKadınlarda adet; ergenlik döneminden menopoz dönemine kadar her ay gerçekleşen vajinal bir kanamadır. Menstüasyon, adet ya da regl olarak da adlandırılmaktadır. Bu adet döneminde gerçekleşen kanama süresi her kadında değişiklik göstermektedir. 21 gün ile 35 günde bir şeklinde olmaktadır. Kadınlarda bulunan rahmin adet kanaması ile gebeliğe hazırlanmasıdır. Kadınlarda adet ile ilgili merak edilen detaylar.
#KadınKasığın herhangi bir noktasında meydana gelen ağrılar, kadınlarda genel olarak kistler üzerinden yaşanan bir sorundur. Böylece sol kasıkta ağrı sol yumurtalığa ve sağ kasıkta ağrı sağ yumurtalık işaret eder. Peki kadınlarda sağ ve sol yumurtalık ağrısı neden olur ve nasıl geçer? Hangi doktora ve bölüme gidilir? Kadınlarda sağ ve sol yumurtalık ağrısı üzerine detaylar.
#Kadınlarda Sağ Ve Sol Yumurtalık AğrısıBebek sahibi olmak isteyen çiftler, hamilelik şansını artırmak için bazı yöntem arayışlarına girerler. Daha hızlı hamile kalmanın kesin bir yolu olmasa da şansınızı artırabilecek bazı adımları takip etmeniz gerekebilir. Peki, en kolay nasıl hamile kalınır? İşte daha hızlı hamile kalmak için uygulanabilecek yöntemler...
#Nasıl Hamilel KalınırBirçok kadın Covid-19 aşısı yaptırdıktan sonra adet düzensizlikleri yaşadıklarını dile getiriyor. Menopoza mı girdim acaba diye düşünenler bile var ama bilimsel olarak aşı ile adet düzensizliği arasında bir bağ olduğu kanıtlanmış değil. Hem arkadaşlar arasında hem de sosyal medyada geniş şekilde yer alan ve kafalarda soru işareti bırakan bu konuyu uzmanlarımızla konuştuk
#Covid 19İnfertilite ya da halk arasında bilinen adıyla kısırlık günümüzde pek çok çiftin yaşadığı bir sorun haline geldi. Hem kadın hem de erkekte görülebilen infertilite için yaş ve gen faktörü oldukça önemlidir. Peki, İnfertilite (Kısırlık) nedir, nasıl teşhis edilir? İşte infertilite belirtileri, nedenleri ve tedavisi hakkında bilgiler...
#İnfertiliteHer ay düzenli periyodlarla olması gereken adet döneminde kimi zaman bazı gecikmeler yaşanabilir. Mevsimsel, stresten adet gecikmeleri en sık rastlanan nedenlerden olsa da uzun süreli adet gecikmelerinin altında polikistik over sendromu gibi problemler yatabilir. Bu sebeple mutlaka bir uzmana danışmakta fayda vardır. Peki, Adet gecikmesi neden olur? İşte, adet düzensizliğinin en belirgin nedenleri…
#Polikistik Over SendromuMenopoz her kadının belli bir yaştan sonra karşılaştığı hormonal durumdur. Kadınların bu süreçte halk dilinde bilinen şekliyle adetten kesilmesi sonucu bazı belirtiler ortaya çıkar. Yumurtlama döneminin sonlandığı menopozda vücutta bazı değişimler görülmektedir. Peki, menopoz belirtileri nelerdir, kaç yaşında başlar? İşte menopoz ile ilgili tüm merak edilenler…
#MenopozSağlık önemsenmesi ve temel sağlık bilgilerinin bilinmesi gereken bir konudur. Kişi ne kadar çok bilgi sahibi olursa bazı hallerde daha hastalanmadan sağlığını koruyabilir. İnsan biyolojik ve fizyolojik bakımdan kadın ve erkek olarak ikiye ayrılmaktadır. Kadına özgü, erkeğe özgü hastalıklar ise farklılıklar göstermektedir. Bilhassa kadınların pek çoğunun vücudunu tanımadığı, kadın sağlığı hakkında yetersiz bilgiye sahip olduğunu yapılan araştırmalar ortaya çıkarmaktadır. Bazen televizyonda işitilen, gazete ve dergilerde veya sosyal medyanın farkı alanlarında denk gelinen kavramlar merak konusu olmaktadır. Vajina ve kadının vajina ile ilgili sağlık sorunları da bunlardandır. İşte ilgiyle okuyacağınız vajinada sümüksü akıntı neden olur, vajinada sümüksü akıntı nasıl geçer, vajinada sümüksü akıntı hamilelik belirtisi midir ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.
Hamilelik önemli durumlardan bir tanesini oluşturmaktadır. Pek çok kişi hamile kalma konusunda ne yapılması gerektiğini merak etmektedir. Neden hamile kalamıyorum diyenler için hamile kalma ipuçlarını ve önerilerini sizin için derledik.
Menopoz, kadınlar için önemli bir dönemdir. Orta yaşlarda meydana gelen bu süreçte çeşitli şikayetlerde ortaya çıkabiliyor. Peki menopoz nedir, belirtileri nelerdir? İşte menopoz döneminde dikkat edilmesi gerekenler...
#MenopozSağlıklı bir kadın için ergenlikte ilk adet kanamasının gelmesiyle adet dönemleri başlamış olur ve bu dönemler menopoza girene kadar 28-30 günde bir devam eder. Birçok sebeple adet döngüsünde aksamalar meydana gelebilir. Sadece stres, yer değişikliği, mevsim değişikliği bile ufak tefek aksamalara neden olabilir. Bu nedenle birkaç günlük ufak tefek gecikmeler önemli değildir. Gerçek bir adet gecikmesinden bahsedebilmek için beklenen adet gününün üzerinden en az bir hafta geçmesi gerekir.
#Adet GecikmesiVajinal akıntılar herhangi bir hastalık ile ilişkili olmayabileceği gibi rahim ağzı kanseri gibi ciddi hastalıklar ile beraber olabilir. Bu yüzden tüm kadınlara yıllık jinekolojik muayenelerini olmalarını ve uzun süren, tekrarlayan vajinal akıntı şikayetleri için yıllık kontrollerini beklemeden bir jinekoloğa muayene olmalarını öneririm.
#Vajinal AkıntıHem kadınlarda hem erkeklerde görülen infertilite yani kısırlığın altında birçok nedenin yatabileceğini söyleyen Tüp Bebek Bölümünden Doç. Dr. Gonca Yetkin Yıldırım, “Adet düzensizliği en dikkat çeken belirtilerdendir. Ayrıca gebelik olmadığı halde göğüslerden süt gelmesi, obezite, hormon bozukluğuna bağlı aşırı tüylenme ve akne problemi, erkeklerde sertleşme ve boşalma ile ilgili sorunlar, testislerde ağrı ya da şişlik gibi durumlar söz konusuysa gecikmeden bir doktora başvurulmalı” dedi.
#İnferteliteHer 10 kadından birinde görülen polikistik over sendromu (PKOS), adet düzensizliği, sivilcelenme gibi sorunlarla kendini gösteriyor. Hastalığın sonuçlarından biri de kısırlık olabiliyor. Ayrıca, polikistik over sendromu olan hastaların rahim kanseri ve kalp krizi riski artıyor.
#Polikistik Over SendromuKadınlarda en sık görülen sağlık sorunlarından biri olan vajinal enfeksiyon, kötü koku, ağrı, kaşıntı, tahriş gibi sorunları beraberinde getiriyor. Vajinal bölgenin doğal ortamının bozulmasının enfeksiyonlara davetiye çıkardığını hatırlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Alparslan Baksu,vajinal enfeksiyona dair merak edilenleri anlattı.
#AileVajinit dediğimiz vajinal mukozanın iltihabı, kadın-doğum polikliniklerine en sık başvuru sebebi olan hastalıklardan birisidir. Doğurganlık çağındaki kadınların %90’u hayatlarında en az bir kez bu enfeksiyonları geçirmektedir. Özellikle yaz aylarında, risk faktörlerinin de artmasıyla, kadınlarda yaşam kalitesini önemle oranda olumsuz etkilemektedir.
#VajinaYapılan bir araştırmaya göre kadınların yüzde 62’si düzenli regl olmuyor. Peki regl düzensizliğinin sebepleri nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Evrim Aksoy, konuyla ilgili bilgiler verdi ve önemli uyarılarda bulundu.
#SağlıkMenopoz, kadınların karşılaştığı durumlardan birisidir. Özellikle orta yaşlarda ortaya çıkan menopoz durumu, yumurtlama döneminin sona ermesi de denilebilir. Peki, menopoz nedir ve belirtileri nelerdir? İşte, menopoz yaşı hakkında merak edilen bazı bilgiler ve belirtileri hakkında merak edilen hususlar
#Menopoz Ne Demek