Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Vedat Turhan, enfekte kenenin insanları ısırması ile ortaya çıkan bakteriyel bir enfeksiyon hastalığı olan Lyme’a yönelik bilgi verdi. Prof. Dr. Turhan, “Pek çok hastalıkla karıştırıldığı için teşhisi zordur. Türkiye’de muzdarip 7 ila 10 milyon kişi bulunduğu tahmin ediliyor. Dünya üzerinde 350 civarı hastalığı taklit edebilen Lyme hastalığı taşıyan kişileri teşhis etme konusunda zorluyor” dedi.
#Vedat TurhanKoronavirüse yakalanıp iyileşen bazı çocuklarda bir süre sonra ortaya çıkan gizemli hastalık MIS-C'nin ardından şimdi de nadir görülse de yetişkinlerde de benzer bir sendroma rastlandı. Şu anda hastalığın çok yaygın olmadığını söyleyen Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, Kovid'den iyileşen yetişkinlerde birkaç ay sonra ortaya çıkabilen MIS-A sendromunun yüksek ateş, tansiyon düşüklüğü, halsizlik ve ishal belirtileriyle ortaya çıktığını söyledi ve mutlaka hekime başvurulması yönünde uyardı.
#İstanbulKoronavirüsün çocuklarda da ciddi tahribatlara yol açtığını dikkati çeken Dr. Öğr. Üyesi Murat Cömert, “Koronavirüs enfeksiyonunu rahat atlatan çocuklar birkaç hafta sonrasında MIS-C semptomlarını yaşayabilmektedir. Hastalık sırasında virüs, deri, akciğer, kalp, sinir sistemi, sindirim sistemi, kan, kan damarları ve böbrekleri tutabilmektedir. Hastalık daha çok 15 yaş altı genç çocuklarda görülmektedir” dedi.
#MIS-CKovid-19’un çocuklarda da ciddi tahribatlara yol açtığını dikkati çeken Dr. Öğr. Üyesi Murat Cömert, “Kovid-19 enfeksiyonun rahat atlatan çocuklar birkaç hafta sonrasında MIS-C semptomlarını yaşayabilmektedir. Hastalık sırasında virüs, deri, akciğer, kalp, sinir sistemi, sindirim sistemi, kan, kan damarları ve böbrekleri tutabilmektedir. Hastalık daha çok 15 yaş altı genç çocuklarda görülmektedir” dedi.
#KoronavirüsHemen hemen her gün çocuk yoğun bakım ünitemize bir MIS-C (Çocuklarda çoklu sistem iltihabi yanıt sendromu) olgusu yatırmaktayız. Çok ağır olabilen bazen de kaybettiğimiz çocuklarımızın olduğu bu hastalık bu günlerde artış göstermektedir.
#MIS-CLÖSEMİ tedavisi gören Öykü Arin Yazıcı (4), Antalya’daki tedavisinin ardından İzmir’deki odasına kavuştu. Evinin bahçesinde bisiklete binip, koşup eğlenen Öykü Arin, pandemi koşullarında ailesiyle doyasıya vakit geçiriyor. Öykü Arin için başlatılan ’Öykü Arin’e umut ol’ kampanyasına bağışta bulunan binlerce kişiden son 1 ay içerisinde 4 eşleşme gerçekleşti.
#Öykü Arin YazıcıSeni her gün sırayla birimiz görmeye geldik. Annem, abim, ablam, ben… Belinden alınan omurilik sıvısından testler yapılmaya başlandı. İlk etapta düşünülen ‘herpes ensefaliti’ için antibiyotik tedavisine başlandı. Sonra test sonucu negatif çıkınca (yani sebebi herpes virüsü çıkmayınca), kortizon tedavisine de başlandı. 5 gün sonra beynindeki enfeksiyon arttığı için kortizon tedavisi kesilip ilik tedavisine (IVIG) başlandı.
#Hastalıkİstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde yoğun bakımda tedavi gören koronavirüs hastalarının belli bir bölümünün tedavisinde kullanılan intravenöz insan immünglobulini (IVIG) uygulaması ile başarılı sonuçlar alındı. Yoğun bakımda entübe olarak tedavi edilen ve hayati risk taşıyan hastalarda IVIG tedavisi sonucunda sağ kalım oranları, IVIG uygulanmayan hastalara göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Bu hasta grubunda yüzde 60’ın üzerinde seyreden ölüm oranının IVIG uygulanan hastalarda yüzde 40’ların altına indiği belirtildi.
#Koronavirüsİstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’nde yoğun bakımda tedavi gören koronavirüs hastalarının belli bir bölümünün tedavisinde kullanılan intravenöz insan immünglobulini (IVIG) uygulaması ile başarılı sonuçlar alındı. Yoğun bakımda entübe olarak tedavi edilen ve hayati risk taşıyan hastalarda IVIG tedavisi sonucunda sağ kalım oranları, IVIG uygulanmayan hastalara göre anlamlı olarak yüksek bulundu. Bu hasta grubunda yüzde 60’ın üzerinde seyreden ölüm oranının IVIG uygulanan hastalarda yüzde 40’ların altına indiği belirtildi.
#İntravenöz İnsan İmmünglobuliniHAKKARİ’nin Yüksekova ilçesinde yaşayan Vahdet Erdoğan, 2 sene önce gören tek gözünü de kaybedince, berberlik mesleğini bırakmak zorunda kaldı. 3 çocuğundan 2’si engelli olan Erdoğan, ailesinin geçimi ve kızlarının tedavisi için yardım bekliyor.
#HakkariÇocuklarda yüksek ateş, deri döküntüsü, tahriş, gözde kızarıklık ve dilde şişlik gibi belirtilerle ayırt edilebilen Kawasaki hastalığı, vatandaşlarca merak edilen sağlık konuları arasında yer alıyor. Özellikle son dönemde corona salgını sonrası bu hastalık hakkındaki araştırmalar da hız kazandı. Peki, Kawasaki hastalığı nedir?
#Kawasaki Hastalığı Nedir?Antalya'da lösemi tedavisi gören ve babasından yarı uyumlu nakil yapılan Öykü Arin Yazıcı'nın (5) doktor kontrolüne gittiğinde kan değerlerinde düşüş olduğu anlaşıldı. Hastanede bağışıklık için intravenöz immünglobulin (IVIG) tedavisi uygulandıktan sonra evine dönen Öykü Arin'in ilik savaşı devam ediyor.
#AntalyaSon günlerde yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından etkilenen Avrupa ülkelerinde vaka bildirilen Kawasaki hastalığının, Türkiye'de bir salgına dönüşme ihtimalinin bulunmadığı söylenirken, hastalığın özellikleri merak konusu oldu. Peki, Kawasaki hastalığı nedir? Kawasaki belirtileri neler?
#Kawasaki Hastalığı Nedir?Koronavirüsün hamilelik sürecinde bebeğe geçtiğine dair şu ana kadar herhangi bir vaka bildirilmediğini ama anne adaylarının da diğer insanlara göre daha riskli grup olarak değerlendirildiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zahide Küçük, gebelik döneminde koronavirüs enfeksiyonu ile ilgili önemli bilgiler paylaştı.
#KoronavirüsGBS hastalığı nedir sorusunun yanıtı birçok vatandaşın merak ettiği ve sorguladığı konular arasında yer almaya başladı. Guillain-Barré sendromu (GBS) olarak da bilinen hastalık kas zayıflığına, refleks kaybına vb. sebeplere neden oluyor. Peki, GBS hastalığı nedir? Tedavisi var mı?
#GBSKawasaki hastalığı, genellikle ateşli hastalıklar sınıfında yer almaktadır. Bu hastalık daha çok iyi süt çocuklarında görülmekle birlikte daha büyük yaşta çocuklarda da olabilir. En tipik belirtisi 5 günden daha uzun süren ve düşmeyen, 39’ları geçen yüksek ateştir. İşte, Kawasaki hastalığı hakkında detaylı bilgiler
#Kawasaki HastalığıBağışıklık sistemini çökerten hastalıkların tedavisinde kullanılan ve "intravenöz immunglobulin" (IVIG) olarak adlandırılan ilaçların önce piyasada bulunmaması, ardından da hastaların fark ödeyerek ilaçları elde etmesiyle başlayan sorun, içinden çıkılmaz bir hal aldı.