Son yılların en çok konuşulan uygulamalarından biri olan ‘kordon kanı’ tedavileri hem kanın sahibinin hem de başkalarının hayatını kurtarabiliyor. Kordon kanı, başta lenf kanseri olmak üzere 80’den fazla hastalığın tedavisinde kullanılabiliyor. İşte dünyadan ve ülkemizden örneklerle kordon kanı hakkında merak edilen her şey...
#Kordon KanıSon yılların en çok konuşulan uygulamalarından biri olan ‘kordon kanı’ tedavileri hem kanın sahibinin hem de başkalarının hayatını kurtarabiliyor. Başta lenf kanseri olmak üzere 80’den fazla hastalığın tedavisinde kullanılan kordon kanı hakkında merak edilen her şeyi konunun uzmanları ile konuştuk. İşte dünyadan ve ülkemizden de örnekler ile kordon kanı dosyası…
#Kordon Kanı2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Omicron alt varyantı BA.4 ve BA.5 için alarma geçmiş durumda. Dünya genelinde vaka sayıları artmaya devam ederken İngiltere'den dikkat çeken bir uyarı geldi. Aşı olanların dahi enfekte olma riski bulunduğunun altını çizen İngiliz profesör Tim Spector, 2 semptoma dikkat çekti...
#KoronavirüsCovid 19 vakalarının artmasıyla hastalıkla ilgili bazı bilgiler de merak ediliyor. Uzmanlar vaka sayılarının artışa geçmesiyle yeni varyant BA 5'e karşı da uyarıyor. Peki Covid kaç günde geçer? Koronavirüsün yeni varyant BA.5 belirtileri neler? Covid-19 hastalık süresiyle ilgili detaylar...
#Covid Kaç Günde Geçer2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Omicron alt varyantı BA.5 için alarma geçmiş durumda. BA.5 dünya genelinde vaka sayılarında artışa neden olurken aşılar ile ilgili dikkat çeken bir açıklama geldi.
#KoronavirüsEskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, şu anda görülen COVID-19'un, geçen yılki hastalıkla aynı olmadığını belirterek, “Delta varyantı daha bulaşıcı, daha genç yaştaki insanları etkiliyor ve 3-4 kat daha fazla kişiyi enfekte ediyor” uyarısında bulundu.
#GazetehaberleriEskişehir İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Uğur Bilge, şu andaki Kovid-19'un geçen yılki hastalıkla aynı olmadığını belirterek, "Delta varyantı daha bulaşıcı, daha genç yaştaki insanları etkiliyor ve 3-4 kat daha fazla kişiyi enfekte ediyor." ifadesini kullandı.
#HaberKalp ve Damar Cerrahisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Tulga Ulus, Covid-19 nedeniyle hastaneye yatırılan kişilerin üçte birinde kalp dokusunda hasar ve kalp krizi riski oluşabildiğini, bu nedenle iyileşme sonrası kardiyolojik kontrolün önem taşıdığını belirtti.
#SağlıkSağlık Bakanlığı bütün ‘vaka’ sayılarını açıklamaktan vazgeçip sadece sayıca çok daha az olan semptom gösteren ‘hasta’ sayılarını paylaşmaya başlamış olsa bile, COVID-19 salgınının seyriyle ilgili açıklanan diğer göstergeler bir araya getirildiğinde, tablodaki yönelişin iyimserliğe izin vermeyen bir çizgide seyrettiğini vurgulamalıyız.
#YazarMALATYA İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde, koronavirüs hastalığını yenerek, sağlıklarına kavuşan baba-oğuldan aynı anda plazma alındı. Oğlu ile birlikte 2'nci kez plazma bağışında bulunan Gıyasettin Bakır, "Bir hayat kurtarırsak ne mutlu bize. İyileşen hastalar plazma versin. Oğlum ile birlikte bağış yaptığımız için mutluyuz" dedi.
#Prof. Dr. Mehmet Ali ErkurtYapımcılığını PRS Medya’nın üstlendiği, sağlık turizmi reality programı “visit to be treated” V&T’ye Arap ülkelerinden ilgi gördü. Arap dünyasının yakında takip ettiği, MBC 4 kanalında, Ocak 2016'da yayına başlayan ve haftada iki kez yayınlanan programa şu ana kadar 23 farklı ülkeden birçok hasta başvurdu.
#SağlıkŞişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, Ebola ve MERS virüslerinden korunmak için öncelikle risk değerlendirmesi yapılması gerektiğini belirterek, "Hastalığın görüldüğü ülkelere seyahatler zorunlu değilse ertelenmelidir. O bölgeye gidenler veya orada yaşayanlar suya ve sabuna dokunmalı, sık sık ellerini sabunlu suyla yıkamalıdır" dedi.
Türkiye'de 500 bin şizofreni hastası var. En büyük sorunları hastalıkları öğrenildiğinde toplumsal olarak "damgalanma." En az yüzde 50'si ise düzgün bir biçimde tedavi göremiyor. Türkiye Psikiyatri Derneği 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü'nde şizofreniye dikkat çekti. Dernek adına yapılan yazılı açıklamada Türkiye Psikiyatri Derneği'nden Prof. Dr. Ayşe Esen Danacı ve Şizofreni Dernekleri Federasyonu'ndan Doç. Dr. Haldun Soygür hastalıkla ilgili şu noktalara dikkat çekti:
#ŞizofreniEvet, haftalık olağan haber başlıklarımızı da vereyim önce. Bu hafta Millî Takım, Çek Cumhuriyeti ile oynayacaktı, içime bir korku düşmüştü doğrusu, “Bizim spor servisleri bu ‘çek’ lafına dayanamaz” diyordum, korktuğum başıma geldi. ÇEKilmez (uhaha) SARS başlıkları da devam maşallah... “Dereceye girenleri” baştan verdim bu sefer. Jüri Özel Ödülü’nü de bir başlığa değil, mahreçe verdim bugün.
Dünya Sağlık Örgütü'nün acil durum ilan ettiği M-Çiçeği virüsü, Afrika ve Avrupa'nın ardından Asya'ya da yayıldı. Yeni varyantının daha tehlikeli olduğu belirtilirken, aşı erişiminin artırılması hayati önem taşıyor. Afrika Hastalık Kontrol Merkezi Genel Müdürü Dr. Jean Kaseya, etkilenen bölgelere 10 milyon doz aşı gerektiğini ve erişim iyileştirilmezse binlerce kişinin korunmasız kalacağını belirtti. Mevcut aşıların virüse karşı tam koruma sağladığı, yeni aşıların gerekip gerekmediği ve önceki çiçek aşılarının etkinliği gibi sorular ise yanıt bekliyor. Prof. Dr. Nafiz Koçak, hurriyet.com.tr'ye anlattı.
#M-ÇiçeğiSakarya Sağlık Müdürlüğü, kentte tedavi altına alınan Senegallinin M çiçeği hastası olmadığını bildirdi. Açıklamada, habere konu hastanın öyküsünde iki yıldır devam eden ve halk arasında "kelebek hastalığı" olarak da bilinen Sistemik Lupus Eritematozus (SLE) hastası olduğu belirtildi. M Çiçeği hastalığı nedeniyle herkesin Covid 19 da olduğu gibi bir pandemi korkusu yaşadığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Covid 19’da olduğu gibi bir kaotik pandemi beklentisi içerisinde değilim. Ancak salgının görüldüğü ülkelerden Türkiye’ye geliş gidişlerde hastalık varsa bunların ayıklanması, farkedilmesi izolazyonu önemli” dedi.
#M Çiçeği