Kadınlarda yumurtlama nasıl gerçekleşir?

Güncelleme Tarihi:

Kadınlarda yumurtlama nasıl gerçekleşir
Oluşturulma Tarihi: Ocak 30, 2019 00:00

Kadınlarda yumurtlama dönemi nasıl hesaplanır? Jinekolog Op. Dr. A. Murat Emanetoğlu kadınlarda yumurtlamanın nasıl gerçekleştiğini ve yumurtlama döneminin nasıl hesaplandığını anlatıyor.

Haberin Devamı

HER KIZ ÇOCUĞU HER BİR YUMURTALIĞINDA YAKLAŞIK BİR MİLYON YUMURTAYLA DOĞAR

Gebe kalmak için kadındaki ilk hazırlık yumurtalıklarda başlar. Rahmin her iki yanında iki adet yumurtalık bulunur. Bunlar kadının yumurta deposu gibidir. Her kız çocuğu her bir yumurtalığında yaklaşık bir milyon yumurtayla doğar. Bundan sonra yumurta üretimi hiç olmaz. Ama bu miktar tüm hayatı boyunca gerekeceğinden çok daha fazladır. Hatta çoğu hemen ölmeye bile başlar. Fakat endişelenmeyin, üreme dönemi boyunca size yetecek kadar pek çok yumurta kalacaktır.

YUMURTLAMA NASIL GERÇEKLEŞİR?

İlk adet kanamasından başlayarak menopoza gireceğiniz 45-55 yaşlarına kadar yaklaşık 400 yumurta kullanılacaktır. İki adet kanamanızın ortasında bir zamanda, yaklaşık 12-16. günlerde iki yumurtalığın birinden bir yumurta olgunlaşır ve yumurtalıktan bırakılır. Buna yumurtlama adı verilir. Daha sonra bu yumurta, en yakındaki yumurtalık kanalının lale şeklindeki açılma yerinden emilir. Bu kanallar, rahim ile yumurtalıklar arasında uzanırlar ve yaklaşık 10 cm uzunluğundadırlar.

YUMURTALAR NASIL DÖLLENİR?

Eğer yumurta, rahme doğru ilerlerken sağlıklı bir sperm ile karşılaşırsa, burada yeni bir hayatı oluşturmak üzere birleşebilirler. Eğer spermle karşılaşmazsa yolculuğu rahimde son bularak, burada yok olur veya vücut tarafından emilir. Gebelik oluşmadığında, yumurtalıklardaki gebeliğin devamını sağlayacak olan östrojen ve progesteron üretimi durur, kalınlaşmış rahim duvarı, adet kanaması şeklinde dışarı atılır.

YUMURTALA DÖNEMİ NASIL HESAPLANIR?

HÜRRİYET AİLE ÖZEL

BAKMADAN GEÇME!