Uluslararası piyasalar ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısına kilitlenmiş durumdaydı. Dün başlayan toplantı bugün sona erdi ve Fed faiz kararını açıkladı. İşte doların Fed kararına tepkisi...
#Son DakikaHaziran ayında son 11 yılın dördüncü ve bu yılın ikinci faiz artırımını gerçekleştirerek fonlama faizini 1,00-1,25 bandına taşıyan Fed FOMC bu akşam Temmuz ayı kararında gösterge faizi ve para politikasını değiştirmediğini açıkladı. Kararın ardından güne 3.57 ile başlayan ve gün sonunda 3.55 seviyesine gerileyen dolar/TL kurunda düşüş yaşandı.
#Fed FaizOrtadoğu’daki gerilimin gölgesinde borsalarda satıcılı bir görünüm ve güvenli limanlara ilgi devam ediyor. Dış borsalarda ekonomik yavaşlamaların etkileri hissedilirken içeride şirket bilançoları farklı bir görünüm sergiliyor. İyi gelen banka ve sanayii şirketi kârlarını enflasyon etkisi ile düşünmekte fayda var. Hisse seçimlerinin daha da önem kazandığı günlerdeyiz. Bu dönemde yatırımcı anlayışıyla geri çekilmelerde hisse biriktirmek ve destek seviyelerine yaklaştıkça maliyet oluşturmak orta ve uzun dönem için yararlı olabilir.
#GSYHFED faiz kararı, altın ve dolarda yaşanan artışın ardından küresel piyasalarda beklenmeye başlandı. Eylül ayında faizi yüzde 5,50'de sabit bırakan ABD Merkez Bankası Fed'in bir sonraki toplantıda vereceği faiz kararı, piyasalarda yol gösterici olacak. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan ABD Hazine Bakanı Janet Yellen "ABD ekonomisi iyi bir durumda. Yüksek faiz oranları kalıcı olabilir, ancak bu kesin değil" dedi. Toplantı takvimine göre FED faiz kararını kasım ayında açıklayacak. Diğer yandan eylül ayında ABD'de TÜFE yüzde 0,4'le beklentilerin üzerinde arttı. Gözler şimdi FED faiz kararında. Peki, 2023 ekim FED faiz kararı ne zaman açıklanacak? Faiz beklentisi ne yönde? İşte, 2023 FED toplantı takvimi ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.
#FED Faiz KararıTasarrufları koruyacak, enflasyonu yenecek yatırım aracı arayışı sürüyor. Borsa İstanbul doğru hissede olmak şartıyla bu adreslerden biri. Ancak yaklaşan seçim, yatırımcıları bekle gör anlayışına yöneltiyor. Seçim sonrası ekonomi politikalarının da nasıl şekilleneceği konusunda henüz net bir görüş yok. Özellikle faiz politikası, buna bağlı olarak döviz kurlarının seyri, konut fiyatları, yabancı yatırımcının tavrı konusunda bu aşamada çok belirgin görüşler mevcut değil. Şimdilik tavan faiz sınırının kalkmasıyla “kur korumalı mevduat (KKM)” ilgi görüyor.
#Borsa İstanbulABD bankacılık sisteminde uzun süre sonra iki banka iflas etti. Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın iflasıyla başlayan belirsizliğe bir ışık da ABD Hazine Bakanı Janet Yellen yaktı. Yellen sigortasız tüm banka mevduatlarını sigortalamayı düşünmediklerini, büyük mevduat çıkışlarının olabileceğini belirtti.
#ABDDış piyasalar oldukça dalgalı bir süreçten geçiyor. Takipte olunması ve gerekirse tedbirlerin alınacağının hissettirilmesinin verdiği güven sert düşen borsalara tepki alımlarını beraberinde getirdi. Ancak bankacılık sektöründeki tedirginliğin ortadan kalkması zaman alacak. Piyasaların verdiği olumlu tepkiyi temkinli karşılamakta yarar var. Borsa İstanbul’da ise dış piyasalara duyarlılık arttı, dış borsalarla birlikte hareket etmeye başladı.
#TCMBGeçtiğimiz hafta ABD’de başlayan ve küresel piyasaları teyakkuza geçiren SVB krizi, ülkede bankacılık tarihinin ikinci en büyük iflası olarak kaydedildi. Yeni alınan kararla, problemli görünen bankalarda mevduat başına 250 bin dolar olan devlet garantisi sınırsız hale getirilirken ABD Başkanı Biden yaptığı açıklamada, bankalar için regülasyonların sıkılaşacağı mesajını verdi. Yatırımcıların zararının karşılanmayacağını söyleyen Biden, “Risk aldınız, kapitalizm budur” dedi.
#ABDGeçtiğimiz hafta ABD’de başlayan ve küresel piyasaları teyakkuza geçiren SVB krizi, ülkede bankacılık tarihinin ikinci en büyük iflası olarak kaydedildi. Yeni alınan kararla, problemli görünen bankalarda mevduat başına 250 bin dolar olan devlet garantisi sınırsız hale getirilirken ABD Başkanı Biden yaptığı açıklamada, bankalar için regülasyonların sıkılaşacağı mesajını verdi. Yatırımcıların zararının karşılanmayacağını söyleyen Biden, “Risk aldınız, kapitalizm budur” dedi.
#ABDKüresel ekonomiye ilişkin uyarılar ve piyasalarda dalgalı seyir sürerken, gözler 2 Kasım’daki ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısında. Beklentiler 75 baz puanlık artırım yönünde ağırlık kazanıyor. Fed toplantısını bekleyen dış piyasalarda iyimserlik korunurken Borsa İstanbul’da daha temkinli görünüm öne çıkmaya başladı.
#BorsaPiyasaların yeni gündemi 3. çeyrek bilançoları. Bilanço açıklamaları ABD’de geçen hafta yoğunlaşırken, önümüzdeki haftadan itibaren Borsa İstanbul’da da bu süreç başlayacak. Yılın ilk yarısına ilişkin bilançolar oldukça olumlu gelmişti. Ekonomideki büyümenin korunduğu kabul edilirse, üçüncü çeyrek bilançolarında da yüksek kârlılık gösterecek fazla sayıda şirketlerin olması muhtemeldir. Piyasaların gündemin olağandışı bir gelişme olmaması durumunda bilanço sonuçlarına bağlı olarak hisse bazlı hareketlilik artabilir.
#BorsaHem İngiltere’de yaşanan gelişmeler hem de dünya siyasetinin ve ekonomisinin zor bir dönemde olması sterlini derinden etkiledi. Hükümetin açıkladığı vergi indirimi sonrası değer kaybı ivme kazandı. Faiz artırımı da düşüşün önüne geçemedi ve sterlin dolar karşısında tarihi dipseviyelerine geldi. Dün gelen tahvil hamlesi de istenen sonucu vermedi.
#İngiltereGeçtiğimiz haftalarda merkez bankalarının kararları piyasalar tarafından takip edildi. Avrupa Merkez Bankası, ABD Merkez Bankası (Fed) ve Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası faiz kararlarını açıkladı. Fed Başkanı Powell’ın ‘resesyonda değiliz’ ile faiz artışlarını yavaşlatmaktan söz etmesi piyasalar tarafından olumlu karşılandı. Powell’ın konuşmasında temkinli ifadeler olsa da piyasalar bardağın dolu tarafını gördü.
#Türkiye Cumhuriyeti Merkez BankasıAltının ons fiyatı, ABD’nin teknik resesyona girmesiyle yükselişini 3 haftanın zirvesine taşırken; gram altın fiyatı dolar kurunda yaşanan düşüşün etkisiyle değer kaybediyor. Peki, hafta genelinde altın cephesinde neler yaşandı? Altında düşüş sona mı erdi? Gökhan Uskuay Allbatross Portföy Fon Yöneticisi tüm gelişmeleri ve beklentilerini hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.
#Altın FiyatlarıABD enflasyonunun beklenmedik bir şekilde rekor kırmasıyla piyasalarda risk iştahı düşmeye başlarken, Fed Başkanı Powell’ın verdiği mesajlarla riskli varlıklardan kaçış devam etti. Geçtiğimiz haftalarda piyasalarda sert hareketler görülürken; piyasalar yeni haftaya pozitif başladı. Peki, ABD ekonomisinde neler oluyor? Fed’in faiz artışları ekonomiyi yavaşlatabilir mi? Piyasaların ‘resesyon korkusu’nun gerçekleşme ihtimali ne kadar yüksek? Piyasalar neyi fiyatlıyor? Inveo Portföy Fon Yönetim Müdürü Eral Karayazıcı ve Işık Menkul Araştırma Müdürü Yusuf Kavak hurriyet.com.tr’nin sorularını yanıtladı.
#ABD EkonomisiPiyasaların gündemini merkez bankaları belirliyor. Avrupa Merkez Bankası’nın geçen haftaki toplantısının ardından yapılan açıklamalar, temmuzdan itibaren Fed’i takibe alacaklarının teyidi oldu. Fed faizi artışı ve parasal sıkılaştırma politikasına geçtiğini duyurmuştu. Bu arada ABD’de TÜFE 8.6 ile beklentilerin üstünde geldi. Bu durum enflasyonda zirvenin görülüp görülmediği tartışmalarını azaltabilir.
#ABDDış borsalarda satış baskısı sürüyor. Piyasalar bir yandan Fed’in faiz arttırımı ve sıkı para politikası diğer yandan ekonomideki durgunluk sinyallerinin etkisi altında. Son gelen veriler de ekonomilerde yavaşlamaya işaret ediyor. ABD ve Japonya ilk çeyrekte küçülürken Çin sanayisi ise daraldı.
#BorsaBanka hisselerinin lokomotif işlevi sürmekle birlikte çıkış hareketi genele yayıldı. Borsa İstanbul’un dış borsalardan belirgin bir olumlu ayrışması gözleniyor. Çıkış trendi ve olumlu hava sürerken, borsaların sürekli yükselemeyeceği, önemli direnç bölgelerine yaklaşıldığı notunu da düşelim.
#BORSA İstanbulRusya-Ukrayna savaşı yaklaşık 1 aydır devam ediyor. Bu da piyasalarda belir- sizliği beraberinde getiriyor. Bununla birlikte borsalardaki tepki çıkış zayıfladı. Altın ve petrol fiyatında yükseliş eğilimleri korunurken, altın fiyatları ‘güvenli liman’ ihtiyacına bağlı olarak tekrar çıkışa döndü. Petrol fiyatlarında ise yükseliş hareketi biraz ivme kaybetmekle birlikte sürüyor.
#PetrolDünya, Rusya-Ukrayna savaşına kilitlenmişken, piyasalar merkez bankalarından gelecek ‘faiz’ kararlarını bekliyor. 16 Mart’ta ABD Merkez Bankası’nın (Fed), 17 Mart’ta ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) toplantıları var. İngiltere ve Japonya Merkez Bankaları’nın da toplantıları olacak. Toplantılardan ‘faizlerle’ ilgili ne karar çıkacağı merakla bekleniyor.
#PiyasalarABD’de son 40 yılın en yüksek enflasyon oranlarına ulaşıldı. Enflasyonun bu denli yükselmesi sonrasında gözler ABD Merkez Bankası’na çevrildi. 26 Ocak Çarşamba günü Fed’in yapacağı toplantı için duyarlılık arttı. Bu toplantıda faiz arttırımı beklenmese de, mart ve sonrası için beklentiler faiz arttırımı olacağı yönünde. Ancak toplantı sonrasında verilecek mesajlar da büyük önem taşıyor.
#FEDKüresel pay piyasalarında, ABD'de artan enflasyon baskılarının ABD Merkez Bankası'nı (Fed) beklenenden önce sıkı para politikasına zorlayabileceği endişeleri devam ederken, bugün İngiltere ve Avro Bölgesi'nde enflasyon verileri ile Fed yetkililerinin konuşmaları yatırımcıların odağında bulunuyor.
#Küresel Pay PiyasalarıKüresel piyasalarda, dünya genelinde artış eğiliminde olan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını vakalarına ilişkin tedirginliklerle haftaya karışık bir seyirle başlarken, açıklanmaya devam eden 3. çeyrek şirket finansal sonuçları hafta boyunca pay piyasalarında yatırımcıların odağında olacak.
#Küresel Pay PiyasalarıKüresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin enflasyona dair çelişkili açıklamaları ve beklentilerin üzerinde gelen verilerle dalgalı bir seyir izlenirken, bugün yurt içinde Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özeti, yurt dışında ise İngiltere Merkez Bankası faiz kararı ve ABD'de büyüme başta olmak üzere yoğun veri gündemi takip edilecek.
#Küresel Piyasalar