Yüz, sırt, göğüs bölümlerinde erkeklerinkilere benzer koyu kılların büyümesi kadınlarda tüylenmedir. Tıpta adı Hirsutizm olarak geçmektedir. Genellikle kadınlarda aşırı erkek hormonundan yani testosterondan dolayı olmaktadır. Kadınlarda olan bu kıllar sert ve koyu yapıda bulunmaktadır. İstenmeyen bu kıllar genellikle sırt, karın, yüz, göğüs bölgesinde yer almaktadır. Kadınlarda tüylenme hakkında ayrıntıları derledik.
#Kadınlarda Tüylenme Tedavisi Nasıl YapılırÖNCELİKLE ve yine önemli bir hatırlatma: Yaşınız, metabolik, hormonal yapılanmanız ve genetik mirasınız ne olursa olsun “kilo almayı engellemek, aldığınız kilolardan kurtulmaktan çok daha kolaydır”! Ve bu arada yine unutmayalım ki “giderek artan kilolar özellikle göbek bölgesinde biriken ve bel çevresini genişleten iç yağlar metabolizmamızın sinsice yavaşlamasına yol açan en büyük düşmanlardır”!
#Kilo Verememeİzmir Ekonomi Üniversitesi Medical Park Hastanesi Tüp Bebek ve İnfertilite Merkezi’nde tüp bebek tedavisine başlayan çiftler için SGK raporu çıkarılabiliyor. Tüp Bebek ve İnfertilite Merkezi Direktörü Doç. Dr. Funda Göde, “Gerekli koşulları sağlayan hastalarımıza, hastanemizde SGK raporu çıkarılarak tüp bebek hizmeti veriliyor. Hastalarımız için bu büyük bir avantaj. Çünkü tüp bebek tedavisinin psikolojik boyutunun yanı sıra maddi boyutu da var. O yüzden bu rapor hastalarımız için çok avantajlı bir seçenek.” dedi.
#İzmirPolikistik over sendromu, yumurtalıklarda birçok küçük iyi huylu kist oluşmasıyla meydana gelen bir hastalıktır. Yumurtalıkta oluşan ve kist olarak adlandırılan bu organizmalar yumurtalıkların çevresine yerleşmiş çok sayıda yumurta hücresidir. Bu hücreler ultrasonda özel bir görüntü oluşturmaktadırlar. Son yıllarda görülme sıklığı artan "Polikistik Over Sendromu (PKOS)", doğurganlığı olumsuz etkileyen ve pek çok farklı hastalığın oluşumuna da zemin hazırlayan bir kadın hastalığı ve aynı zamanda bir endokrin hastalıktır. Özellikle üreme çağındaki kadınlar arasında yaygın olarak görülen polikistik over; yumurtlama bozukluğu oluşumuna neden olarak kısırlığa zemin hazırlar.
#Polikistik Over SendromuPolikistik over sendromu (PKOS) doğurganlık çağındaki kadınlarda sık görülen hormonal bir bozukluktur. PKOS olan kadınlarda genelde adet düzensizliği, adet görememe, aşırı tüylenme, sivilcelenme, aşırı kilo alımı gibi sorunlara neden olur. Evli çiftlerde çocuk sahibi olamama gibi problemlere de neden olabilir.
#Polikistik OverKısırlık sorunu gönümüzde gittikçe artıyor. Her 7 çiftten biri kısırlık sorunu ile karşı karşıya. Peki, kısırlık nasıl anlaşılır? Kısırlık değerlendirmelerinde yapılan testler nelerdir? Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Banu Kumbak Aygün, konuyla ilgili önemli bilgiler verdi.
#KısırlıkBacak ve göğsünüzde kıllar kalınlaşmaya aynı şekilde sesiniz de farklılıklar ortaya çıkmaya başladıysa bunun sebebi epilasyon vb. sorunlar olamaz. Üzerine kilo artışı ve ciltte yağlanmayı da eklerseniz gerçekten ciddi bir değişim yaşamaktasınız.
#Aşırı KıllanmaPolikistik over sendromu, özellikle üreme çağındaki kadınları etkileyen metabolik bozukluklardan biridir. Kısaca PCOS denen sendrom genetik veya çevresel faktörlerden dolayı gerçekleşebilir ve hastalık uzun dönemli sağlık sorunlarına sebep olabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, polikistik over sendromu hastalarının tanı ve tedavisi için uzman bir doktora başvurmalarının önemininin altını çiziyor.
#PCOSPolikistik over sendromu, özellikle üreme çağındaki kadınları etkileyen metabolik bozukluklardan biridir. Kısaca PCOS denen sendrom genetik veya çevresel faktörlerden dolayı gerçekleşebilir ve hastalık uzun dönemli sağlık sorunlarına sebep olabilir. Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Recai Pabuçcu, polikistik over sendromu hakkında bilgiler verdi.
#Polikistik Over SendromuTüm dünyada en önemli sağlık problemlerinden biri obezite; yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam ve bilgi eksiklikleri nedeniyle ortaya çıkıyor. Ülkemizde de obezite görülme sıklığı bu nedenlerle gün geçtikçe artıyor. Obezite, vücuttaki dengeleri altüst ederek kanser gibi pek çok ciddi hastalığa ve en önemlisi yaşam kaybına neden olabiliyor. Yapılan araştırmalar, obezite görülme sıklığının kadınlarda %40’ın üzerinde ve erkeklerin 2 katı olduğunu gösteriyor. Op. Dr. Tolgay Akın anlatıyor.
#Obezite Kaynaklı HastalıklarTüm dünyada en önemli sağlık problemlerinden biri obezite; yanlış beslenme alışkanlıkları, hareketsiz yaşam ve bilgi eksiklikleri nedeniyle ortaya çıkıyor. Ülkemizde de obezite görülme sıklığı bu nedenlerle gün geçtikçe artıyor. Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Tolgay Akın, obeziteye neden olan 10 risk faktörünü anlattı.
#Obezite BelirtileriPolikistik Over, çoğunlukla 30 yaş üstü kadınlarda görülmektedir. Bu hastalık, hormonal dengeyi bozabilmektedir. Yumurtalıklarda bazı sıkıntılar oluşturan bu rahatsızlık, hipertansiyon, pıhtılaşma bozuklukları, obezite gibi sonuçları doğurabilmektedir. Erkeklik hormonunun baskın bir şekilde artış göstermesi üzerinde adet düzensizliği ve tüylenme ile sonuçlanmaktadır.
#Polikistik OverTerleme vücutta ısı dengesinin sağlanması için gerekli olan doğal bir fonksiyon. Hareket ettiğimizde veya dış ortamdaki sıcaklık arttığında vücudun normal ısısının korunabilmesi için ter bezleri beyindeki bir merkez tarafından uyarılıyor.Aşırı terlemenin altında bir hastalık yatabileceği için mutlaka bir hekime başvurmak gerekiyor” uyarısında bulunuyor. Peki hangi hastalıklar vücudu aşırı terletiyor? Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Ceydilek karda kışta bile terleten 7 hormonal bozukluk ve metabolizma hastalığını anlattı, önemli uyarılarda bulundu.
#Hormonal BozuklukTerleme vücutta ısı dengesinin sağlanması için gerekli olan doğal bir fonksiyon. Hareket ettiğimizde veya dış ortamdaki sıcaklık arttığında vücudun normal ısısının korunabilmesi için ter bezleri beyindeki bir merkez tarafından uyarılıyor, bunun sonucunda da terleme gelişiyor Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Bilge Ceydilek karda kışta bile terleten 7 hormonal bozukluk ve metabolizma hastalığını anlattı…
#Genel SağlıkAdet düzensizliği, kadınların hayatları boyunca sıkça karşılaştıkları sorunların başında geliyor. Her 10 kadından 1’inde görülen erken menopozun da başlıca belirtileri arasında yer alan adet düzensizliklerinde altta yatan etkenler 20’li ve 40’lı yaşlarda farklılık gösteriyor.
#Adet Düzensizliği GebelikPolikistik over sendromu (PKOS) nedir? Polikistik over sendromu hangi problemlere neden olur? Belirtileri nedir ve tedavisi nasıl yapılır? Polikistik over sendromu kısırlığa neden olur mu? Aklımıza takılan tüm soruları Op. Dr. Sibel Kaya anlatıyor.
#Polikistik Over SendromuDeğişen dünyayla birlikte değişen alışkanlıklarımızla bir nevi kendimizin yarattığı ve her 10 kadından 1’inde görülen polikistik over sendromu giderek artış gösteriyor. Öyle ki, çok genç yaşlardaki kadınlarda ve çocuklarda görülebilen polikistik over sendromu, tedavi edilmediğinde kısırlığa kadar götürebiliyor. Çağın ciddi problemi olan bu hastalığı ve hastalığa dair tüm detayları Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gamze Baykan sizler için anlattı.
#Polikistik Over BelirtileriYaşlanan her kadında menopozla birlikte DHEA üretimi, neticede de testosteron üretimi azalır. Bu nedenle DHEA destekleri, “tüm hormonların anası” veya “gençlik pınarı” gibi çekici sloganlarla sunuluyor. Ama kontrolsüz kullanılırsa pek çok problemi de beraberinde getiriyor.
#DHEADeğişen dünyayla birlikte değişen alışkanlıklarımızla bir nevi kendimizin yarattığı ve her 10 kadından 1’inde görülen polikistik over sendromu giderek artış gösteriyor. Öyle ki, çok genç yaşlardaki kadınlarda ve çocuklarda görülebilen polikistik over sendromu tedavi edilmediğinde kısırlığa kadar götürebiliyor. Çağın ciddi bir problemi olan bu hastalığı ve hastalığa dair tüm detayları Avrasya Hastanesi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gamze Baykan sizler için anlattı.
#HastalıkKiloları kolay alıp zor veren, tekrarlayıp duran dev sivilcelerden şikayet eden, çoğu zaman da çene altı, göbek çizgisi ve meme uçlarındaki iri, kalın, sert kıllardan yakınan genç kız ve hanımların çoğunda problem, yumurtalıklarında tekrarlayıp duran kistler ve bunlara eşlik eden hormonal bozukluklardır.
#Osman Müftüoğlu